Διατροφικές διαταραχές: Σημαντική η εκπαίδευση γονέων και ειδικών σε παιδιά και εφήβους

Εκπαίδευση γονέων και ειδικών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών στα παιδιά και τους εφήβους.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη θα αναδείξει τη σημασία της εκπαίδευσης γονέων και ειδικών στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους, εστιάζοντας στο νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S.
  • Οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνται πολυπαραγοντικές ασθένειες, επηρεαζόμενες από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, με την οικογένεια να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία τους.
  • Η ημερίδα θα εξετάσει την επίδραση των διατροφικών διαταραχών στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των παιδιών, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ γονέων και ειδικών για την αποτελεσματική θεραπεία.

Η σημασία της εμπλοκής της οικογένειας και της συνεργασίας επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων στη διαδικασία θεραπείας των διατροφικών διαταραχών που εμφανίζουν παιδιά και έφηβοι, θα αναδειχθεί σε ημερίδα για γονείς, επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς, που διοργανώνουν το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Συμβουλευτικής & Ψυχολογικών Υπηρεσιών του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών.

Στην ημερίδα με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές: Σύγχρονες Προσεγγίσεις σε Παιδιά και Εφήβους» ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S (Temperament Based Treatment by Supports), που λαμβάνει υπόψη την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, και ασθενείς και γονείς θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους από την πορεία προς την ανάρρωση.

«Η διατροφική διαταραχή (ΔΔ) είναι πολυπαραγοντική νόσος, η οποία οφείλεται σε αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια και ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του πρωτόκολλου (TBT-S) για τη Νότια Ευρώπη, δρ. Μαρία Τσιάκα.

«Η οικογένεια δεν προκαλεί διατροφικές διαταραχές. Αν μία οικογένεια έχει κουλτούρα δίαιτας ή υπερφαγίας ή έχει πολύ κακή σχέση με την τροφή, ή οι ίδιοι οι γονείς πάσχουν από Διατροφική Διαταραχή, προφανώς αυτό αφήνει αποτύπωμα. Όμως οι έφηβοι και τα παιδιά έχουν ευρεία πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημία, επειδή προωθούν πρότυπα σώματος και διατροφικά που είναι τελείως έξω από την πραγματικότητα» διευκρίνισε η κ. Τσιάκα, επισημαίνοντας ότι ένα παιδί 11 ετών δεν έχει την αντίληψη να μπορεί να φιλτράρει αυτό που βλέπει.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο (TBT-S) που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βασίζεται στη Νευροβιολογία και στα Ιδιοσυγκρασιακά Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας (Traits) των ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές, με την άμεση εμπλοκή και εκπαίδευση του οικογενειακού -κοινωνικού περιβάλλοντος.

«Τα παιδιά που έχουν ευαλωτότητα σε Διατροφικές Διαταραχές έχουν πολλές φορές ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, το άγχος, την τελειοθηρία, έχουν υψηλές επιδόσεις αθλητικές ή ακαδημαϊκές, ή παρόρμηση. Αν τα παιδιά αυτά υποσιτιστούν αυτομάτως επηρεάζονται τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους. Ένα παιδί που είναι τελειοθηρικό το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπαθήσει να αποκτήσει μια τέλεια ανορεξία» ανέφερε η κ. Τσιάκα. «Αν έχει δομή, είναι πάρα πολύ συνεπές, έχει ρουτίνες, θα φτιάξει δομή, ρουτίνα πάνω στην ανορεξία, γιατί αυτό είναι το ιδιοσυγκρασιακό του. Αν νοσήσει, θα έχει μία τέλεια ανορεξία, άρα θα στραφεί προς την αρνητική πλευρά, το ιδιοσυγκρασιακό θα γίνει μη παραγωγικό» σημείωσε.

«Το ίδιο και ισχυεί και με την παρορμητικότητα. Ένα παιδί που έχει παρορμητικότητα μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες, να θέλει να είναι αυτόνομο, όμως η αρνητική πλευρά της παρόρμησης στις διατροφικές διαταραχές εκδηλώνεται με υπερφαγία» συμπλήρωσε. Οι συμπεριφορές και τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτό που είμαστε, είπε.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S, σύμφωνα με την κ. Τσιάκα, υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα των Διατροφικών Διαταραχών μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαλειφθούν, ανακατευθύνοντας χαρακτηριστικά, όπως η τελειομανία, η παρορμητικότητα προς όφελος της ανάρρωσης, δηλαδή, μετατρέποντάς τα από καταστροφικά σε παραγωγικά.

Καθοριστική η σημασία της εκπαίδευσης της οικογένειας για την ίαση

Μετά την περίοδο του λόκνταουν λόγω της πανδημίας καταγράφηκε τεράστια αύξηση στον αριθμό των εφήβων ηλικιών από 15 έως 19 ετών που νοσούν από Διατροφική Διαταραχή. Τα περισσότερα από τα παιδιά που νόσησαν χρειάστηκε να νοσηλευθούν, υπογράμμισε η ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών που εδρεύει στην Αθήνα δέχεται αιτήματα για παροχή βοήθειας από γονείς παιδιών ακόμη και 10-12 ετών. Υπάρχει επίσης αύξηση στο ποσοστό των ανδρών που έχουν Διατροφικές Διαταραχές και ζητούν να βοηθηθούν.

Μεγάλη πρόκληση στην αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών είναι η οικογένεια, όπως τόνισε, η κ. Τσιάκα.

«Η οικογένεια μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλη άρνηση, κυρίως όταν επέρχεται ραγδαία η πτώση του σωματικού βάρους, δηλαδή μέσα σε τρεις- τέσσερις μήνες και το παιδί πρέπει να νοσηλευθεί. Δεν θέλουν να το δεχθούν, συμπεριφέρονται στο παιδί σαν να είναι μην είναι άρρωστο, δυσκολεύονται, φοβούνται και δεν παίρνουν απόφαση για το πως θα δράσουν» υπογράμμισε.

Θεωρούν ότι όλο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ψυχοθεραπευτικά, όμως αν δεν σιτιστεί ο έφηβος δεν επανέρχεται ο εγκέφαλος άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει η ψυχοθεραπεία. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία, οι οικογένειες συντονίζονται με τη νόσο, διατηρούν τη νόσο. Γι αυτό στα επόμενα δύο – τρία χρόνια θα έχουμε εφήβους που θα είναι χρόνιοι ασθενείς με Διατροφικές Διαταραχές. Το σημαντικότερο είναι πώς αντιδρά η οικογένεια, αν δεν την εκπαιδεύσουμε δεν μπορεί να υπάρξει ίαση, καθώς οι ασθενείς κυρίως τα παιδιά και οι έφηβοι, μένουν με τις οικογένειές τους, επισήμανε.

Οι γονείς που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα στη Θεσσαλονίκη θα ενημερωθούν για το πώς επιδρά με βάση τις έρευνες η Διατροφική Διαταραχή στον εγκέφαλο των παιδιών και πως επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

«Πολλές φορές οι οικογένειες ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του παιδιού σε ένα σύστημα αυτοαναφοράς. Νομίζουν ότι φταίνε εκείνοι, ότι είναι κακοί γονείς γι αυτό τα παιδιά τους συμπεριφέρονται έτσι. Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι αυτό απόρροια της νόσου. Ο γονιός παγιδεύεται, αποδυναμώνεται και άρα τελικά και το παιδί και ο γονιός είναι μόνοι» διευκρίνισε η επιστήμονας.

«Οι ειδικοί θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία και η βοήθεια από διεπιστημονική ομάδα. Πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι θα συνεννοούνται, θα συντονίζονται και θα βοηθούν την οικογένεια για να βοηθήσει το παιδί» αποσαφήνισε.

Ειδικότερα, στην ημερίδα η Μαρία Τσιάκα θα αναλύσει τους παράγοντες που ευθύνονται για την έναρξη και διατήρηση των διατροφικών διαταραχών και θα παρουσιάσει το νέο πρωτόκολλο θεραπείας Temperament Based Treatment with Supports (TBT-S) για παιδιά και εφήβους με την εμπλοκή της οικογένειας.

Για την τροφή ως θεραπευτική αγωγή και τον ρόλο των διαιτολόγων στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών θα μιλήσει η Ειρήνη Λυκουρέση, MSc Διαιτολόγος, συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και στις προκλήσεις στη θεραπευτική σχέση ειδικού, οικογένειας και παιδιού-εφήβου θα αναφερθεί η Αγγελική Ζορμπαλά, MSc Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

«Το μονοπάτι της ανάρρωσης» θα περιγράψουν με μαρτυρίες τους ασθενείς και γονείς.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 στις 10:00 – 14:00 στις εγκαταστάσεις του (Raphael Hall)του Κολλεγίου Ανατόλια.

Το Τμήμα Συμβουλευτικής & Ψυχολογικών Υπηρεσιών του Κολλεγίου Ανατόλια στελεχώνεται από ψυχολόγους, συμβούλους και ειδικούς παιδαγωγούς που έχουν σκοπό να βοηθήσουν μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες που άπτονται της σχολικής ζωής. Παράλληλα, συντονίζει και επιβλέπει το στρατηγικό πλάνο που έχει διαμορφώσει το Κολλέγιο Ανατόλια για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας της σχολικής κοινότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΒΕΑ & Foresight: Από την πρόβλεψη στην επιχειρηματική θωράκιση

Μιχόπουλος – Ευριπίδου: Απαθανατίστηκαν σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας – Η σχέση με τα παιδιά της παρουσιάστριας

ΔΕΔΔΗΕ: Προσφέρει εννέα θέσεις εργασίας στη Διεύθυνση Δικτύου Αθήνας

Πάτρα: Συντετριμμένοι συγγενείς στο τελευταίο αντίο της 47χρονης ναυτικού που παρασύρθηκε από φορτηγό – Απολογούνται οι 3 συλληφθέντες

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποκλείστηκε οριστικά από το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ έκανα στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη της και ο Αλέξανδρος Σταύρου

Νέες απειλές Μεντβέντεφ: «Πιθανοί πυρηνικοί στόχοι τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ» – Ποιες χώρες στοχοποιεί

Βίκυ Χατζηβασιλείου εξομολογείται για το τέλος του Πάμε Πακέτο: «Αν ζούσε ο Κοντομηνάς…»

Δήμος Αθηναίων: Προσλήψεις με μισθό έως 1.390 ευρώ

Κερατέα: Ελέγχθηκε η φωτιά – Αντιμετωπίστηκε απειλητική αναζωπύρωση

Big Brother: Μαυρίκιος επιτίθεται στον Φειδία – «70.000 άνθρωποι τον ψήφισαν και κατέληξε σε αυτό το τριτοκλασάτο παιχνίδι;»

Κανέλλη στον Realfm 97,8: Ο Κυρανάκης, ο αυτόκλητος σωτήρας των τρένων δεν μας πείθει

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Μεσογείων: Απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη

Αποκαλύφθηκαν τα νούμερα τηλεθέασης για την Δευτέρα 28/4

Βρετανία: Τεράστια πυρκαγιά σαρώνει υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Λονδίνο – Πυκνός καπνός πνίγει την περιοχή

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ