Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

59 Δημήτρια: Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι, Tiger Lillies, Άγαμοι Θύται και δράσεις με ελεύθερη είσοδο την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων

Η πρώτη εβδομάδα των Δημητρίων υπόσχεται ένα εκρηκτικό ξεκίνημα, με ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα γούστα! Από τους καταιγιστικούς ρυθμούς των Tiger Lillies και την ένταση των Άγαμων Θυτών, που επιστρέφουν στη γενέτειρά τους, τη Θεσσαλονίκη, για να μας χαρίσουν μια μοναδική παράσταση, γεμάτη τοπικό χιούμορ και αναφορές στην πόλη και το φεστιβάλ που αγαπούν, μέχρι τις μελωδίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Mousa και τις γαστρονομικές απολαύσεις, κάθε μέρα επιφυλάσσει μια νέα έκπληξη. Χορός, θέατρο, λογοτεχνία και ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο κιθαρίστα Oscar Ghiglia συμπληρώνουν το πλούσιο αυτό καλλιτεχνικό μενού.

19 & 20 Σεπτεμβρίου Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι – Babae & Duende

Διοργάνωση: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα σόλο έργο διάρκειας 30 λεπτών εμπνευσμένο από το «αριστούργημα της παραξενιάς», τον Χορό των Μαγισσών της Mary Wigman. Μεγαλωμένη και κλασικά εκπαιδευμένη στη Γερμανία, η Joy εξετάζει κληρονομικά λεξιλόγια, αναδιαμορφώνοντας τι σημαίνει να καλείς τη δύναμη και τις μυστικιστικές πρακτικές της γυναίκας ως μάγισσα. Συνδυάζοντας τους φιλιππινέζικους παραδοσικούς χορούς, που αποτελούν και τις ρίζες της,  την κλασική της εκπαίδευση και το χιπ χοπ & voguing, το Babae είναι μια αλληλεπίδραση μιας γυναίκας ανάμεσα στις ζωώδεις και αισθησιακές ιδιότητες της τελετουργίας και της δύναμης.

59 Δημήτρια: Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι, Tiger Lillies, Άγαμοι Θύται και δράσεις με ελεύθερη είσοδο την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων

Χορογραφία / Χορεύτρια Joy Alpuerto Ritter
Μουσική Vicenzo Lamagna
Φωτισμοί Arne Schmitt / Joy Alpuerto Ritter
Κοστούμια Lan Behrendt DYAO
Καλλιτεχνικός βοηθός Lukas SteltnerΒ’ Μέρος
Dickson Mbi: “Duende”

Αυτό το εικοσάλεπτο σόλο, σε πρωτότυπη μουσική του Roger Goula, συνδυάζει διαισθητικά αναμνήσεις από την προγονική αφρικανική κληρονομιά του Dickson, τις ελίτ δεξιότητές του στο popping και την εκπαίδευσή του στον σύγχρονο χορό. Ένα ταξίδι, μια ανάμνηση, ένας προβληματισμός, μια τελετουργία και μια προσωπική αφήγηση του Dickson. Το Duende είναι μια αποκάλυψη της ψυχής, που σπάει τη συνήθεια να κρύβουμε αυτό που είμαστε και, αντιθέτως, να βρίσκουμε την αυτοπεποίθηση να εκθέτουμε την ψυχή μας, την ιστορία της και τα συναισθήματά μας. Ο Dickson Mbi δημιουργεί ένα απόκοσμο παραμύθι που ζωντανεύει τα συναισθήματα που αποκαλύπτονται σε αυτές τις στιγμές φωτός.

Χορογραφία / Χορευτής Dickson Mbi
Μουσική Roger Goula
Φωτισμοί Fabiana Piccioli

59 Δημήτρια: Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι, Tiger Lillies, Άγαμοι Θύται και δράσεις με ελεύθερη είσοδο την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων

21 Σεπτεμβρίου- Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στη μνήμη του Oscar Ghiglia
Συμπαραγωγή: ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στον θρύλο της κλασικής κιθάρας, Oscar Ghiglia, ο οποίος έφυγε πρόσφατα. Ο Ghiglia πέρασε τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική ζωή της πόλης.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν κορυφαίοι κιθαρίστες, όπως η σύζυγός του, Έλενα Παπανδρέου, και δύο από τους πιο αγαπημένους μαθητές του, ο Vojin Kocić και ο Θοδωρής Θεοδωρούδης, τιμώντας τη συνολική του προσφορά στην τέχνη της κιθάρας. Η συναυλία είναι παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων.

Παράλληλα, θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Oscar’s Lesson», που προβάλλεται στο Netflix, σε σκηνοθεσία Salvo Cuccia και παραγωγή Antonio Bellia (Demetra Produzioni). Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Σίμος Παπάνας.

21 Σεπτεμβρίου- Ολύμπιον
Οι Tiger Lillies ζωντανά στο θέατρο Ολύμπιον

Οι Tiger Lillies, το θρυλικό τρίο που παντρεύει το καμπαρέ με το punk, καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη και στα 59α Δημήτρια για να μας ταρακουνήσουν! Μια βραδιά γεμάτη σκοτεινό χιούμορ, ένταση και εκκεντρικότητα και μαγικά visuals. 

21 & 22 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Άνετον
Μουγγή Καμπάνα του Θανάση Τριαρίδη από την ομάδα RODEZ

Omnis oculus continent lacrimas sua: σε μιαν απέραντη έρημη πολιτεία στέκεται μια αλλόκοτη εκκλησία με μια τεράστια, ακόμη πιο αλλόκοτη, σκοτεινή καμπάνα που έχει το χρώμα του σκοτωμένου αίματος κι όσο και να τραβάς τη γλώσσα της κανένας ήχος δεν βγαίνει πια. Όλα ξεκίνησαν το 1191 μετά τον Χριστό, κι ακόμα συνεχίζουν στο χωριό της Ευλογιάς, που ήταν για αιώνες ο «Παράδεισος», όμως μια γενοκτονία, που βρίσκει ένοχους τους κατοίκους της, έκανε το Στόμα του Θεού να πάψει. Το ξέσπασμα του λοιμού που μετατρέπεται σε επιδημία είναι το μόνο που τους αναγκάζει να ψάξουν τον τρόπο για να επανορθώσουν και να επιστρέψουν στην εποχή της ευμάρειας. Άραγε τι θα πει Δικαιοσύνη και τι Αγάπη;

Εκκινώντας από το ερώτημα, η ομάδα RODEZ δημιουργεί μια παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς παριστάμενους συνεχώς επί σκηνής, με εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους. Η μουσική είναι πρωτότυπη, επηρεασμένη από δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια “χειροποίητη” παράσταση, η οποία θα εξετάσει τις βασικές θεματικές του έργου: πώς επηρεάζεται κάποιος όταν αναλαμβάνει εξουσία, πώς μια κοινωνία υποδέχεται τους πρόσφυγες,  πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες το ξέσπασμα μιας επιδημίας και τελικά πώς χωράει μέσα σε αυτά η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση». Το έργο του Θανάση Τριαρίδη είναι γραμμένο το 2003, όμως τα ζητήματα που θέτει είναι επίκαιρα και απασχολούν την κοινωνία μας μέχρι και σήμερα.

22 & 23 Σεπτεμβρίου Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι – Talaash… The Seeking & Atma

Διοργάνωση: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
A’ Μέρος
Aditi Mangaldas: TALAASH…The Seeking!
Δύο μικρά αποσπάσματα μιας ολοκληρωμένης παραγωγής σε χορογραφία της Aditi Mangaldas. Το πρώτο είναι ο κλασσικός ινδικός παραδοσιακός χορός Kathak και το δεύτερο σύγχρονος χορός βασισμένος στο Kathak.

Χορός & Χορογραφία Aditi Mangaldas
Τεχνικός διευθυντής & Φωτισμοί Christopher Flux
Ήχος Yogesh Dhawan
Πρώτο μουσικό έργο Shubha Mudgal & Aneesh Pradhan
Δεύτερο μουσικό έργο Ish Shehrawat + diFfuSed beats (Sound Reasons)
Παραγωγή Aditi Mangaldas Dance Company

Β’ Μέρος
Danae & DionysiosAtma

Δύο νέοι καλλιτέχνες εκφράζουν τη δική τους άποψη σχετικά με την πρωτόγονη πάλη ανάμεσα σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που ήμασταν κάποτε. Μια καταρρακτώδης ροή εικόνων για τη συμπληρωματικότητα της ανθρώπινης και της θηριώδους φύσης. Ατελείωτες μεταμορφώσεις του σώματος.
Αναστάσιος Κουκουτάς

Χορογραφία & χορευτές Danae & Dionysios
Μουσική Constantinos Skourlis
Κοστούμια Vaya Nikolakopoulou
Φωτισμοί Llorenc Parra

59 Δημήτρια: Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι, Tiger Lillies, Άγαμοι Θύται και δράσεις με ελεύθερη είσοδο την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων

24 Σεπτεμβρίου- Αγορά Μοδιάνο
Ζαμάν Φουντ Stories: Θεσσαλονίκη μου, ποτέ δε σ’ απαρνιέμαι, είσαι η κουζίνα μου, το λέω και καυχιέμαι!
Οι τρεις πολυβραβευμένοι και πολυταξιδευμένοι σεφ της πόλης, Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου και Δημήτρης Τσανανάς, ως Chef Ambassadors στις αποστολές τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μυούν τον κόσμο στις θεσσαλονικιώτικες γεύσεις. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

24 Σεπτεμβρίου- Θέατρο Δάσους
ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ «BEST ΩΧ…»
Μια παράσταση φτιαγμένη ειδικά για τα 59α Δημήτρια, με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά. Με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από την ίδρυσή τους, οι «Άγαμοι Θύται», όπου το πηγαίο χιούμορ συναντά την υψηλή αισθητική και ποιότητα, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη από όπου ξεκίνησαν.

Το μίνιμαλ υπερθέαμα, που ετοίμασε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ειδικά για τα φετινά Δημήτρια, σηματοδοτεί τη σκηνική επιστροφή του «Σιδερένιου» Δημήτρη Σταρόβα μετά την τελευταία περιπέτεια της υγείας του. Με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από την ίδρυσή τους, οι «Άγαμοι Θύται», όπου το πηγαίο χιούμορ συναντά την υψηλή αισθητική και ποιότητα, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη από όπου ξεκίνησαν. Οι Άγαμοι Θύται σε αυτά τα 33 χρόνια έχουν παρουσιάσει πάνω από 20 διαφορετικές παραστάσεις με πάνω από 1300 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

59 Δημήτρια: Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι, Tiger Lillies, Άγαμοι Θύται και δράσεις με ελεύθερη είσοδο την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων

25 Σεπτεμβρίου-  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Συναυλία MOUSA – Martino Tirimo
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η εναρκτήρια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA για την καλλιτεχνική σεζόν 2024 – 2025 παρουσιάζει τον σολίστ διεθνή πιανίστα Martino Tirimo, σε έργα W. A. Mozart και L.v. Beethoven.

25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου- Artbox Fargani Theater
Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα, του Ματέι Βίζνιεκ
Στο πλαίσιο της ενότητας «Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας», πέντε σημαντικοί συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το τελευταίο τους βιβλίο, συζητούν ζωντανά ενώπιον του κοινού με τον Άγγελο Μαλλίνη, στη βιβλιοφιλική ενότητα των φετινών Δημητρίων που εξερευνά τον λογοτεχνικό και τον ανθρώπινο βίο τους.

26 Σεπτεμβρίου – Casablanca Social Club
Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας #1 Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης παρουσιάζει το μυθιστόρημα Ήλιος με ξιφολόγχες
Στο πλαίσιο της ενότητας «Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας», πέντε σημαντικοί συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το τελευταίο τους βιβλίο, συζητούν ζωντανά ενώπιον του κοινού με τον Άγγελο Μαλλίνη, στη βιβλιοφιλική ενότητα των φετινών Δημητρίων που εξερευνά τον λογοτεχνικό και τον ανθρώπινο βίο τους.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Κρίσιμες συνεδριάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα κριτήρια εκλογιμότητας στο επίκεντρο της σημερινής ΠΓ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σημαντικές συνεδριάσεις, με τα κριτήρια εκλογιμότητας...

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις, σχεδιάζει να...

Άκης Σακελλαρίου: «Έγινα σιδερένιος» λέει ο ηθοποιός μετά το τροχαίο και την εγχείρηση που έκανε

Ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου αναρρώνει μετά την εγχείρηση που...

Η τρομακτική ιστορία του πρώτου ανθρώπου που σκοτώθηκε από ρομπότ

Ο Williams, υπάλληλος στη Ford Motor Company, σκοτώθηκε από...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου

Κυκλοφορεί εδώ και Λίγο καιρό το βιβλίο «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», ενώ ήδη πραγματοποίησε μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων βιβλιοπαρουσίασης στην Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται...

Μάρθα Καραγιάννη – 18 Σεπτεμβρίου 2022 (Video)

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 έφυγε από τη ζωή η Μάρθα Καραγιάννη. Η δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε το 1939 στο Κερατσίνι. Ξεκίνησε μαθήματα χορού στα οκτώ...

Aπεβίωσε ο συνθέτης Αλέξης Παπαδημητρίου σε ηλικία 80 ετών

Την είδηση του θανάτου του συνθέτη Αλέξη Παπαδημητρίου, δημοσιοποίησε η οικογένειά του, μέσω του λογαριασμού του στο facebook. Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο αγαπημένος μας σύζυγος,...

Gizmo Varillas: Ο αγαπημένος τραγουδοποιός από την Ισπανία στο στούντιο του Kosmos

Το Kosmos και η εκπομπή «Από τις 45 στις 33 στροφές» με τον Πέτρο Αδάμ υποδέχονται στο στούντιο, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00, έναν από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς και παραγωγούς, τον Gizmo Varillas,...

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου: Αφιέρωμα στην μνήμη του θρυλικού Όσκαρ Γκίλια

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τιμούν τη μνήμη του θρύλου της κιθάρας Oscar Ghiglia, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων.Ο...

Jazz στο Μουσείο: “Workin’ Trio” του Χάρη Ιωάννου

Ο νέος κύκλος της σειράς συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Jazz στο Μουσείο, που έχει τίτλο “JazzInteractions” και εξερευνά τους διαφορετικούς τρόπους που η...

ΚΘΒΕ: Επιστρέφει το «96%» του Π. Τσινικόρη- Μια παράσταση- ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Το «96%», η παράσταση- ντοκιμαντέρ επιστρέφει στο ΚΘΒΕ και αποτελεί μια lecture performance του Πρόδρομου Τσινικόρη και της ομάδας του και στο «μικροσκόπιο» τους...

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν»: Μία παράσταση για την “καλοσύνη” μέσα σε μία διεφθαρμένη κοινωνία

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, κάνοντας πρεμιέρα στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου,...

Ο Στέφεν Κάρι αναδεικνύει το θέμα του αναλφαβητισμού στο ντοκιμαντέρ «Sentenced»

Ο σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Στέφεν Κάρι ετοίμασε ένα νέο, προσωπικό πρότζεκτ για το Peacock του NBCUniversal.Ο Στέφεν Κάρι και η σύζυγός του...

Live τα εγκαίνια του νέου Φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο από τον Πρωθυπουργό

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Σούνιο η τελετή εγκαινίων του νέου Φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο...