Η ΜΚΟ WINART, με κύρια αποστολή την προώθηση της ισότητας των φύλων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, συμμετείχε στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης παρουσιάζοντας μια μοναδική φωτογραφική εγκατάσταση (photo installation) που αποτυπώνει την πορεία της ελιάς από το λιομάζωμα έως τη σύγχρονη παραγωγή ελαιολάδου.
Η έκθεση συνδύασε το παραδοσιακό και το σύγχρονο στοιχείο, ενώ ανέδειξε τη γυναίκα ως κεντρική φιγούρα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής: από τη χειρωνακτική εργασία στον ελαιώνα μέχρι τη σύγχρονη τεχνολογία.
Μέσα από το γυναικείο βλέμμα, η ελιά μετατρέπεται σε σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα σε εργαλείο για την ανάδειξη της βιωσιμότητας. Όπως η ελιά και το ελαιόλαδο συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη, που είναι μία από τις βασικές θεματικές του συνεδρίου, έτσι και η ισότητα των φύλων αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τη βιωσιμότητα της ίδιας της ανθρωπότητας.
Οι εικόνες εξιστορούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ενσωματώνοντας στοιχεία καθημερινότητας και δημιουργίας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν τη δύναμη της γυναίκας, τόσο ως εργάτριας αλλά και ως καλλιτέχνιδας, να μεταμορφώνει το φυσικό τοπίο σε έργο βιωσιμότητας και τέχνης.
Η πρόεδρος της WINART, Ευγενία Κασπαρίδου, σχολιάζοντας την έκθεση, δήλωσε: «Η ελιά δεν είναι απλώς ένα δέντρο, αλλά ένα σύμβολο ζωής και πολιτισμού. Μέσα από τη φωτογραφική αυτή έκθεση, θέλουμε να δείξουμε ότι η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο το περιβάλλον αλλά και την κοινωνική ισορροπία. Η ισότητα των φύλων είναι βασικός πυλώνας για ένα βιώσιμο μέλλον».
Η εγκατάσταση φιλοξενήθηκε στον χώρο του συνεδρίου, προσκαλώντας το κοινό σε μια εικαστική
εμπειρία που γεφυρώνει την τέχνη με την οικολογική και κοινωνική συνείδηση. Μέσω της συνέργειας
παράδοσης, πολιτισμού και σύγχρονων προσεγγίσεων, η έκθεση τονίζει ότι η ελιά είναι όχι μόνο βασικό
στοιχείο της μεσογειακής ταυτότητας αλλά και πηγή έμπνευσης για έναν κοινωνικά δίκαιο, και άρα
βιώσιμο, κόσμο.
Η ΜΚΟ WINART ευχαριστεί θερμά το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (Λαογραφική Συλλογή Δερμιτζάκη) στον Βατόλακκο Χανίων για τη σημαντική συμβολή του στην έκθεση, μέσω του δανεισμού δύο παραδοσιακών αντικειμένων σχετικών με την παραγωγή του ελαιολάδου. Τα αντικείμενα αυτά εμπλούτισαν τη φωτογραφική εγκατάσταση, συνδέοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η υποστήριξη του Μουσείου υπογραμμίζει τη δύναμη της συνεργασίας στην ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μας.