Αλτσχάιμερ: Ερευνητές διερευνούν τις μυστηριώδεις περιοχές των πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη νόσο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις μυστικές περιοχές πρωτεϊνών που ευθύνονται για το Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες της νόσου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Ζαχαρία Φαίδων Μπροτζάκη, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις μυστηριώδεις περιοχές των αμυλοειδών ινιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Η μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Science Advances», χρησιμοποιεί καινοτόμο μεθοδολογία για να εξετάσει τη δομή και τη δυναμική των ινιδίων Αβ42, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των αδιάλυτων μορφών τους με τη σοβαρότητα της νόσου. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η στοχευμένη παρέμβαση στις πιο αδιάλυτες μορφές αμυλοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικά φάρμακα, ενώ οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις έρευνές τους και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

«Φως» σε μυστηριώδεις περιοχές των παθολογικών αμυλοειδών ινιδίων, πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ρίχνει για πρώτη φορά διεθνής ερευνητική ομάδα, ανοίγοντας δρόμους στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη νόσο. Επικεφαλής στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», είναι ο Δρ. Ζαχαρίας Φαίδων Μπροτζάκης από το ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως και αρκετές άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό αμυλοειδών ινιδίων.

«Χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ο σχηματισμός αδιάλυτων αμυλοειδών ινιδίων της πρωτεΐνης Αβ42, τα οποία με τη σειρά τους συσσωματώνονται σε μεγάλες εναποθέσεις, γνωστές ως αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες σχηματίζονται κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό και στην περιοχή του ιππόκαμπου, οδηγώντας σε χρόνια νευροφλεγμονή, οξειδωτικό στρες, καταστροφή νευρώνων, όπως επίσης και υπολειτουργία συνάψεων, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη μάθηση» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπροτζάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ, στο εργαστήριο του διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας, Δρ. Σκρέτα.

«Σε ατομιστικό επίπεδο, τα μικρότερου μεγέθους ολιγομερή και τα αμυλοειδή ινίδια συνιστούν και αυτά παράγοντες τοξικότητας αλληλεπιδρώντας με κυτταρικές μεμβράνες, διαταράσσοντας την κυτταρική ομοιόσταση, επηρεάζοντας τη συναπτική λειτουργία και ενεργοποιώντας τη νευροφλεγμονή» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Αλτσχάιμερ: Ερευνητές διερευνούν τις μυστηριώδεις περιοχές των πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη νόσο
(Δρ. Ζαχαρίας Φαίδων Μπροτζάκης)

Αυτά τα ινίδια περιλαμβάνουν ένα δομικά σταθερό β-πτυχωτό αμυλοειδή πυρήνα που περιβάλλεται από εξαιρετικά δυναμικές εγγενώς διαταραγμένες περιοχές, γνωστές ως «fuzzy coat». Παρόλο που θεωρείται ότι αυτές οι περιοχές επηρεάζουν την παθολογία του Αλτσχάιμερ, η δυναμική τους φύση καθιστούσε τη μελέτη τους δύσκολη και οι επιστήμονες γνώριζαν μέχρι σήμερα τη δομή μόνο του δομημένου τμήματός τους.

«Ωστόσο, μόνο ο χαρακτηρισμός των δομών που υιοθετεί το σύνολο των αμυλοειδών ινιδίων μπορεί να μας αποκαλύψει τις φυσικοχημικές ιδιότητες που σχετίζονται με τη διαλυτότητά τους, καθοριστικό παράγοντα που συνεισφέρει στην τοξικότητά τους και στην παθολογία», εξηγεί ο κ. Μπροτζάκης. Όπως προσθέτει, «με την έρευνα αυτή χαρακτηρίζουμε ατομιστικά το ινίδιο στο σύνολό του για πρώτη φορά και κάνουμε ένα βήμα προς την αποκωδικοποίηση των μυστικών της νόσου και τη θεραπεία της».

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ο καθηγητής Βιοφυσικής Μικέλε Βενδρούσκολο (Michele Vendruscolo) και η δρ. Μαρία Μιλανέζι (Maria Milanesi) από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, χρησιμοποίησε μια καινοτόμο μεθοδολογία με την ονομασία «Metadynamic Electron Microscopy Metainference» (MEMMI), την οποία είχαν εφεύρει στο παρελθόν οι Βενδρούσκολο και Μπροτζάκης. Στη μέθοδο αυτή, συνδυάζονται δεδομένα κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας (cryo-EM), μιας τεχνολογίας αιχμής με τη βοήθεια της οποίας οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τις δομές βιομορίων με πολύ μεγάλη ακρίβεια, καθώς και υπολογιστικές προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής, για να χαρακτηρίσει τη δυναμική των ινιδίων Αβ42, που εμφανίζονται σε εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ. 

Με τη μέθοδο αυτή η ομάδα ανέλυσε δύο τύπους αμυλοειδών ινιδίων Αβ42, τα οποία σχετίζονται με την οικογενή (ή κληρονομική) μορφή του Αλτσχάιμερ, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ, και τη σποραδική μορφή, που απαντάται στο 90-95% των ασθενών και σχετίζεται με μια περίπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών και παραγόντων τρόπου ζωής. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα ινίδια που σχετίζονται με την οικογενή μορφή είναι λιγότερο διαλυτά σε σχέση με τα σποραδικά ινίδια. Επιπλέον, το fuzzy coat φάνηκε να συντελεί στην αύξηση της διαλυτότητας και των δύο τύπων ινιδίων.

Σχολιάζοντας τη σημασία των ευρημάτων, ο καθηγητής Μικέλε Βενδρούσκολο επισημαίνει ότι «στη μελέτη καταφέραμε να καθορίσουμε τη δομή ορισμένων μυστηριωδών περιοχών των αμυλοειδών ινιδίων που βρέθηκαν στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ. Δείξαμε ότι η πιο επιθετική μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ, που επηρεάζει άτομα ήδη από την ηλικία των 30-50 ετών, συνδέεται με έναν ιδιαίτερα αδιάλυτο τύπο εναποθέσεων αμυλοειδούς. Δεδομένου ότι οι εναποθέσεις αμυλοειδούς είναι ο στόχος τρεχόντων εγκεκριμένων φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αν στοχεύσουν στην εξάλειψη των πιο αδιάλυτων μορφών αμυλοειδούς, οπότε προσφέρονται νέες ευκαιρίες για την ανακάλυψη φαρμάκων».

Η μελέτη παρέχει τη βάση για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον ρόλο του fuzzy coat στην παθολογία του Αλτσχάιμερ. Επίσης, αναδεικνύει τις δυνατότητες της μεθόδου MEMMI με σκοπό τον χαρακτηρισμό της δυναμικής των παθολογικών βιομορίων.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν, όπως εξηγεί ο κ. Μπροτζάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ανακάλυψη φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, τα οποία να είναι «structure-based», δηλαδή να σχεδιάζονται με βάση τη δομή του βιολογικού τους στόχου και άρα να μπορούν να παρέμβουν ανασχετικά στον περαιτέρω σχηματισμό τους. Ο ερευνητής χρησιμοποιεί μάλιστα έναν παραλληλισμό για την καλύτερη κατανόηση της σημασίας αυτής της ανακάλυψης στην εύρεση νέων φαρμάκων.

«Ο κλασικός μηχανισμός φαρμακευτικής ανακάλυψης συνιστά την εξεύρεση του κλειδιού που ταιριάζει σε μια κλειδαριά, την πρωτεΐνη-στόχο. Σε πρωτεΐνες, όπως αυτές που μελετάμε οι οποίες αναπτύσσουν εγγενή δυναμική, πρέπει στην πραγματικότητα να βρεις ένα κλειδί, ένα χημικό μόριο, το οποίο να ξεκλειδώσει διαφορετικές κλειδαριές, δηλαδή διαφορετικές δομές που υιοθετεί η πρωτεΐνη-στόχος λόγω της εγγενούς της δυναμικής» εξηγεί.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βρουν πιθανά τέτοια μόρια που θα αποτελέσουν το «κλειδί» στην ανάσχεση του σχηματισμού αμυλοειδών ινιδίων και άρα, της εξέλιξης της νόσου και τα οποία θα δοκιμαστούν περαιτέρω σε πειραματικές προκλινικές μελέτες. Επίσης, σκοπεύουν να επεκτείνουν τη μελέτη τους και σε άλλες πρωτεΐνες που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Πάρκινσον και το ALS.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σαλαμίνα: Καταδικασμένος εργοθεραπευτής κακοποιούσε 8χρονα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες – Το χρονικό της φρίκης και της σύλληψής του

Ο Τιμωρός: Η Έλλη Αρπάζει Αιφνιδιαστικά τον Μάρκο

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή της φονικής έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου που εξόντωσε τον Ρώσο στρατηγό

Κουσουλός: «Αποκάλυψα στις κόρες μου ότι έρχεται ο πρώτος σύντροφος και θα πρέπει να τον φροντίζουν»

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο 18χρονος γιος του Γκίλμπερτ Αρίνας δίνει μάχη σε κώμα μετά από σοκαριστικό τροχαίο

Θερινή σεζόν: 25 θέσεις εργασίας ανοίγουν στην δημοτική πλαζ Αυλακίου

Μια «Μεγάλη Αγκαλιά» υποδέχεται απλόχερα όλα τα παιδιά

Χατζηδάκης: Τους «λαγούς με πετραχήλια» τους έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς και τους πληρώσαμε ακριβά

Το επαναστατικό ηλεκτρομαγνητικό όπλο της Ιαπωνίας εκτοξεύει υπερηχητικά βλήματα – Βίντεο

Στιβ Μπουσέμι – Τζοάνα Λάμλεϊ εντυπωσιακές προσθήκες στο “Wednesday”

Σάρωσε την Ευρώπη! Το Peugeot 208 πρωταθλητής πωλήσεων τον Μάρτιο!

Το ηλεκτρικό των 17.600 ευρώ από τον Τζεφ Μπέζος

Κίνα: Άνδρας πήδηξε από το παράθυρο κατά τη διάρκεια καβγά με τη σύντροφό του – Βίντεο

Παπαγεωργίου: Τα συγκλονιστικά παρασκήνια μετά τη συνάντηση με τη Χριστοπούλου για τις συμβάσεις της

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άφαντη η θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η εμβληματική μορφή του ελληνικού θεάτρου...

Κυρανάκης: «Συνάντησα τον πατέρα μου μόλις 4 φορές στη ζωή μου! Ήμουν προϊόν…» –...

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ