Η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει την απαγόρευση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034, το οποίο θα φιλοξενήσει, όπως επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χαλίντ μπιν Μπαντάρ Αλ Σαούντ.
Η FIFA ανακοίνωσε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2023 ότι το Μουντιάλ του 2034 θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία.
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Χαλίντ μπιν Μπαντάρ ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την πολιτική του βασιλείου απέναντι στο αλκοόλ: «Μπορείτε να διασκεδάσετε χωρίς αλκοόλ, δεν είναι 100% απαραίτητο. Αν θέλετε να πιείτε αφού φύγετε, είστε ευπρόσδεκτοι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αλκοόλ», ανέφερε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αλλάξει τον πολιτισμό της για χάρη άλλων: «Μάλλον όπως ο καιρός μας, είναι μια ξηρή χώρα. Ο καθένας έχει τη δική του κουλτούρα. Χαιρόμαστε που φιλοξενούμε ανθρώπους εντός των ορίων του πολιτισμού μας, αλλά δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον πολιτισμό μας για κάποιον άλλο», τόνισε.
Το βασίλειο, που έχει αυστηρούς νόμους κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, ανακοίνωσε πέρυσι το άνοιγμα ενός καταστήματος αλκοόλ στη διπλωματική ζώνη του Ριάντ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μαύρη αγορά και τις παράνομες εισαγωγές. Ωστόσο, το κατάστημα απευθύνεται αποκλειστικά σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν διπλωματική ταυτότητα για να πραγματοποιήσουν αγορές.
Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στον παγκόσμιο αθλητισμό μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF). Έχει εξαγοράσει τη Νιούκαστλ στην Premier League, έχει δημιουργήσει την περιοδεία LIV Golf, η οποία ανταγωνίζεται το PGA Tour, ενώ φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις όπως το Formula 1 Grand Prix.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η χώρα χρησιμοποιεί αυτές τις επενδύσεις για να «ξεπλύνει» το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Συμμαχία Sport & Rights (SRA) έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία θα οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις, οι μετανάστες εργαζόμενοι θα υποστούν εκμετάλλευση και πολλοί θα πεθάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιβ Κόκμπουρν, επικεφαλής των εργασιακών δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν αφορά την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλων που θα επισκεφθούν τη χώρα για τη διοργάνωση. Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας απάντησε:
«Θα τους καλωσορίσουμε όλους στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι μια διοργάνωση της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια παγκόσμια εκδήλωση. Και σε μεγάλο βαθμό, θα καλωσορίσουμε όλους όσους θέλουν να έρθουν», τόνισε.
Παρόμοιες διαβεβαιώσεις είχε δώσει και ο Χαμάντ Αλμπαλαουί, επικεφαλής της υποψηφιότητας της χώρας για το Μουντιάλ του 2034, υπογραμμίζοντας ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ φίλαθλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα σεβαστεί το απόρρητό τους.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να παραδώσει 15 στάδια, είτε νέα είτε ανακαινισμένα, έως το 2032. Ωστόσο, η κατασκευή αυτών των υποδομών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια μεταναστών εργατών, κάτι που εγείρει ανησυχίες για τις εργασιακές συνθήκες.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας, υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις και θανάτους εργατών, όπως αυτές που καταγράφηκαν στο Κατάρ πριν το Μουντιάλ του 2022.