Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί

  • Η απόσυρση της φανέλας ενός παίκτη στο ΝΒΑ αποτελεί ένδειξη σεβασμού από το franchise.
  • Υπάρχουν τρία franchise που δεν έχουν αποσύρει φανέλες, με τους Κλίπερς, Γκρίζλις και Ράπτορς να το αλλάζουν σύντομα.
  • Πολλοί παίκτες στο NBA έχουν φανέλες που αποσύρθηκαν από περισσότερες από μία ομάδες.
  • Ο Γουίλ Τσάμπερλεϊν έχει τη φανέλα του αποσυρθεί από τρεις ομάδες.
  • Άλλοι παίκτες με αποσυρμένες φανέλες από πολλές ομάδες είναι ο Πίτερ Μάραβιτς, Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ, Κλάιντ Ντρέξλερ, Τζούλιους Έρβινγκ, Μάικλ Τζόρνταν, Μπομπ Λανίερ, Μόουζες Μαλόουν, Ερλ Μονρό, Ντικέμπε Μουτόμπο, Σακίλ Ο'Νιλ, Όσκαρ Ρόμπερτσον, Νέιτ Θέρμοντ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Κόμπι Μπράιαντ.

Στο ΝΒΑ, η απόσυρση της φανέλας ενός παίκτη με την ανάρτησή της στα δοκάρια και η μη διάθεσή της σε κανέναν άλλον στο μέλλον αποτελεί ένδειξη σεβασμού. Είναι ένας φόρος τιμής από ένα επαγγελματικό franchise, για να τιμηθεί ο αθλητής για τη συνεισφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί.

Πριν από την έναρξη της σεζόν 2021-22, υπάρχουν μόνο τρία franchise – οι Κλίπερς, οι Γκρίζλις και οι Ράπτορς – που δεν έχουν καμία φανέλα αποσυρθεί στα δοκάρια τους, με τους τελευταίους να το αλλάζουν σε αυτό σε λίγο καιρό. Ο Βινς Κάρτερ σε λίγο καιρό θα γίνει ο πρώτος παίκτης, που η ομάδα του Τορόντο θα “συνταξιοδοτήσει” την φανέλα του, με τον ίδιο την ίδια χρονική περίοδο να δέχεται την ίδια “τιμή” από τους Νετς. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος μπασκετμπολίστας που είχε την τιμητική του από δύο διαφορετικούς συλλόγους.

Το ertsports.gr σας έφτιαξε μία λίστα με όλους του παίκτες που έχουν πολλές “αποσύρσεις” της φανέλας τους, σε ομάδες που έπαιξαν αλλά… και όχι.

Γουίλ Τσάμπερλεϊν

Ο Γουίλ Τσάμπερλεϊν άφησε το “στίγμα” του στον χώρο του NBA, όντας μάλιστα και Hall Of Famer. Οι Γουόριορς (1959-1965) είναι ουσιαστικά η ομάδα που “σημάδεψε” την καριέρα του Αμερικανού. Στην λίστα δεν θα μπορούσε σίγουρα να λείψει και η ομάδα των Philadelphia 76rs (1965-1968) και η ομάδα που έκλεισε την καριέρα του, οι Λέικερς (1968-1973). Ο Γουίλ Τσάμπερλεϊν είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA, που όχι συνταξιοδοτήθηκε η φανέλα του από τρείς ομάδες, αλλά αγωνίστηκε και για όλες.

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Πίτερ Μάραβιτς

Ένας ακόμα θρύλος του NBA, ο Πίτερ Μάραβιτς, έχει βιώσει και εκείνος την ύψιστη τιμή, όχι μία… όχι δύο… αλλά τρείς φορές από διαφορετικές ομάδες. Ο λόγος για τις Ατλάντα Χόκς (1970-1974), Γιούτα Τζάζ (1974,1980) και Νιού Ορλίνς Πέλεκανς (1974-1980). Ο Αμερικανός είναι ό ένας από τους δύο παίκτες που έχει συνταξιοδοτηθεί η φανέλα του σε οργανισμό που δεν έχει αγωνιστεί. Αυτό έγινε καθώς ο Πίτερ Μάραβιτς την περίοδο 1974-1980 αγωνίστηκε στους Νιού Ορλίνς Τζάζ, όπου η ομάδα του 1979 μετακόμισε στην Γιούτα με αποτέλεσμα όταν φτιάχτηκαν οι Νιού Όρλεανς Πέλεκανς το 2002, ο σύλλογος να αποσύρει την τότε φανέλα του και εκείνος, προς τιμή της παρακαταθήκης που είχε αφήσει ο μπασκετμπολίστας την περίοδο που έπαιζε στην πόλη.

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Ένας ακόμα Hall of Famer στην λίστα. Ο λόγος για τον εμβληματικό Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ, όπου η δική του φανέλα αποσύρθηκε από δύο διαφορετικούς συλλόγους. Μπορούμε να φανταστούμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, καθώς είναι και η μοναδικές ομάδες που αγωνίστηκε στην καριέρα του. Η πρώτη είναι η Μιλγουόκι Μπακς (1969-1975) και η Λος Άντζελες Λέικερς (1975-1989).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Κλάιντ Ντρέξλερ

Ο Κλάιντ Ντρέξλερ συνέδεσε το όνομα του και με τις δύο ομάδες που αγωνίστηκε στην καριέρα του, και αυτές τον τίμησαν με την ύψιστη τιμή. Η Πόρταλ Πλέιζερς (1983-1995) και η Χιούστον Ρόκερς (1995-1998).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Τζούλιουσ Έρβινγκ

Ένας ακόμα εμβληματικός παίκτης στην λίστα. Ο Τζούλιους Έρβινγκ σημάδεψε την καριέρα του, με τις δύο από τις τρεις που αγωνίστηκε. Η Νετς (1973-1976) και η Φιλαδέλφια Σίξερς (1976-1987).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo, File

Μάικλ Τζόρνταν

Ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων τον εποχών, δεν μπορούσε σίγουρα να λείπει από αυτό το αφιέρωμα. Όσο και αν έχουμε συνδέσει την καριέρα του Αμερικανού σούπερσταρ με τους Σικάγο Μπουλς (1984–1993) (1995–1998), είναι και ο δεύτερος παίκτης στην λίστα μαζί με τον Πίτερ Μάραβιτς που η φανέλα του διακοσμεί το γήπεδο ομάδας που δεν έχει αγωνιστεί. Η Μαϊάμι Χιτς συνταξιοδότησε το εμβληματικό No.23 για την συνεισφορά το Μάικλ Τζόρνταν στο παιχνίδι του μπάσκετ.

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Μπομπ Λανίερ

Από την λίστα δεν λείπει και ο μεγάλος Μπομπ Λανίερ. Με τον Αμερικανό να είναι κορυφαίος σε μία εμβληματική εποχή για το άθλημα, η φανέλα του ανέβηκε ψηλά στα γήπεδα των Ντιτρόι Πίστονς (1970-1980) και Μιλγουόκι Μπακς (1980-1984).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Μόουζες Μαλόουν

Ο Μόουζες Μαλόουν είναι ένας αθλητής όπου εν αντιθέσει με τους προηγούμενους έχει αγωνιστεί σε πολλές διαφορετικές ομάδες. Ωστόσο με δύο έχει γράψει ιστορία. Με τους Χιούστονς Ρόκετς (1976-1982) και με τους Φιλαδέλφια Σίξερς (1982-1986).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Ερλ Μονρό

Ο Ερλ Μονρό υπήρξε επίσης κομβικός για το άθλημα στην εποχή του. Ο Αμερικανός αγωνίστηκε στους Μπάλτιμορς Μπούλετς (1967-1971), τους τωρινούς Γουίζαρτς, και στους Νιού Γιόρκ Νίκς (1971-1980).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Ντικέμπε Μουτόμπο

Ο μόνος μη Αμερικανός παίκτης στην λίστα είναι ο Ντικέμπε Μουτόμπο από το Κονγκό. Ο Κονγκολέζος έφερε την επανάσταση στο μονοπώλιο του NBA δείχνοντας πως υπάρχουν ταλέντα και εκτός ΗΠΑ. Ο αθλητής σημάδεψε την καριέρα του με δύο ομάδες. Ο λόγος για την Ντεμπερ Ναγκετς (1991-1996) και την Ατλάντα Χόκς (1996-2001).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Σακίλ Ο’Νιλ

Ο “Big Shaq” υπήρξε και εκείνος μία τρομερή μπασκετική προσωπικότητα απασχολώντας άπαντες μέσα και έξω του παρκέ. Ο Σακίλ έχει και εκείνος ένα “πλούσιο” βιογραφικό, με δύο ομάδες να είναι οι πρωταγωνίστριες στην πορεία του. Η Λέικερς (1996-2004) και η Μαϊάμι Χιτς (2004-2008).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Όσκαρ Ρόμπερτσον

Ο “The Big O” κοσμεί και εκείνος με το όνομα του την λίστα. Ο κορυφαίος Αμερικανός μπασκετμπολίστας τιμήθηκε με την απόσυρση της φανέλας του, από τους Σακραμέντο Κινγκς (1960-1970), τότε ονομαζόντουσαν Σινσινάτι Ρόγιαλς, και από τους Μιλγουόκι Μπακς (1970-1974).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Νέιτ Θέρμοντ

Στην 14η πορεία του στο NBA ο Νέιτ Θέρμοντ τιμήθηκε από την ομάδα που τον “ανέθρεψε”, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (1963-1974) και από τους Κλίβαντ Καβαλίερς (1975-1977).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Τσαρλς Μπάρκλεϊ

Ένας “παλιός” αλλά επίκαιρος βρίσκεται επίσης στην λίστα. Ο λόγος για τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ όπου πέρα από τα τωρινά του καθήκοντα ως παρουσιαστής και αναλυτής υπήρξε και ένας εξαιρετικός παίκτης. Με τις δύο από τις τρεις ομάδες που συνέδεσε το όνομα του τίμησαν τον Αμερικανό. Η Φιλαδέλφεια Σίξερς (1984-1992) και η Φίνιξ Σανς (1992-1996).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Κόμπι Μπράιαντ

Από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει προφανώς ο θρύλος, Κόμπι Μπράιαντ. Ο Αμερικανός μπορεί να μην έχει τιμηθεί από δύο διαφορετικές ομάδες με την απόσυρση του αριθμού του, ωστόσο είναι ο μόνος που το έχει κάνει δύο φορές στην ίδια ομάδα. Ο λόγος για τους Λος Άντζελες Λέικερς (1996-2016).

Ένας παίκτης… πολλοί αριθμοί
AP Photo

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Βερβέρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Απίστευτο: Υποδύθηκαν τον…Μπραντ Πιτ και έκλεψαν 325.000 ευρώ από δύο Ισπανίδες

Συμμορία υποδύθηκε τον Μπραντ Πιτ και έκλεψε 325.000 ευρώ...

Μελέτη: Τα μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού

Μελέτη αναφέρει ότι παιδιά γεννημένα κατά την πανδημία δεν...

Η προϊστορική καλύβα 15.000 ετών από οστά μαμούθ: Μια αρχαία τεχνική επιβίωσης

Η τοποθεσία Mezherich παρουσιάζει προϊστορικές καλύβες που χρονολογούνται περίπου...

Τηλεθέαση: Η μάχη στην prime time με τις σειρές να κερδίζουν τα ριάλιτι

Τρεις σειρές ξεπέρασαν τα ριάλιτι Survivor και Φάρμα στην...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια Λεβαδειακός-Ατρόμητος για το Κύπελλο

Η ΠΑΕ Λεβαδειακός ξεκινά τη διάθεση εισιτηρίων για τον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο Ελλάδας.Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10€ για τις θύρες...

Αποθεώθηκαν και στο Καρπενήσι οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Ο κόσμος του Ολυμπιακού εκδήλωσε τη δίψα του για τα ευρωπαϊκά τρόπαια στο Καρπενήσι.Τα κύπελλα του Europa Conference και του Uefa Youth League παρουσιάστηκαν...

Στην τρίτη θέση ο Χέιλ

Ο Χάντερ Χέιλ της ΑΕΚ τοποθετήθηκε στην 3η θέση στα Power Rankings των παικτών του BCL για τη σεζόν 2024/25.Ο Χέιλ είχε 17.6 πόντους,...

Γιούριτς: «Τα παιδιά μου είπαν ότι ήταν πολύ στενοχωρημένοι που απολύθηκε ο Ντε Ρόσι»

Ο Ντε Ρόσι απολύθηκε από τη Ρόμα λόγω αποτυχίας στα πρώτα παιχνίδια.Ο Ιβάν Γιούριτς αναλαμβάνει τη θέση του.Πολλοί παίκτες ήταν στενοχωρημένοι για την απόλυση...

Αρνόκουρος: «Δύσκολος αντίπαλος η ΝΕΜ, στόχος να κερδίζουμε κάθε ματς»

Ο Αρνόκουρος προβλέπει δύσκολο αγώνα με τη ΝΕ Μεγαρίδος και θέλει νίκη, ενώ εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα και τη νεανικότητα της ομάδας.Η «ταυτότητα» της ομάδας...

FIBA: Πρόσκληση για το σεμινάριο του BCL σε τρεις Έλληνες διαιτητές

FIBA προσκαλεί τρεις Έλληνες διαιτητές σε σεμινάριο BCLΣκοπός είναι η συμμετοχή τους σε διοργανώσεις της FIBA την επόμενη αγωνιστική περίοδοΘα συνοδεύσουν τον Γιώργο ΠουρσανίδηΣκοπός...

Βασιλόπουλος: «Θέλουμε να προκριθούμε στο Final 4 του Unicef Trophy»

Η ομάδα θέλει να προκριθεί στο Final 4 του UNICEF Trophy.Ο Βασιλόπουλος εκφράζει ενθουσιασμό για το ματς Κυπέλλου ενάντια στον Ερμή Σχηματαρίου.Αναφέρει ότι το...

Ο Βαλέρι… σόκαρε την Ρεάλ Μπέτις στις καθυστερήσεις

Ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο σκόραρε ξανά για λογαριασμό της Μπέτις, αλλά το γκολ δεν ήταν αρκετό για τη νίκη.Η Μαγιόρκα κέρδισε τη Μπέτις χάρη...

Με τη Βενέτσια η “πρώτη” του Άρη στο EuroCup

Ο Άρης πραγματοποίησε αλλαγές στο ρόστερ του, διατηρώντας μόνο τρεις παίκτες από την προηγούμενη σεζόν.Η γρήγορη προσαρμογή των νεοαποκτηθέντων παίκτων είναι σημαντική πρόκληση για...

Κουτσιαύτης: «Δεν δόθηκε πέναλτι στην Athens Kallithea» (audio)

Ο Αριστομένης Κουτσιαύτης ανέλυσε φάσεις αγώνων του Σαββατοκύριακου στην εκπομπή "Τελευταία Σελίδα"Κριτική στη μη διαμέτρηση πέναλτι στον αγώνα Λεβαδειακός - ΑΕΚ και στον αγώνα...