Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Γ. Μαστρογεωργίου στο ΕΡΤNnews: Οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και οι κυβερνητικές προτεραιότητες

Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως βασική τεχνολογία στην Ελλάδα με κυβερνητική στήριξη και προτεραιότητες για βελτίωση της καθημερινότητας.
  • Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη ως μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ανθρώπου και μηχανής.
  • Υπογραμμίζει την ανάγκη για σωστό θεσμικό πλαίσιο και εκπαίδευση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αποφευχθούν οι κακές χρήσεις της και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Ανακοινώνει ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη και συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς φόρες, με στόχο τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας και την προώθηση της ηθικής χρήσης της τεχνολογίας.

Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή UPDATE και στο Θάνο Σιαφάκα, ο επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα είναι ίσως η πιο συγκλονιστική τεχνολογία, που έχει βιώσει η ανθρωπότητα. Sτην ιστορία της ανθρωπότητας και στην ιστορία της εξέλιξης των τεχνολογιών, έχουν υπάρξει περίπου 25 τεχνολογίες, τόσες έχουν ιστορικά καταγραφεί που κουβάλησαν την ανθρωπότητα στις πλάτες τους αυτά τα χιλιάδες χρόνια.

Η πιο συγκλονιστική μέχρι σήμερα είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Και όχι μόνο για το impact, για τη δυνατότητα που έχει να επηρεάσει τον άνθρωπο, όσο κυρίως για ένα καινοφανές γεγονός στην ιστορία. Μέχρι τώρα οι τεχνολογίες αφορούσαν κυρίως τον ωφελιμιστικό χαρακτήρα που είχαν για τον άνθρωπο.
Αναφέρατε τη φωτιά. Υπάρχει η εκτυπωτική μηχανή, συγκλονιστική τεχνολογία, το internet, το εμβόλιο, άλλες καινοτομίες οι οποίες συγκλόνισαν τον άνθρωπο».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας όχι μόνο το ωφελιμιστικό πρόσημο, αλλά έχουμε και την επίδραση στο άλλο μισό του ημισφαιρίου του εγκεφάλου μας.
Δηλαδή επηρεάζονται τα συναισθήματα, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την ίδια την τεχνολογία.

Μιλάμε πλέον για λέξεις οι οποίες έχουν μπροστά το πρόθεμα συν. Είναι συνύπαρξη, είναι συζήτηση, είναι συμβίωση, είναι συνεργασία και αυτό είναι το πολύ σημαντικό.
Θα έχουμε μια συνεργατική μορφή ζωής με την τεχνητή νοημοσύνη. Θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε με κάτι το οποίο θα είναι “έξυπνο”, θα είναι αρκετά ικανό να μας βοηθάει στην καθημερινότητά μας.
Ποια είναι η παγίδα;
Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της σύγκρισης με την τεχνητή νοημοσύνη.
Κι αυτό είναι μια παγίδα για την ανθρωπότητα. Παγίδα για τη δημοκρατία».

Ακολούθως, ο κ. Μαστρογεωργίου σχολίασε πως: «Σε κάποιο βαθμό μας έχουν ήδη ξεπεράσει οι μηχανές.
Σε ποιο βαθμό όμως;
Στο βαθμό που συγκρινόμαστε ως προς τους υπολογισμούς, για παράδειγμα, πάντα η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει πιο γρήγορους και καλύτερους υπολογισμούς από εμάς; Δεν θα κάνει όμως όλα τα άλλα τα οποία έχουν διαφοροποιήσει τον άνθρωπο όλες αυτές τις χιλιάδες χρόνια από κάθε τεχνολογία.
Δηλαδή δεν θα έχει φαντασία, δεν θα έχει ενσυναίσθηση. Το ξέρουμε γιατί ο άνθρωπος έχει χαρακτηριστικά που δεν τα έχει η μηχανή. Γι αυτό και ο άνθρωπος διαφοροποιείται από τη μηχανή.

Μιλάμε σε αυτό που έχουμε σήμερα και μιλάμε για αυτό το οποίο γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό ότι μπορούμε να εκτιμήσουμε για τα επόμενα χρόνια.

Χρειάζεται να παραμείνουμε σε ένα επίπεδο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Εμείς οι άνθρωποι ορίζουμε το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθεί η επιστήμη και εξέλιξη τεχνολογίας στα χέρια μας είναι. Δεν έχουμε αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη, ούτε χρειαζόμαστε αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο υποβοήθειας, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και της ζωής μας.

Υπάρχουν δυστοπικά σενάρια εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ουτοπικά σενάρια εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Και υπάρχουν και τα ρεαλιστικά σενάρια τεχνητής νοημοσύνης. Ανήκω στην τρίτη ομάδα των ρεαλιστικών σεναρίων και σχεδίων εξέλιξης τεχνητής νοημοσύνης».

Ως προς τους κινδύνους χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε τρομοκρατικές ενέργειες, απάντησε ότι: «Πρέπει να φτιάξουμε το σωστό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο φτιάχνεται αυτή τη στιγμή και δομείται σε όλο τον κόσμο με σωστές δικλείδες ασφαλείας, με κυβερνοασφάλεια και όλες αυτές τις πρόνοιες που πρέπει να λάβουμε έτσι ώστε να μη γίνει αυτό το ατυχές συμβάν, το οποίο διαρκώς έρχεται και επανέρχεται. Ξέρετε, η τεχνολογία είναι εργαλείο, έχει προβλήματα, αλλά είναι εργαλείο.

Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε το σωστό θεσμικό πλαίσιο για να μπορούμε να έχουμε και απαγορεύσεις στην κακή χρήση, να έχουμε και πρόληψη πιθανών κακών τέτοιων ατυχών περιστατικών και κυρίως να έχουμε τα θετικά πρόσημα που είναι η εκπαίδευση όλων μας στην χρήση, την μη κατάχρηση αυτού του είδους των εργαλείων.
Δίνω περισσότερη σημασία στην δια βίου μάθηση και την εκπαίδευση όλων μας στο πως να χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο».

Πλαίσιο κανόνων

Για το θέμα αυτό ο κ. Μαστρογεωργίου ανέφερε πως: «Πριν από λίγους μήνες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ασχολείται με θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ομόφωνα ψήφισε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δηλαδή φτάνουμε σε ένα σημείο όπου για παράδειγμα δεν θα έχουμε αυτονομημένα όπλα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Στις δύσκολες λοιπόν συνθήκες που μπορεί να έχουμε μια πολεμική σύρραξη, δεν θα υπάρχει το αυτονομημένο όπλο το οποίο θα αποφασίζει από μόνο του ποιο στόχο θα πλήξει.
Πάντα θα υπάρχει ο άνθρωπος. Θα μου πείτε εντάξει, αυτό τι είναι; Είναι ένας μίνιμουμ κοινός παρονομαστής Για να δούμε που πατάμε.

Τα κράτη από μόνα τους έχουν πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλαίσιο. Ο ΟΗΕ φτιάχνει το δικό του πλαίσιο. Μέσα σε όλα αυτά τα διαφορετικά επίπεδα πλαισίου διακυβέρνησης, πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτός ο έλεγχος.
Με ενδιαφέρει κυρίως, πως κάνουμε σωστή χρήση του συγκλονιστικού τεχνολογικού εργαλείου που συνιστά η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη».

Η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαστρογεωργίου: «Πριν από 14 μήνες συνεστήθη υπό τον πρωθυπουργό η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, τον νομίζω γνωστό καθηγητή από το MIT, δεν χρειάζεται συστάσεις ο Κωστής.
Και τον συντονισμό της επιτροπής τον είχαμε εμείς στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.
Μέσα σε 14 μήνες καταφέραμε να βάλουμε πολύ την Ελλάδα μέσα στον διεθνή χάρτη των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ελλάδα πλέον είναι μία από τις χώρες που διαθέτει ένα συγκροτημένο, συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Ελλάδα πλέον συμμετέχει σε όλα τα διεθνή φόρα που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Και η Ελλάδα πλέον έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη δράση και την εξέλιξη τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα».

Μια άλλη πρωτοβουλία πάρα πολύ σημαντική και θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές να κάνουμε ένα κέντρο καινοτομίας στην Ελλάδα και να κάνουμε και το Φάρο που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα. Ήδη είναι πράξη το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη εγκαινιάστηκε πριν καν παραδώσουμε το σχέδιό μας. Πότε; 20 Ιουνίου.

Δεύτερον, ο Φάρος ο οποίος ήδη εγκρίθηκε. Τι είναι ο Φάρος; Είναι ένα “εργοστάσιο”. Η Ελλάδα έχει αναλάβει να το φτιάξει και να το ολοκληρώσει μέσα σε τρία χρόνια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Παπανικολόπουλος: «Οί παίκτες καθορίζουν το ταβάνι της ομάδας»

Η Καρδίτσα πέτυχε μία σημαντική νίκη με σκορ 85-83...

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΑΚΤΩΡ στα ακίνητα

Η AKTOR προγραμματίζει σημαντική επέκταση στην αγορά ακινήτων με...

Γαβαλάς: «Ο ένας υποστήριξε τον άλλον, κάναμε όλοι ένα βήμα μπροστά»

Ο Ανδρέας Γαβαλάς, μόλις 24 ετών, ανέλαβε την προπονητική...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι αναφέρουν σήμερα Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Ανώτερος ο Πανιώνιος απέναντι στο Περιστέρι

Ο Πανιώνιος επικράτησε του Περιστερίου με σκορ 83-73, εξασφαλίζοντας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Π. Μαρινάκης : Η αντικειμενική αύξηση επιπέδου της ελληνικής οικονομίας να περάσει στη ζωή των πολιτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και η μεταφορά των θετικών αποτελεσμάτων...

Σε δημόσια συζήτηση το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εστιάζοντας στην οδική ασφάλεια και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την...

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η απόφαση του Πρωθυπουργού τις επόμενες εβδομάδες – Η θέση της αντιπολίτευσης

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι πολιτικό ορόσημο για το 2025, με τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει την πρότασή του στα μέσα Ιανουαρίου.Η...

Εκλογή Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας: Τις επόμενες εβδομάδες η επιλογή του Πρωθυπουργού – Η θέση της αντιπολίτευσης

Η εκλογή του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας το 2025 θεωρείται πολιτικό ορόσημο, με συζητήσεις να επικεντρώνονται στο πρόσωπο που θα επιλεγεί και αν θα είναι...

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2024 ήταν χρονιά ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν – Η οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι το 2024 υπήρξε χρονιά-ορόσημο για την ελληνική επιχειρηματικότητα, με την ίδρυση 64.262 νέων επιχειρήσεων, αύξηση 11% σε σχέση...

Δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Απαιτούμε αφαίρεση του τέλους ταφής και διαχείριση των απορριμμάτων υπέρ του λαού

Οι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλουν την αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ, που επιβαρύνει οικονομικά τους δήμους και τους πολίτες.Επισημαίνουν ότι...

Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τα «ανησυχητικά προβλήματα στον ΗΣΑΠ»

Ο τομεάρχης Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Νικολαΐδης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΗΣΑΠ, απευθυνόμενος στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.Η...

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Να μην ανεβούν τα τέλη καθαριότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αντίθεσή του στην αύξηση των τελών καθαριότητας από τους Δήμους, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον ΕΔΣΝΑ για την απόφαση αυτή,...

Τ. Χατζηβασιλείου : Μη έγκυρη, αβάσιμη, ασταθής και έωλη, η ενδεχόμενη υπογραφή χάραξης ΑΟΖ, Συρίας και Τουρκίας

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε ως «αβάσιμη, ασταθή, έωλη και άκυρη» την ενδεχόμενη υπογραφή χάραξης ΑΟΖ μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση...

Όμ. Τσάπαλος : Στόχος η αναθεώρηση του πλαισίου των επιδομάτων – Θα δημιουργηθεί το Ειδικό Μητρώο Επιδομάτων για καλύτερη πολιτική και οικονομική διαχείριση

Ο Όμηρος Τσάπαλος ανακοίνωσε σχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου των επιδομάτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός Ειδικού Μητρώου Επιδομάτων για καλύτερη διαχείριση και...