Οι εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Χαρίς Λέκκα «Συραγώ 2». Πρόκειται για ένα αυτοτελές ιστορικοκοινωνικό μυθιστόρημα με πλούσια λαογραφικά στοιχεία −συνέχεια του «Συραγώ»− το οποίο εκτυλίσσεται στην ταραγμένη περίοδο από το 1917 ως το 1930 σε Μαγνησία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της Συραγώς και της οικογένειάς της εν μέσω των ραγδαίων πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων και των τραγικών γεγονότων της εποχής, ενώ στην ιστορία τους εμπλέκονται και ιστορικά πρόσωπα όπως ο Καβάφης και η Πηνελόπη Δέλτα. Η συγγραφέας περιγράφει με αιχμηρό τρόπο την «ιδιοσυγκρασία» της διαιρεμένης τότε Ελλάδας.
Η ηρωίδα της παλεύει σε κινούμενη άμμο, όπως κι ο υπόλοιπος κόσμος, με τον Μεγάλο Πόλεμο σε εξέλιξη. Ο δικός της πόλεμος γιγαντώνεται όταν η Αντάντ επιβάλλει τον λιμό, οπότε η Συραγώ επιχειρεί με προσπάθεια να κρατήσει ακμαία την αισιοδοξία της για χάρη της οικογένειας αλλά και όλης της λιμοκτονούσας τοπικής κοινωνίας −της κατά τα άλλα εύφορης γης της Μαγνησίας− στην οποία στέκεται μαχητικά αλληλέγγυα. Ως μία σημαντική στήριξη στη μάχη της λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης η δυνατή σχέση που αναπτύσσει η Συραγώ με την παράδοση του τόπου, η οποία της προσφέρει την αίσθηση του αιώνιου και του αναλλοίωτου – αντίδοτο στον πανταχού παρόντα θάνατο.
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μικρασιατική καταστροφή, έχθρα, πείνα, διχόνοια, εκμετάλλευση, τραπεζικές απάτες από τη μία, κοινωνική αλληλεγγύη, έρωτας, πολιτισμός, τέχνες, καθώς κι ένα διογκούμενο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα από την άλλη, συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο κινούνται οι ήρωες. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, άλλοι οδηγούνται σταδιακά στην εσωτερική τους εξέλιξη και ψυχική ωρίμανση, κι άλλοι στην αυτοκαταστροφή.