- Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση του ιστορικού αρχείου του.
- Η ψηφιοποίηση θα επιτρέψει την πρόσβαση μαθητών από την Αφρική στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Ελλάδας, ενισχύοντας την ελληνική κληρονομιά και εκπαιδευτική πρόσβαση.
- Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των Κληρικών που υπηρετούν την Ομογένεια, κλείνοντας μια εκκρεμότητα 77 χρόνων.
Με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου για την ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση του ιστορικού του αρχείου, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να υπηρετούμε τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ελληνική παιδεία και εκπαίδευση.
«Η ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των ιστορικών αρχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η δυνατότητα που αποκτούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αφρικής να σπουδάσουν στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Ελλάδας είναι η δική μας συμβολή, ένα ακόμα μικρό λιθαράκι, στην υπερχιλιετή παρουσία και προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας υπήρξε πάντα στήριγμα και δύναμη ζωής για τον Ελληνισμό της Αφρικής. Γι’ αυτό και είναι ο κατάλληλος τόπος για να ανακοινώσουμε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Κληρικών που υπηρετούν με ανιδιοτέλεια την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπό την πρωθυπουργία του Kyriakos Mitsotakis η Ελληνική Κυβέρνηση έκλεισε μια εκκρεμότητα 77 χρόνων για τους Κληρικούς που υπηρετούν εντός του ελληνικού κράτους. Τώρα, κλείνει την αντίστοιχη εκκρεμότητα και για τους Κληρικούς της Ομογένειας.
Μόνο η λέξη «δέος» περιγράφει τα συναισθήματα της επίσκεψης σε αυτή την πόλη με την μοναδική ακτινοβολία. Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αγίου Μάρκου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, είναι ύψιστη τιμή και συνιστά υπόμνηση του χρέους μας απέναντι σε αυτή την Κιβωτό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους, έτοιμοι να ανταποδώσουμε την ανεκτίμητη προσφορά τους.
Τα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπογράψαμε είναι συνεπή προς τη δέσμευση της κυβέρνησης να υπηρετούμε τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, την προαγωγή γνώσης με τους όρους του 21ου αιώνα αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ελληνική παιδεία και εκπαίδευση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών οι οποίοι, με την υποστήριξη του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, άνοιξαν τον δρόμο και έδειξαν ότι αυτή η συνεργασία είναι εφικτή και επωφελής πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Επίσης θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Δημήτρη Σωτηρόπουλο για τη σημαντική του συνεισφορά.