- Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε έναν "γαλάζιο επιδρομέα", ένα αστέρι που αντλεί υλικά από τα δίδυμα αδέλφια του, παρέχοντας νέες πληροφορίες για τη δυναμική των πολλαπλών αστρικών συστημάτων.
- Ο γαλάζιος επιδρομέας, μέλος του σμήνους Μ67, επιβραδύνει την εξέλιξή του μέσω της μεταφοράς υλικών, γεγονός που του επιτρέπει να καίει πιο έντονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το James Webb Space Telescope για περαιτέρω παρατηρήσεις και μελέτες, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη φυσική των μοναδικών αυτών αστρικών συστημάτων.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνεχίζει να προσφέρει εκπληκτικές ανακαλύψεις, αυτή τη φορά εντοπίζοντας ένα μοναδικό αστρικό φαινόμενο. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστρικό “γαλάζιο επιδρομέα” (blue lurker) – ένα αστέρι που φαίνεται να τρέφεται κυριολεκτικά από τα γειτονικά του αστέρια. Αυτή η εξαιρετική παρατήρηση, που δημοσιεύθηκε από τη NASA, δίνει νέες εκπληκτικές ανακαλύψεις για τη δυναμική που διέπει τα συστήματα πολλών αστέρων.
Τι είναι ο “Γαλάζιος Επιδρομέας”;
Ο όρος “γαλάζιος επιδρομέας” χρησιμοποιείται για να περιγράψει αστέρια που εμφανίζονται πιο γαλάζια, φωτεινά και θερμά από τα υπόλοιπα στο ίδιο αστρικό σμήνος. Στην περίπτωση αυτής της παρατήρησης, το συγκεκριμένο αστέρι φαίνεται να έχει αντλήσει υδρογόνο και άλλα στοιχεία από τα “δίδυμα αδέρφια” του, με τα οποία μοιράζεται ένα κοινό βαρυτικό κέντρο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία μεταφοράς υλικού δίνει στο αστέρι νέα “καύσιμα”, καθυστερώντας τη φυσιολογική εξέλιξη του και επιτρέποντάς του να καίει πιο έντονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο “γαλάζιος επιδρομέας” είναι μέλος ενός συμπλέγματος αστεριών με την ονομασία Μ67, γνωστή ως “Σμήνος του Βασιλιά Κόμπρα”. Αυτή η ομάδα 500 αστέρων ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών, που βρίσκεται 2.800 έτη φωτός μακριά, είναι στενά συνδεδεμένη με τη βαρύτητα και επειδή όλα αυτά τα αστέρια έχουν την ίδια περίπου ηλικία, περιστρέφονται γενικά με τον ίδιο ρυθμό.
“Ένα τυπικό αστέρι στο σύμπλεγμα περιστρέφεται γύρω από μία φορά κάθε 25 ημέρες”, δήλωσε η Emily Leiner, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλλινόις, σε συνέντευξη Τύπου της 245ης Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Maryland.”
Η παρατήρηση του Hubble
Η ανακάλυψη έγινε δυνατή χάρη στα ισχυρά όργανα του τηλεσκοπίου Hubble, τα οποία παρακολουθούν το φως που εκπέμπεται από μακρινά αστέρια και γαλαξίες. Ο “γαλάζιος επιδρομέα” βρέθηκε σε ένα σύστημα πολλών αστέρων, όπου η βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ των αστέρων οδηγεί σε τέτοιες μοναδικές δυναμικές.
Το Hubble κατέγραψε λεπτομερώς τη φωτεινότητα, τη χρωματική υπογραφή και τη θερμοκρασία του αστέρα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν τη διαδικασία της μαζικής μεταφοράς.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη;
Αυτού του είδους οι παρατηρήσεις είναι σπάνιες και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για:
- Τη δυναμική των αστρικών συστημάτων: Πώς αστέρια επηρεάζονται βαρυτικά και αλληλεπιδρούν με τους “συντρόφους” τους.
- Την εξέλιξη των αστέρων: Πώς η μαζική μεταφορά υλικού αλλάζει την πορεία ζωής ενός αστέρα.
- Τον σχηματισμό βαρέων στοιχείων: Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία βαρέων στοιχείων, τα οποία είναι κρίσιμα για τον σχηματισμό πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων.
Επόμενα βήματα
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και άλλα τηλεσκόπια, όπως το James Webb Space Telescope, για να παρατηρήσουν πιο λεπτομερώς το συγκεκριμένο φαινόμενο. Οι μελλοντικές μελέτες μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερα για τη φυσική που διέπει αυτά τα μοναδικά συστήματα.
Η ανακάλυψη αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ικανότητας του Hubble να ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος, ακόμη και δεκαετίες μετά την εκτόξευσή του.