Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Google θα παρακολουθεί τις πυρκαγιές και στην Ελλάδα – Πως θα βλέπετε που έχει φωτιά

Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Google θα μπορεί να ειδοποιεί και τους χρήστες στην Ελλάδα για το που έχει ξεσπάσει φωτιά.

Η ενημέρωση από τη Google για τις φωτιές ανά τη χώρα θα γίνεται με push notifications, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα αναλυτικής παρακολούθηση των ορίων των πυρκαγιών στην αναζήτηση και στους χάρτες (Google Maps).

Το συγκεκριμένο εργαλείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Google, επεκτείνεται σε ακόμη 15 χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι χώρες είναι: Ανδόρρα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Μονακό, Πορτογαλία, Ρουάντα, Σλοβενία και Τουρκία.

Η υπηρεσία ανίχνευση πυρκαγιών είναι ήδη διαθέσιμη σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή και Μεξικό.

Οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται μέσω ειδοποιήσεων και λειτουργιών που παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε πυρκαγιά.

Ακριβής και αξιόπιστη παρακολούθηση

Το μοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών με Τεχνητή Νοημοσύνη της Google εκπαιδεύεται μέσω πολλαπλών πηγών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης μιας πληθώρας δεδομένων από δορυφορικές εικόνες. Επίσης, το μοντέλο δασικών πυρκαγιών επικυρώνεται μέσω τη σύγκρισης που πραγματοποιείται με το μοντέλο της Google για τις καμένες εκτάσεις (model of fire scars) – δηλαδή τα σχήματα στο έδαφος που δημιουργούνται μετά τον περιορισμό μιας πυρκαγιάς – με βάση μετρήσεις από προηγούμενες πυρκαγιές.

Άλλα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση της ύπαρξης πυρκαγιών, και όλα αυτά μαζί δίνουν τη δυνατότητα για πιο ακριβή και σαφή όρια πυρκαγιών συγκριτικά με τη μεμονωμένη χρήση δορυφορικών εικόνων.

Χρήσιμες πληροφορίες όταν οι άνθρωποι τις χρειάζονται

Έχοντας αναπτύξει αυτή τη νέα υπηρεσία φέτος το καλοκαίρι, η Google έχει ήδη χαρτογραφήσει πάνω από 40 πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο τον περασμένο μήνα – καθώς και άλλες από την Πορτογαλία έως την Κένυα.

H Google προβάλλει τα όρια των πυρκαγιών στην «Αναζήτηση» και στους «Χάρτες» και καθιστά τις πληροφορίες διαθέσιμες μέσω ειδοποιήσεων, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες απόπειρες που αποσκοπούν στο να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση σε πληροφορίες και να παραμείνουν ασφαλείς.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιών στην Ευρώπη και την Αφρική, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις σχετικές πληροφορίες της Google σχετικά με τις πυρκαγιές.

Ο εντοπισμός των ορίων των πυρκαγιών επισημαίνει η εταιρεία, έχει ως στόχο να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους κατοίκους μιας περιοχής που μιλούν τη γλώσσα όσο και για τους επισκέπτες της που πιθανόν δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα.

Οι ειδοποιήσεις αυτές βασίζονται στις ρυθμίσεις του χρήστη και στη γλώσσα προτίμησής του, δίνοντας στους ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη δυνατότητα να λαμβάνουν, έγκαιρα και στη γλώσσα τους, πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές πυρκαγιές.

Οι πληροφορίες εμφανίζονται επίσης στους Χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να κατανοήσουν εάν υπάρχουν πυρκαγιές κοντά στη διαδρομή τους.

Παράδειγμα: Χάρτης για πυρκαγιά κατά μήκος μιας διαδρομής στην Κρήτη

Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Google χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθήσει τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στους κινδύνους που προκαλεί.

Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει ήδη λανσαριστεί σε χώρες που έχουν πληγεί από πυρκαγιές τα τελευταία καλοκαίρια και βασίζεται στην ποιότητα του μοντέλου της Google σε κάθε χώρα. Καθώς η εταιρεία εργάζεται διαρκώς για τη βελτίωση των υπηρεσιών της, αποσκοπεί στην επέκταση σε περισσότερες χώρες, ώστε να συνεχίσει να μοιράζεται με τους ανθρώπους σημαντικές πληροφορίες όταν τις χρειάζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια "τρίτη κατάσταση ύπαρξης" που πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο.Κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να λειτουργούν μετά το θάνατό τους,...

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.Οι φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συνδέονται...

Ο αγώνας κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας απειλείται από την κλιματική κρίση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο διέθεσε πάνω από 5 δισ. δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας.Ο αγώνας εναντίον των ασθενειών παρουσίασε πρόοδο...

Κινέζος την… «πάτησε» με το αυτόνομο αμάξι του! Το κυνήγαγε στον δρόμο, vid

Κάμερες ασφαλείας στην Κίνα κατέγραψαν περιστατικό με αυτόνομο αμάξιΤο αυτόνομο αυτοκίνητο αποφάσισε ότι η θέση στάθμευσης δεν του αρέσει και απομακρύνθηκεΒίντεο που δείχνει το...

To “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως φάνηκε από τον Λυκαβηττό – Βίντεο

Παρουσίαση του "Φεγγαριού του Θερισμού" από τον Λυκαβηττό στην ΑθήναΒίντεο που δείχνει την εικόνα από τον ΛυκαβηττόΠλάνα από το κανάλι Action24Φωτογραφία από το eurokinissi...

Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό σταθμό στη ΣελήνηΥπογράφηκε κείμενο πρόθεσης επέκτασης συνεργασίας στο διάστημαΡωσία θα στείλει αποστολές Luna στο φεγγάριΠυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας αναμένεται...

Παγκόσμια επίθεση από χάκερς στο Χ

Χάκερς παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων χρηστών στο Χ (πρώην Twitter) για να προωθήσουν ένα περίεργο meme.Ανάμεσα στους παραβιασμένους λογαριασμούς ήταν αυτοί της Πυροσβεστικής, του People,...

Ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες και μεταβολικοί παράγοντες οδηγούν σε παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά

Αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών τα τελευταία 30 χρόνιαΗ αύξηση συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταβολικούς παράγοντεςΟι εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου...

Έρευνα: Πώς επιδρά η διαστημική ακτινοβολία στην υγεία των αστροναυτών

Έρευνα από NASA και ESA εξετάζει τη διαστημική ακτινοβολία και την επίδρασή της στην υγεία των αστροναυτώνΑποστολή "Άρτεμις Ι" το 2022 μέτρησε την ακτινοβολία...

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...