- Ο τεχνικός του Περιστερίου, Λιμνιάτης, αποδίδει την καλή πορεία της ομάδας στην χημεία και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των παικτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία των χαρακτήρων τους.
- Παρά την αρχική αποτυχία 0-3 στο BCL, η ομάδα παραμένει αποφασισμένη να κυνηγήσει την πρόκριση, με έμφαση στη θέληση και τη διάθεση των παικτών.
- Ο Λιμνιάτης αναλύει την ανάπτυξη νέων παικτών, όπως ο Βαγγέλης Ζούγρης, και προειδοποιεί για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές στο μπάσκετ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σκληρή δουλειά και όραμα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο τεχνικός του Περιστερίου στο EOK WEB Radio:
Για το 3-1 στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος: «Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμά μας στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος είχε μια ιδιαιτερότητα: είχε τα 3 απ’ τα 4 ματς μες στην έδρα μας, τα οποία είχαν το “πρέπει”. Αυτό ήταν πολύ καλό απ’ τη μία, αλλά απ’ την άλλη για μια καινούργια ομάδα, με εντελώς διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αυτά τα ματς ήταν πολύ μεγάλη “παγίδα”. Αυτό αποδείχθηκε στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ. Για ‘μένα, αυτό που μετράει είναι η εικόνα. Στα φιλικά και όλα τα ματς που έχουμε παίξει, με εξαίρεση τα ματς με το Λαύριο, τον ΠΑΟΚ και την FMP, η εικόνα μας ήταν πάρα πολύ καλή τηρουμένων των αναλογιών. Τα αποτελέσματα θέλουν και τύχη. Το ματς με το Λαύριο το “κλέψαμε”, δεν το κερδίσαμε, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί δείξαμε για ακόμα μια φορά χαρακτήρα».
Για το αν είναι εφικτή η πρόκριση στην επόμενη φάση του BCL, παρά το 0-3: «Σαφέστατα θα το “κυνηγήσουμε”. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος μίλησε και με την ομάδα στην πρώτη προπόνηση μετά τη Μανίσα και τους είπε “Θα περάσουμε. Να το θυμηθείτε”. Υπάρχει θέληση και διάθεση. Δε θα μείνω τόσο πολύ στο τελευταίο σφύριγμα με τη Μανίσα, γενικότερα είχαμε μια διαιτησία, από τρεις πάρα πολύ καλούς διαιτητές, όπου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μας αδίκησε σε κάποια πράγματα κατά την άποψή μου. Θα το “κυνηγήσουμε” σίγουρα, αρχής γενομένης απ’ το ματς με τη Μανίσα (06/11) την άλλη βδομάδα, η οποία ενισχύθηκε με άλλον έναν παίκτη. Δεν ξέρω αν θα έχουμε τον Σι Τζέι την άλλη βδομάδα, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε. Είναι κομβικό ματς γιατί αν κερδίσουμε δε θα “κυνηγάμε”, με λογικά αποτελέσματα, τη διαφορά των 12 πόντων απ’ το ματς μ την FMP».
Για το αν η ομάδα είναι αυτό ακριβώς που οραματιζόταν: «Οι νεαροί παίκτες είναι πάρα πολύ τυχεροί με τους συμπαίκτες που έχουν. Επειδή θέλουμε να τους αναδείξουμε, κατά κάποιον τρόπο αδικείται η προσπάθεια του Πουλιανίτη, του Πάπας, του Ξανθόπουλου, του Κάρμπερι, του Σι Τζέι, όλων. Σχεδιάσαμε μια ομάδα που το πρώτο ζητούμενο ήταν οι χαρακτήρες και πραγματικά είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε εξαιρετικά παιδιά. Το “μυστικό” της καλής έως τώρα πορείας μας είναι η χημεία και το κλίμα που έχουμε. Αυτό οραματιστήκαμε. Είναι πάρα πολύ τυχερά τα νέα παιδιά που έχουν συμπαίκτες αυτά τα παιδιά. Αυτό που με ικανοποιεί μέχρι στιγμής είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του χώρου μας λένε πως έχουμε “ταυτότητα”, γιατί αυτό ήταν το πρώτο ζητούμενο να δημιουργήσουμε. Σε αυτόν τον τομέα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι».
Για το αν ο Σι Τζέι Χάρις είναι ο νέος… Ράγκλαντ του Περιστερίου: «Με βάση το όνομα, τις παραστάσεις, την ποιότητα του παίκτη και το οικονομικό κομμάτι, είναι ο Ράγκλαντ του Περιστερίου. Είναι ένας παίκτης που μας έδινε 14 πόντους και 6 ασίστ κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Όλοι ξέρουν ότι το ρόστερ μας δεν έχει πάρα πολύ μεγάλο βάθος, επομένως ένας να λείψει είναι πάρα πολύ μεγάλη απουσία. Είχαμε και την παρατεταμένη απουσία του Ξανθόπουλου απ’ το ματς με τον Ολυμπιακό. Είμαστε μια ομάδα με 5 ξένους, απέναντι στο Λαύριο παίξαμε με 4. Ήταν πολύ μεγάλη απουσία και σημαντική η χρονική στιγμή που συνέβη, στην παραμονή του ματς. Δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε χωρίς αυτόν. Όπως είπα και στα παιδιά, συνήθως οι τραυματισμοί αναδεικνύουν άλλους παίκτες, συσπειρώνουν την ομάδα, όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Νομίζω ότι πολλά παιδιά έκαναν ένα βήμα μπροστά και βοήθησαν στη νίκη».
Για το αν μπορεί ο Βαγγέλης Ζούγρης να παίξει στο ψηλότερο επίπεδο: «Σίγουρα το ταλέντο είναι ένα χαρακτηριστικό που προαπαιτείται για να κάνει μια καριέρα. Πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα πράγματα. Ο Βαγγέλης έχει τρομερά ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα, είναι δουλευταράς. Παίζει 4 χρόνια μπάσκετ. Για ‘μένα, ο τρόπος που δουλεύεις και που έχεις προσεγγίσει το επάγγελμά σου, είναι το πρωτεύον χαρακτηριστικό για το αν θα μπορέσεις να κάνεις καριέρα. Σίγουρα υπολείπεται όσον αφορά το ύψος του για τη θέση που παίζει, αλλά έχει τόσα πολλά άλλα χαρίσματα τα οποία υπερκαλύπτουν το σωματικό ντισαβαντάζ. Είναι ένα παιδί που αν βελτιώσει και άλλα πράγματά, γιατί δουλεύει πάρα πολύ, πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να κάνει μια καριέρα σε πολύ ψηλό επίπεδο. Υπάρχει και το παράδειγμα του Χάινς. Επειδή, όμως, έχουμε κάνει και για άλλους νέους Έλληνες παίκτες παραληρισμούς και το θεωρώ λίγο… γκαντέμικο, ελπίζω για τον Βαγγέλη να είναι ένας παραληρισμός που θα αποδείξει μες στο γήπεδο ότι μπορεί να είναι ένα παιδί σαν το Χάινς».
Για τα κομμάτια που έχει βελτιώσει ο Ζούγρης: «Είναι ένα παιδί που έχει βελτιώσει το floater, το ενδιάμεσο σουτ μετά το pick-and-roll, προσθέτει πράγματα στο παιχνίδι του. Η τεχνική του στο σουτ δεν είναι άσχημη και το δουλεύει, επομένως πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε ένα παιδί που μπορεί να σουτάρει απ’ τα 4-5 μέτρα. Είναι εξαιρετικός αμυντικός σε όλες τις καταστάσεις. Έχει βγει απ’ το Περιστέρι, οπότε έχει το θάρρος να βγαίνει μπροστά. Δεν είναι ένα 20χρονο παιδί που ακολουθεί. Είναι απ’ τους πρώτους που φωνάζουν να εμψυχώσουν τους συμπαίκτες του. Έχει πράγματα που μπορούν να τον βοηθήσουν να πάει στο υψηλό επίπεδο».
Για τον Σωτήρη Σταυρακόπουλο: «Όταν ήρθα το καλοκαίρι στο Περιστέρι, επειδή είχα μια άποψη σφαιρική για όλους τους μικρούς, κάναμε μια μεταβατική περίοδο στη οποία συμμετείχε και ο Σωτήρης. Ήταν ο Μαραγκουδάκης, ο Φύτρος, ο Μπιλάλης, ο Χατζής, παιδιά που ανήκαν στην ομάδα. Εμένα μου έκανε “κλικ” σε ένα πλαίσιο προπονήσεων με ατομική και 3-εναντίον-3. Στις συζητήσεις με τον Φίλιππο Κότση, είχα πει ότι δε θέλουμε να πάρουμε άλλον Έλληνα και να βγει ο Σωτήρης εκτός δωδεκάδας. Συμφωνήσαμε όλοι σε αυτό. Ήθελα να του δώσω την ευκαιρία να είναι στη δωδεκάδα και μέσα στην προετοιμασία να κερδίσει τον χρόνο του. Σε ό,τι ματς έχει παίξει έως τώρα, καταλαβαίνεις ότι μπαίνει ένας κανονικός παίκτης. Την ίδια εικόνα έχει και στην προπόνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι τον έχω αδικήσει. Του το έχω πει και νομίζω θα του τη δώσω την ευκαιρία, γιατί πραγματικά το αξίζει. Έχει ποιότητα και μπορεί να παίξει σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι εξαιρετικός σουτέρ, έχει αντίληψη, έχει θράσος. Αν βελτιωθεί και σωματικά θα είναι πραγματικά ένας πολύ καλός παίκτης. Δεσμεύομαι ότι θα το δείτε αυτό».
Για τη νέα γενιά παικτών: «Γενικά εγώ δεν είμαι αισιόδοξος. Η εντύπωση που έχω είναι ότι δεν έχει να κάνει με το ταλέντο, αλλά είναι η δομή της κοινωνίας. Δε γίνεσαι παίκτης με 1.5-2 ώρες προπόνηση. Δε γίνεσαι παίκτης όταν ασχολείσαι τόσο πολύ με τα social media και σπαταλάς χρόνο σε όλα αυτά. Δεν είναι εύκολο να γίνεις παίκτης όταν το εκπαιδευτικό σύστημα είναι τόσο επιβαρυμένο για τα παιδιά, είναι εντελώς διαφορετικά με τα δικά μας χρόνια. Δε γίνεσαι παίκτης όταν οι ίδιοι σύλλογοι απαιτούν πρωταθλήματα και διακρίσεις στα τμήματα υποδομών, ενώ το ζητούμενο είναι να παράξουν παίκτες. Δε γίνεσαι παίκτης όταν οι γονείς σου νομίζουν ότι είσαι ο νέος Σπανούλης και ο νέος Διαμαντίδης. Δε γίνεσαι παίκτης αν μεγαλώνεις θεωρώντας ότι όλα πρέπει να σου χαριστούν και όχι να τα διεκδικήσεις και να τα κερδίσεις μόνος. Αυτό που λέω δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι και σε άλλες χώρες. Η Κροατία, για παράδειγμα, αν μιλούσαμε πριν 20 χρόνια και λέγαμε ότι οι Κροάτες θα είναι σε αυτό το επίπεδο παραγωγής παικτών, θα “μας έπαιρναν το κεφάλι”. Δε θα μπορούσε να το πιστέψει κανείς. Ακόμα και η Σερβία, αν σκεφτούμε τι έχει βγάλει το παρελθόν. Είναι γενικότερο το θέμα. Το αναπτυξιακό είναι στα σωματεία, όχι στην Ομοσπονδία. Η τωρινή διοίκηση κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, με το Rising Stars και όλες τις πρωτοβουλίες που είναι πραγματικά αξιέπαινες. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των παικτών είναι στον σωματειακό αθλητισμό, όχι στην Ομοσπονδία».