Η Τέντσο Γκιάτσο, συγγενής πρώτου βαθμού του Δαλάι Λάμα και υπέρμαχος της θιβετιανής κουλτούρας, μας ταξιδεύει μέσα από το ντοκιμαντέρ «Η Σοφία της Ευτυχίας».
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της αποστολή, την επιρροή του Δαλάι Λάμα, και το βαθύτερο μήνυμα που φιλοδοξεί να περάσει το ντοκιμαντέρ στο ελληνικό κοινό.
Ερώτηση: Μπορείτε να συστηθείτε στο ελληνικό κοινό, που ίσως δεν είναι εξοικειωμένο με την θιβετιανή κουλτούρα και τη συνεργασία σας σε αυτό το πνευματικό ντοκιμαντέρ;
Απάντηση: Το όνομά μου είναι Τέντσο Γκιάτσο. Είμαι Θιβετιανή, γεννημένη στο Νταραμσάλα της Ινδίας, όπου διαμένει η Αυτού Αγιότητα, ο Δαλάι Λάμα, μαζί με την θιβετιανή κοινότητα στην εξορία. Σήμερα ζω στην Ουάσινγκτον, Η.Π.Α., και ηγούμαι ενός οργανισμού που ονομάζεται International Campaign for Tibet. Η αποστολή μας είναι να προωθήσουμε το όραμα του Δαλάι Λάμα και να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για τους Θιβετιανούς υπό την κινεζική κατοχή. Ο οργανισμός μας αποτελείται από ανθρώπους εμπνευσμένους από την θιβετιανή κουλτούρα και τις διδασκαλίες της Αυτού Αγιότητας.
Ερώτηση: Ο Δαλάι Λάμα τονίζει τη σημασία της θιβετιανής γλώσσας για την αυτοέκφραση, όμως το ντοκιμαντέρ είναι στα Αγγλικά. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η γλώσσα;
Απάντηση: Το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ είναι στα Αγγλικά επιτρέπει το μήνυμα της Αυτού Αγιότητας να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς τις αποχρώσεις που συχνά χάνονται στη μετάφραση. Μιλώντας στα Αγγλικά, οι διδασκαλίες του γίνονται πιο προσιτές και δημιουργούν μια πιο προσωπική σύνδεση, σαν να βρίσκεται κανείς στην παρουσία του. Με το περιορισμένο πρόγραμμα ταξιδιών του καθώς πλησιάζει τα 90, το ντοκιμαντέρ αυτό προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους ανθρώπους να τον ακούσουν άμεσα.
Ερώτηση: Ο Δαλάι Λάμα αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ότι οι γυναίκες συχνά δείχνουν μεγαλύτερη ανησυχία για τους άλλους, υπονοώντας ότι ίσως είναι καλύτερες ηγέτιδες. Ποια είναι η άποψή σας;
Απάντηση: Ο Δαλάι Λάμα έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια την ηγεσία των γυναικών. Συχνά αναφέρει τη μητέρα του ως την πρώτη του δασκάλα στη συμπόνια. Προσωπικά, έχω επωφεληθεί από τις πρωτοβουλίες του, όπως οι κρατημένες θέσεις για γυναίκες στο Θιβετιανό Κοινοβούλιο στην εξορία, κάτι που μου έδωσε το θάρρος να υπηρετήσω για δύο θητείες ως μέλος. Οι προσπάθειές του επεκτάθηκαν και στις Θιβετιανές μοναχές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον υψηλότερο ακαδημαϊκό τίτλο στον Βουδισμό, το πτυχίο γκέσε, ισάξιο με αυτό των ανδρών. Οι ενέργειές του στηρίζουν σταθερά τις γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους.
Ερώτηση: Ως μέλος της οικογένειάς του, ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε πάρει από τον Δαλάι Λάμα, πέρα από τις δημόσιες διδασκαλίες του;
Απάντηση: Παρά το γεγονός ότι είναι ο Δαλάι Λάμα, αντιμετωπίζει τους πάντες—από ηγέτες κρατών μέχρι θυρωρούς—με την ίδια συμπόνια και σεβασμό. Συχνά λέει, «Είμαι απλώς ένας απλός μοναχός», υπογραμμίζοντας την κοινή μας ανθρώπινη φύση. Αυτή η ταπεινότητα και η γνήσια καλοσύνη του με έχουν επηρεάσει βαθιά.
Ερώτηση: Διάσημοι όπως ο Κιάνου Ριβς, ο Ρίτσαρντ Γκιρ και ο Μπραντ Πιτ έχουν υποστηρίξει την θιβετιανή κουλτούρα αλλά έχουν δεχθεί αντιδράσεις, όπως το να μπουν στη μαύρη λίστα από την Κίνα. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια αντίδραση;
Απάντηση: Αυτή η αντίδραση πηγάζει από τον φόβο και την ανασφάλεια της Κίνας. Το Θιβέτ αποτελεί σημαντικό μέρος της κινεζικής επικράτειας, με τεράστιους πόρους και στρατηγική θέση. Η «ήπια δύναμη» της θιβετιανής κουλτούρας και το μήνυμα του Δαλάι Λάμα αμφισβητούν τον έλεγχό τους. Οι Θιβετιανοί ζουν σε μία από τις λιγότερο ελεύθερες περιοχές στον κόσμο, και η καταστολή της Κίνας πηγάζει από την επιθυμία της να διατηρήσει την κυριαρχία της.
Ερώτηση: Πολλές σύγχρονες φιλοσοφίες στην Ευρώπη δανείζονται στοιχεία από τις θιβετιανές διδασκαλίες, αλλά συχνά χάνουν την ουσία της αγάπης και της συμπόνιας, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως η «τοξική θετικότητα». Ποια είναι η γνώμη σας;
Απάντηση: Ο Δαλάι Λάμα διδάσκει τη γνήσια συμπόνια, τονίζοντας την υπηρεσία προς τους άλλους και τη σημασία του να αμφισβητείς τις διδασκαλίες πριν τις υιοθετήσεις. Ο πυρήνας του θιβετιανού βουδισμού αφορά το όφελος των άλλων, βασισμένος στην αυθεντικότητα και την ανιδιοτέλεια. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να κατανοούν σε βάθος αυτές τις διδασκαλίες και να μην τις υιοθετούν απλώς επιφανειακά.
Ερώτηση: Το ντοκιμαντέρ αγγίζει τη σχέση του Δαλάι Λάμα με τον Μάο Τσετούνγκ, κάτι που μπορεί να μπερδεύει το ευρωπαϊκό κοινό. Μπορείτε να το διευκρινίσετε;
Απάντηση: Κατά την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα επιδίωξε ειρηνικές λύσεις και συναντήθηκε με τον Μάο Τσετούνγκ. Αρχικά, ο Μάο έδειχνε πατρική φιγούρα, αλλά κατά τη διάρκεια μιας από τις τελευταίες συναντήσεις τους, η δήλωσή του ότι «η θρησκεία είναι δηλητήριο» αποκάλυψε την αληθινή του πρόθεση. Αυτό αποτέλεσε καθοριστική στιγμή για τον Δαλάι Λάμα, αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες επιπτώσεις των κινεζικών προθέσεων στο Θιβέτ.
Ερώτηση: Ποιο μήνυμα ελπίζετε ότι θα πάρει το Ελληνικό κοινό από αυτό το ντοκιμαντέρ;
Απάντηση: Ο Δαλάι Λάμα αντιπροσωπεύει την ουσία της θιβετιανής κουλτούρας, η οποία βρίσκεται υπό τεράστια απειλή. Ελπίζω οι θεατές να δουν τη ζωή του ως έμπνευση για να καλλιεργήσουν τη συμπόνια και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, ενώ παράλληλα να αναγνωρίσουν την επείγουσα ανάγκη διατήρησης της μοναδικής κουλτούρας και ιστορίας του Θιβέτ.
Ερώτηση: Πώς μπορούν οι άνθρωποι να μάθουν περισσότερα ή να στηρίξουν τον οργανισμό σας;
Απάντηση: Επισκεφθείτε το dalailama.com για τις διδασκαλίες του και το savetibet.org για τη δράση μας στην Διεθνή Καμπάνια για το Θιβέτ. Καλωσορίζουμε κάθε μορφή υποστήριξης, είτε οικονομικής είτε συνεργατικής. Πολλοί άνθρωποι εντάσσονται σε εμάς επειδή έχουν επηρεαστεί από την θιβετιανή κουλτούρα και θέλουν να ανταποδώσουν.
*Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε τα νοήματα να είναι καθαρά και άμεσα, καθώς και για να είναι εύκολη και γρήγορη η ανάγνωσή του. Αναλυτικότερα επιλογή από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε σύντομα από τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ και την κινηματογραφική θεματική ενότητα του ERTnews.
Διαβάστε τί μας είπε η σκηνοθέτις ΕΔΩ