- Η εκλογή του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας το 2025 θεωρείται πολιτικό ορόσημο, με συζητήσεις να επικεντρώνονται στο πρόσωπο που θα επιλεγεί και αν θα είναι κοινής αποδοχής. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή του στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.
- Η αντιπολίτευση, ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις, με το ΠΑΣΟΚ να τηρεί στάση αναμονής και ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει αρνητικός σε πιθανή επανυποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την υποστήριξη από τον προοδευτικό χώρο και τη δημιουργία συναινέσεων, ενώ η πρόταση του Πρωθυπουργού θα επηρεάσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Σε πολιτικό ορόσημο για το 2025 αναδεικνύεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συζήτηση να ανοίγει σταδιακά και να επικεντρώνεται στο πρόσωπο και το αν θα είναι κοινής αποδοχής. Ο Πρωθυπουργός, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, έχοντας προαναγγείλει πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. H αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά διαμορφώνει τη στάση της με το ΠΑΣΟΚ να αναμένει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και την Κουμουνδούρου να ετοιμάζει δική της πρόταση.
Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση της πρότασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Το αργότερο 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Ο Πρωθυπουργός όπως την αρχή είχε πει σε λίγες ημέρες θα έχουμε να συζητήσουμε και επί του προσώπου» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Στο ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναμονής ενόψει της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κα Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε: «Εμείς λέμε ότι δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. (…) Θεωρούμε ότι η πρόταση που θα υπάρξει θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να συμβολίζει την εθνική ενότητα και με πολιτικά χαρακτηριστικά».
Αρνητική στάση σε μία πιθανή νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό. (σ.σ. Δεν θα την στηρίξετε;) Όχι, έχουμε κάνει την κριτική μας για την κ. Σακελλαροπούλου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος είπε: «Προεδρευομένη Δημοκρατία έχουμε, καταλαβαίνουμε το ρόλο του καθενός, πλην όμως δεν μπορεί να είναι ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος σιωπηρός/ή, όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα».
Το ΚΚΕ από την πλευρά τονίζει: «Πρόκειται για μια συζήτηση που καμία σχέση δεν έχει με τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, γι’ αυτό άλλωστε και υπερπροβάλλεται από τα αστικά κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».
Αύξηση απασχόλησης και αντιμετώπιση στεγαστικού στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων
Η αύξηση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση του στεγαστικού είναι στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Η Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε θέσει τις προτεραιότητες για το 2025. Η στεγαστική πολιτική μπαίνει στο επίκεντρο. Δυναμώνουμε το υπουργείο Οικογενειακής Συνοχής που θα έχει περισσότερα να κάνει. Θα γίνει μια συμπαγής, ολοκληρωμένη στρατηγική και φυσικά θα βγει και το «Σπίτι μου 2» και άλλα προγράμματα, όπως και νέο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική αντιπαροχή».
Την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητάει το ΠΑΣΟΚ.
«Αν δεν στηρίξουμε την Περιφέρεια, αν δεν μείνει ζωντανός ο παραγωγικός κόσμος στην περιφέρεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάσχεση της δημογραφικής κρίσης, αν δεν λύσουμε το δημογραφικό δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρό κοινωνικό κράτος» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.
«Στην Ελλάδα θα ζήσουμε ξανά στιγμές του 2020 όπου το κόστος θέρμανσης εκτινάχθηκε στο ύψος ενός μισθού!» τόνισε ο πρόεδρος τους Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Περιοδεία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Καρδίτσας πραγματοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Φαίνεται ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες» είπε μεταξύ άλλων.
Η Βουλή θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη.
Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν
Στην πρώτη ανάρτησή του για το 2025 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο γεγονός πως την περασμένη χρονιά ιδρύθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, 64.262 νέες επιχειρήσεις καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2023.
Όπως υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός, συνιστά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με μια συνολική αύξηση 50% σε σχέση με το 2020 και επισημαίνει ότι:
«Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Κάθε επιχείρηση που διακόπτει τη λειτουργία της -κυρίως ατομικές ή εποχικές επιχειρήσεις, για συνταξιοδότηση ή μετατροπή σε νέα δομή- αντικαθίσταται από τρεις νέες. Μάλιστα, στις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους καταγράφεται μείωση σε σχέση με πέρσι, της τάξης του 11%».
Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός και σημειώνει ότι:
«Η πορεία αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων. (…) Το 2025 ξεκινά με αισιοδοξία και δυναμική. Δέσμευσή μας, να βελτιώσουμε ακόμα παραπάνω το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύοντας περαιτέρω τις υποδομές, μειώνοντας κι άλλο τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας ότι κάθε νέα ιδέα θα βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κλάδοι όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός και τα τεχνικά επαγγέλματα συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν.
Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά του και θα καταθέσει πρόταση για ΠτΔ
Τις επόμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση θα βγει μετά από συνεδρίαση των οργάνων.
Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση. Θα είναι μια υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου, που θα φέρνει συναινέσεις και θα διεμβολίζει άλλα κόμματα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Θα συμβολίζει, όπως λένε, όσα φέρνει το 2025, όπως Συνταγματική αναθεώρηση, κατοχύρωση μια σειράς δικαιωμάτων των πολιτών, κατοχύρωση δημόσιου χαρακτήρα του νερού.
Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι η προεδρία της Κατερίνασ Σακελλαροπούλου θα κριθεί στην ώρα της. Ως προς το γιατί δεν θα στηρίξουν λένε ότι «από την υπόθεση των Τεμπών μέχρι την υπόθεση καταπάτησης του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές, με ατομικά δικαιώματα, δεν υπήρξε έστω μια παρέμβαση συμβολικού χαρακτήρα. «Θέλουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μη μένει σιωπηλός» τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, Γιώργος Καραμέρος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν γραφτεί και προταθεί ονόματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της κα Κατσέλη, του κ. Κοτζιά και του κ. Δραγασάκη αν και στην προ ημερών συνεδρίαση του Ε.Γ. ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε από τα μέλη, στην διάρκεια της συνεδρίασης να μην μιλήσουν για ονόματα.
Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη μεθεπόμενη εβδομάδα, όπου είναι το πιθανότερο ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ενώ ακούγεται, γράφεται και διακινείται μια σειρά ονομάτων για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ουδείς γνωρίζει στην πραγματικότητα δηλαδή ποιες είναι οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται στο να λένε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού θα συμβαδίζει με τα όσα επιτάσσει η θέση.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως διατηρεί στάση αναμονής και αποφεύγει να μπει σε ονοματολογία.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα «ξεκλειδώσει» και την στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς έως σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφύγει να μπει στην ονοματολογία, περιγράφοντας, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να έχει ο ή η επόμενος/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στελέχη του για παράδειγμα, έχουν πει επανηλλειμένως ότι θα πρέπει να τηρηθεί το εθιμικό, στην προεδρία να βρίσκεται πρόσωπο από διαφορετικό πολιτικό χώρο απ` ότι η κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται πως ετοιμάζει δική του πρόταση με πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται αυτή την ώρα, τουλάχιστον δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να ακολουθήσει ένα δικό του δρόμο, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση των υπολοίπων κομμάτων, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο ή η υποψήφιος/α χρειάζεται 200 ψήφους για να εκλεγεί. Ακόμη κι αν πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης, πάντοτε έχει σημασία το εύρος της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας.
Ρεπορτάζ: Λήδα Μπόλα, Μίλτος Σακελλάρης, Γιάννης Φασουλάς