- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ζάλγκιρις Κάουνας σε μια απαιτητική αναμέτρηση, με την ομάδα του Τρινκιέρι να ψάχνει ισορροπίες μετά από δύο συνεχόμενες ήττες.
- Η Ζάλγκιρις είναι αμυντικά αποτελεσματική, αλλά struggles στην επίθεση, με τον Γουόκερ να αναζητά ξέσπασμα μετά από μια περίοδο ντεφορμαρίσματος.
- Ο Φρανσίσκο διανύει εξαιρετική φόρμα, συνεισφέροντας σημαντικά στην ομάδα, και η Ζάλγκιρις αναμένεται να παλέψει σθεναρά κόντρα στον Ολυμπιακό, εν μέσω κρίσιμων προκλήσεων.
Η πρώτη αποστολή του Ολυμπιακού για το 2025 είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς το ραντεβού με τη Ζάλγκιρις Κάουνας στη “Ζαλγκίριο Αρένα” (02/01, 20:00, ΕΡΑ ΣΠΟΡ) θέτει μεγάλες προκλήσεις, τόσο στον αγωνιστικό τομέα, όσο και σε επίπεδο προσέγγισης του αγώνα, με τη συγκεκριμένη έδρα να απαιτεί απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση για 40 λεπτά από κάθε αντίπαλο. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι μπορεί να αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής EuroLeague, διανύει όμως μια “μίνι” αγωνιστική κρίση, που δεν αποκλείεται ωστόσο να της δώσει μεγαλύτερο κίνητρο και να την καταστήσει ακόμη πιο δυσκολοκατάβλητη στο αποψινό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, προέρχεται από δύο συνεχόμενες ήττες, και μάλιστα σε αναμετρήσεις που σίγουρα θεωρούνται στα μέτρα της, από τη Βιλερμπάν στο Κάουνας (72-78) και από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι (95-78). Τα προτερήματα και οι αδυναμίες της είναι δεδομένα, και μένει να δούμε το πρόσωπο που θα εμφανίσει απέναντι στον πρωτοπόρο -μαζί με τη Μονακό- Ολυμπιακό.
Αρχικά, είναι σαφές πως από την αρχή της σεζόν η Ζάλγκιρις αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές -αν όχι την κορυφαία- ομάδα της EuroLeague στο αμυντικό κομμάτι. Ένα σύνολο, που όπως επεσήμανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πιέζει ασφυκτικά την μπάλα και “χαλάει” την κυκλοφορία του αντιπάλου, απαιτώντας σωστές και γρήγορες επιλογές για να διασπαστεί. Αυτό αποδεικνύεται με πολύ απλό τρόπο, από τη στιγμή που διαθέτει το χαμηλότερο παθητικό πόντων στη διοργάνωση (76.1) και το κορυφαίο defensive rating (109.7). Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα της στην επίθεση, όπου σκοράρει τους λιγότερους πόντους (77/18η) και παρουσιάζει το τρίτο χειρότερο offensive rating (110.8). Ταυτόχρονα, είναι αρκετά φτωχή σε δημιουργία, ούσα τελευταία και σε αυτήν την κατηγορία με (14.6/18η), γεγονός που συνδέεται και με την έλλειψη ικανών δημιουργών, πλην του Σιλβέιν Φρανσίσκο.
Πριν από περίπου δύο μήνες, η Ζάλγκιρις τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εντάσσοντας στο δυναμικό της τον Λόνι Γουόκερ. Ο συνδυασμός του μεγάλου ταλέντου του Αμερικανού, σε συνδυασμό με το μεγάλο του κίνητρο να επιστρέψει στα παρκέ του NBA (όπου μπορεί να γυρίσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου), δημιουργούσαν τη βεβαιότητα πως θα ξεχωρίσει άμεσα σε ένα επίπεδο όπου λίγοι παίκτες μπορούν να τον ανταγωνιστούν. Μπορεί το ντεμπούτο του κόντρα στην Μπάγερν στο Μόναχο να ήταν εφιαλτικό (0 πόντοι, 0/8 σουτ) αλλά η προσαρμογή του στη συνέχεια και η επίδρασή του στο παιχνίδι της Ζάλγκιρις ήταν εντυπωσιακή. Μετά από μια σειρά εκπληκτικών εμφανίσεων, ο Γουόκερ διανύει ξανά ένα μικρό ντεφορμάρισμα, καθώς στις δύο τελευταίες ήττες της ομάδας του έχει πετύχει συνολικά 14 πόντους με 4/9 δίποντα και 1/13 τρίποντα. Το “ξέσπασμά” του στο σύντομο μέλλον μοιάζει αναπόφευκτο και ο Ολυμπιακός ελπίζει να μην είναι η ομάδα κόντρα στην οποία θα το πραγματοποιήσει.
Ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του συνόλου του Αντρέα Τρινκιέρι, πάντως, είναι άλλος. Ο Σιλβέιν Φρανσίσκο είχε δείξει από την αρχή της σεζόν ότι μπορεί να ασκήσει έντονη επιρροή στο παιχνίδι της Ζάλγκιρις, ενώ έχει δώσει ορισμένες μοναδικές παραστάσεις στα φινάλε των αγώνων, όντας ο closer της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, εκτελούσε με πολύ χαμηλά ποσοστά από όλες τις αποστάσεις. Αυτό δείχνει να αλλάζει στα τελευταία ματς, και εφόσον αυτή η κατάσταση διατηρηθεί, αναμένεται η “εκτόξευση” του Γάλλου πόιντ-γκαρντ. Ο μικροτραυματισμός του Ντόβιντας Γκεντράιτις αύξησε τον χρόνο συμμετοχής του, ενώ ακόμα και με την επιστροφή του Λιθουανού η καινούρια αυτή συνθήκη φαίνεται να διατηρείται. Συγκεκριμένα, στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια μένει στο παρκέ για περίπου 29 λεπτά, στα οποία μετρά 17.5 πόντους με περίπου 44% στα δίποντα, 48% στα τρίποντα και 85% στις βολές, μαζί με 4.3 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ κατά μέσο όρο.
Φυσικά η Ζάλγκιρις, όσο επιθετικό ταλέντο και να προσθέσει στο ρόστερ της, είναι ένα σύνολο με έντονη την προπονητική σφραγίδα του Αντρέα Τρινκιέρι και στις δύο πλευρές του παρκέ, που στηρίζεται στην ομαδική λειτουργία. Διαθέτει κορμιά με ικανότητα στην άμυνα και το μακρινό σουτ (Σιρβίντις,Μπουτκεβίτσιους), εξαιρετικούς περιφερειακούς αμυντικούς (Γκιεντράιτις, Μίτσελ), τεσσάρια με ικανότητα στο σουτ (Μάνεκ, Σμάιλαγκιτς) και δύο σέντερ με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Ντάνστον, Μπιρούτις), με τη γραμμή των ψηλών να μην είναι ομολογουμένως η δύναμη πυρός της. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να κάνει αποδτική δουλειά τόσο στον περιορισμό των αντίπαλων ψηλών, όσο και στο αμυντικό ριμπάουντ, διασφαλίζοντας το 70.3% αυτών, ενώ είναι και η 5η καλύτερη στα επιθετικά ριμπάουντ (11.9/32.6% όσων διεκδικεί). Άγνωστο είναι αν θα αγωνιστεί ο Εντγκάρας Ουλανόβας, του οποίου η επίδραση είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και ο Ίγκνας Μπρζντέικις δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον ρόλο που προ διετίας είχε σην ομάδα.
Οι δύο εκ των τριών ηττών που έχουν υποστεί η Λιθουανοί στο Κάουνας ήταν εκτός προγράμματος (Βιλερμπάν, Μπασκόνια) ενώ και η Φενέρ είχε πανηγυρίσει σπουδαία νίκη μέσα σε αυτό το γήπεδο. Αντίθετα, με σκυμμένο το κεφάλι έχουν φύγει, μεταξύ άλλων, Μπαρτσελόνα, Μονακό και Παναθηναϊκός. Γενικότερα, η Ζάλγκιρις έχει αποδείξει διαχρονικά πως έχει την ικανότητα να “ματσάρει” το επίπεδο οποιοδήποτε αντιπάλου μέσα στην έδρα της και να διεκδικεί όλα τα παιχνίδια επί ίσοις όροις. Κόντρα στον Ολυμπιακό, αναμένεται να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις, σε μια αναμέτρηση που έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτήν, τόσο σε βαθμολογικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.