Το FrontPage είναι ένα διεπιστημονικό project που διερευνά τους τρόπους που η Τέχνη συναντά την Δημοσιογραφία και η Δημιουργία την Πολιτική Επιρροή.
Το Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), την ανοιχτή εικαστική ομάδα AxionArt και το Video Art Festival Μηδέν, υλοποίησε με επιτυχία το δεύτερο, διεθνές μέρος του Frontpage Project.
Τα δρώμενα, που φιλοξενήθηκαν στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν από τις 20 έως τις 29 Νοεμβρίου 2024, συγκεντρώνοντας δημιουργούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών, της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας.
Μεταξύ των εκδηλώσεων:
Διεθνής Εικαστική Έκθεση
Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν δημιουργοί από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επιχείρησε να φέρει σε φυσική και νοητή εγγύτητα τη σχέση λέξης και εικόνας, εξετάζοντας τη μετάδοση του μηνύματος μέσα από την είδηση, τη γραφή και την ερμηνεία της στον χώρο των τεχνών. Μέσα από μια διευρυμένη εικαστική εγκατάσταση, ο χώρος της βιβλιοθήκης μετατράπηκε σε ένα πεδίο δημιουργικού διαλόγου και πολιτισμικής εξερεύνησης.
Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Η Μηχανή του Χρόνου» για το FrontPage Project, ακολούθησε ξενάγηση από την επιμελητική ομάδα παρουσία της Αντιδημάρχου Λεμεσού κ. Φιλίππου και του Κοσμήτορα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθ. κ. Ζαντίδη.
Ακολούθησε η εντυπωσιακή πολυμεσική in situ performance CRYME που συνδύαζε ζωντανό μιξάζ ήχων από τον καθ. κ. Γιάννη Χρηστίδη, με τον ειδικό επιστήμονα Κυριάκο Κουσουλίδη στην σύνθεση εικόνων, στους χώρους της πανέμορφης πανεπιστημιακής / δημοτικής βιβλιοθήκης.
Συμπόσιο :
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό και τον εικαστικό χώρο, το συμπόσιο εστίασε στις πολιτισμικές διαλεκτικότητες που αναδύονται από τη σχέση λέξης και εικόνας, τη μετάδοση της είδησης και την ερμηνεία της στον χώρο των τεχνών. Οι εισηγήσεις ενέπνευσαν τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τον ρόλο των ΜΜΕ και της τέχνης στην κοινωνία.
Εικαστικό Εργαστήριο:
Φοιτητές και ακαδημαϊκοί από διαφορετικά γνωστικά πεδία συνεργάστηκαν δημιουργικά στο Κτήριο Ποταμίτη του ΤΕΠΑΚ, αναπτύσσοντας έργα με βάση το σκεπτικό του FRONTPAGE.
Διάλογος με τους φοιτητές:
Στις αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ, δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές του πανεπιστημίου να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς του Project, να μάθουν για τις στοχεύσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και να δεχτούν πρόσκληση για τις επόμενες φάσεις (Αθήνα 2025 – Βιέννη 2026) που ενσωματώνουν φοιτητική δημιουργία και δημοσιογραφικές γέφυρες, αντίστοιχα.
Συντελεστές:
Εικαστικοί | Πολιτιστικοί Παραγωγοί:
Γιώργος Γύζης (Έλλάδα), Ελένη Ζούνη (Έλλάδα), Κυριάκος Καλλής (Κύπρος), Γιάννης Χρηστίδης (Κύπρος), Νίκος Κουρούσιης (Κύπρος), Κυριάκος Κουσουλίδης (Κύπρος), Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert και Νικόλας Λαμπούρης (Κύπρος), Εύα Μαραγκάκη (Έλλάδα), Δημήτρης Νεοκλέους (Κύπρος), Όμηρος Παναγίδης (Κύπρος), Ασπασία Παπαδήμα (Κύπρος), Βίκυ Περικλέους (Κύπρος), Νίκος Ποδιάς (Έλλάδα), Άρτεμις Ποταμιάνου (Έλλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Έφη Σαββίδη (Κύπρος) , Αννέττα Σπανουδάκη (Έλλάδα), Μάριος Σπηλιόπουλος (Έλλάδα), Νίκος Σύννος (Κύπρος), Πάνος Τσαγκάρης (Έλλάδα), Κώστας Τσώλης (Έλλάδα), Χουρίκ Τοροσιάν (Κύπρος), Μάκης Φάρος, (Ελλάδα), Δήμητρα Χανιώτη (Έλλάδα), Σάββας Χριστοδουλίδης (Κύπρος), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Horst Weierstall (Κύπρος Γερμανία) Video art| Φεστιβάλ Μηδέν: Sandra Araujo (Πορτογαλία), Katina Bitsicas (ΗΠΑ), Pamela Falkenberg & Jack Cochran (Outlier Moving Pictures) (ΗΠΑ), Rodrigo Amarante Guerreiro Gomes (Πορτογαλία), Νίκη Καποκάκη (Ελλάδα), Σμαράγδα Νιτσοπούλου (Ελλάδα), Γιούλα Παπαδοπούλου (Ελλάδα), Bruno Pavić (Κροατία), John O’Hare & Tom Phipps (Μ. Βρετανία), Guli Silberstein (Μ.Βρετανία), Kuesti Fraun & Andreas Uehlein (performer) (Γερμανία), Μάρθα Τσιάρα (Ελλάδα), Chris Tigra (Βραζιλία), Jack Williams (Πολωνία), Jody Zellen (ΗΠΑ).
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, (εκπομπή έρευνας, ντοκιμαντέρ, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων με αναφορά στην ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία) | Δημιουργοί: Δημοσιογράφοι Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος, (Ελλάδα), video: Παναγιώτης Παρνασσάς (Ελλάδα).
Επιμελητική Ομάδα FRONTPAGE, ΚΥΠΡΟΣ
Ευα Μαραγκακή, Concept – Επιμελήτρια, AXIONART
Μάριος Νόττας, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, ECI
Γιούλα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια του Video Art Festival Mηδέν
Βίκυ Περικλέους, Επίκουρη Καθηγήτρια, Speculative Fine Art Practices Lab, (ΤΕΠΑΚ)
Ανδρέας Σάββα, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, (ΤΕΠΑΚ)
Julia Sysalova, Επιμελήτρια, ECI – Member of International Association of Art Critics
Ρεβέκκα Τάκη, Βοηθός Επιμέλειας, Φοιτήτρια Μεταπτυχιακού Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, (ΤΕΠΑΚ)
Παραγωγή
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), AxionArt, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Video Art Festival Mηδέν