- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στο Κάιρο, με κύρια θέματα τις εξελίξεις στη Συρία, την ενεργειακή συνεργασία και το μεταναστευτικό.
- Σημαντική είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, που ενισχύει τη θέση της Αθήνας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και διευκολύνει τη συνεργασία με την ΕΕ.
- Η τριμερής συνάντηση στοχεύει στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την τουρκική επιρροή στη Συρία, καθώς και στη διασφάλιση των νόμιμων συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ.
Στο Κάιρο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Ο πρωθυπουργός στις 11:45 (ώρα Ελλάδας και τοπική) θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Στις 14:20 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στη διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις, με επίκεντρο τη Συρία. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι αυτό που προέχει είναι, η διασφάλιση της ενότητας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά και ο σεβασμός των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ενεργειακή συνεργασία, με αιχμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Η τριμερής σύνοδος πραγματοποιείται αφενός εν μέσω μιας συγκυρίας γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας αφετέρου την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να επεκτείνει συστηματικά την επιρροή της στο νέο καθεστώς της Συρίας, με απώτερο στόχο να μεθοδεύσει μια σειρά εξελίξεων επί του συριακού εδάφους. Στην ατζέντα αναμένεται λοιπόν να βρεθεί και το θέμα που έχει προκύψει, με τη συζήτηση για πιθανή τουρκο-συριακή συμφωνία, για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Σε αυτή την πειρατική λογική της Άγκυρας, Ελλάδα – Κύπρος αντιτάσσουν τις νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο, με την ελληνο-αιγυπτιακή μάλιστα να ενισχύεται και από το πέρασμα του καλωδίου.
Ο πρωθυπουργός προτάσσει την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και το γεγονός ότι η Αθήνα αναγνωρίζεται από ετέρους, συμμάχους και συνομιλητές της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μία περιοχή- κλειδί του παγκόσμιου χάρτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πρωτεύουσα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τριμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα έχουν στο Κάιρο την ευκαιρία να αναδείξουν το τριμερές σχήμα με την Αίγυπτο ως παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας που δρα υπέρ της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα με γνώμονα τις αρχές της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Η τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου θα αποτελέσει ακόμα ένα μήνυμα ότι το σχήμα των τριών πρωτευουσών είναι άξονας σταθερότητας δίπλα σε μία ταραγμένη περιοχή.
Επίσης, στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία, με προμετωπίδα την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών – καλώδιο Grecy- που δεν είναι απλώς ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου αλλά ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου ευρύτερα με την ΕΕ, Εξ ου και τις τριμερούς θα προηγηθεί τετ α τετ Μητσοτάκη- Σίσι.
Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και οι σχέσεις Αιγύπτου- ΕΕ. Είναι δύο θέματα που σχετίζονται, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται στην Αίγυπτο, την ώρα που καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν θέλει να δει μια νέα έξαρση του ζητήματος. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν με 6 δισ. το Κάιρο, με την πρώτη δόση μάλιστα να αναμένεται να εκταμιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος