- Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά την αμοιβή του προεδρου της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση, μετά από παλαιότερες ρυθμίσεις που είχαν αναστείλει τη δυνατότητα καταβολής μισθού σε εκτελεστικούς προεδρους αθλητικών ομοσπονδιών.
- Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τα Χριστούγεννα, με πιθανή καθυστέρηση για τον Ιανουάριο.
- Η αμοιβή του Γκαγκάτση θα καθοριστεί από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, η οποία λειτουργεί με κανόνες αγοράς και δεν επιδοτείται από την Πολιτεία, εκτός αν προκύψει χρηματοδότηση για συγκεκριμένα έργα.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Δημήτρης Μαλισιώβας στην εκπομπή “ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ” της ΕΡΑΣΠΟΡ το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου, όταν ο κ. Βρούτσης παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως ερανιστικό, αφού επιχειρεί την επίλυση πολλών διαχρονικών εκκρεμοτήτων σε πολλά αθλήματα μέσω συγκεκριμένων διατάξεων. Μία από αυτές αφορά και το καυτό θέμα της αμοιβής του κ. Μάκη Γκαγκάτση ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει προ τετράμηνου την πρόθεση του να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας σε περίπτωση που δεν είχε μισθό!
Το νομοσχέδιο, αφού έλαβε το “πράσινο φως μέσω” του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται μέσω gov, να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ακολουθήσει το γνώριμο μονοπάτι, δηλαδή την εισαγωγή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για έγκριση και την τελική του ψήφιση από την Ολομέλεια. Αυτό αναμένεται να συμβεί ως τα Χριστούγεννα, ενώ αν προκύψουν χρονικές δυσκολίες θα μετατεθεί για τον Ιανουάριο.
Να σημειώσουμε, πως η αμοιβή του προέδρου της ΕΠΟ δεν είναι τωρινό θέμα, καθώς υπήρχε στη συνέχεια ανεστάλη και έπειτα καταργήθηκε και πλέον επανέρχεται με νέο Νόμο.
Ήταν τον Μάρτιο του 2019, όταν με το άρθρο 29 παρ. 2 του Ν.4603/2019 ο τότε Υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης προσέθεσε εδάφιο στην παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 2725/1999 που έλεγε το εξής: «Στον εκτελεστικό Πρόεδρο Δ.Σ. εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας μπορεί να καταβάλλεται, πλέον των εξόδων της παρ. 4 του άρθρου 4, και εύλογη αμοιβή, εφόσον: α) μπορεί να καλυφθεί από τα ίδια έσοδα της ομοσπονδίας και β) τα ίδια έσοδα της ομοσπονδίας υπερβαίνουν συνολικά το πενήντα τοις εκατό (50%) της τακτικής επιχορήγησης. Το ακριβές ύψος της αμοιβής καθορίζεται σε ετήσια βάση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης».
Λίγο αργότερα τον Νοέμβριο του 2019 ο Υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης με έτερο άρθρο, το έβδομο στην παρ. 1 περ. του Ν. 4639/2019 ανέστειλε την ισχύ της παραπάνω ρύθμισης έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Ακολούθως ο Υφυπουργός που ως γνωστόν ήταν σε κόντρα με την ΕΠΟ, έφερε τον Σεπτέμβριο του 2020 νέα διάταξη στη Βουλή, και με το άρθρο 6 του Ν.4726/2020 αντικατέστησε ολόκληρο το άρθρο 22 του Αθλητικού Νόμου με αποτέλεσμα στο καινούριο πλέον άρθρο 22, να μην υπάρχει εφεξής πρόβλεψη για καταβολή αμοιβής σε εκτελεστικό πρόεδρο αθλητικής ομοσπονδίας!
Έρχεται λοιπόν τώρα η νέα ηγεσία του Υπουργείου, να δώσει λύση στην ΕΠΟ, με την οποία υπάρχει ανοικτός δίαυλος συνεργασίας και επικοινωνίας, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα με την τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των “Legends”, στο περιθώριο του αγώνα της Εθνικής μας στο ΟΑΚΑ με την Αγγλία!
Να υπογραμμίσουμε, πως η ενέργεια της Πολιτείας μπορεί να ξενίζει παλαιούς πρόεδρους και παράγοντες, όμως θεωρείται νόμιμη και επιβεβλημένη, αφού η ΕΠΟ είναι η μοναδική Ομοσπονδία η οποία δεν επιδοτείται την Πολιτεία, καθώς εδώ και χρόνια λειτουργεί με κανόνες αγοράς δηλαδή έσοδα-έξοδα, είναι αυτοδιοικούμενη και τον κύριο λόγο έχει η Γενική Συνέλευση των μελών της. Αυτή άλλωστε με απόφαση της, θα καθορίσει και το ύψος της μηνιαίας αμοιβής του Εκτελεστικού Πρόεδρου.
Τέλος να συμπληρώσουμε, πως μοναδική περίπτωση να μην λάβει μηνιαίο μισθό ο κ. Γκαγκάτσης, όπως σχολίαζαν ανεξάρτητοι νομικοί κύκλοι, αποτελεί η ερμηνεία της πιθανής χρηματοδότησης της ΕΠΟ από την Πολιτεία είτε απευθείας, είτε μέσω Περιφέρειας για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου των Εθνικών Ομάδων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΙΣΙΩΒΑΣ
Ακούστε το σχετικό απόσπασμα: