- Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
- Ανέφερε την ανάγκη για σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας τις αλλαγές διοίκησης και την ευρωπαϊκή εποπτεία που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
- Τόνισε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ζήτησε τη δημιουργία ενός υπουργείου-στρατηγείου που θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και θα προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Για εμάς, δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Δυστυχώς, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με τα γνωστά αποτελέσματα και ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές λόγω του κόστους των μεταφορών» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης ανοίγοντας τη συζήτηση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τα θέματα του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Έθεσα ξεκάθαρα το ερώτημα στον Πρωθυπουργό την Κυριακή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Δεν πήρα καμία απάντηση. Και, με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας εδώ, ρωτάω ξανά τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία: Πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι έχει συμβεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη άλλαξαν πέντε διοικήσεις; Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία και μας επιβλήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ είναι δύο δομές πολύ κρίσιμες στο πώς ο πρωτογενής τομέας θα είναι ανθεκτικός τα επόμενα χρόνια και πώς θα σχεδιάσουν σωστά οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα»
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως η λειψυδρία φέρνοντας ως παράδειγμα δεκάδες έργα, που παραμένουν ημιτελή.
«Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα υπουργείο-στρατηγείο και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα δώσει πνοή στον πρωτογενή τομέα, ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα λόγω της κλιματικής κρίσης, και που θα τον κάνει και τον πυλώνα της περιφερειακής ανάπτυξης. Χωρίς πρωτογενή τομέα και περιφερειακή ανάπτυξη, η περιφέρεια θα φθίνει συνεχώς και πληθυσμιακά» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.