Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζει πόσο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος

Νέα μέθοδος υπολογίζει με ακρίβεια τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου, προσφέροντας ελπίδες για την πρόληψη γνωστικής παρακμής και άνοιας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανέπτυξαν μια καινοτόμο μέθοδο παρακολούθησης του ρυθμού γήρανσης του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση και μαγνητικές τομογραφίες. Το νέο τρισδιάστατο μοντέλο (3D-CNN) προσφέρει ακριβέστερες εκτιμήσεις της γνωστικής υγείας, εντοπίζοντας άτομα που κινδυνεύουν από γνωστική εξασθένηση και άνοια.

Η έρευνα αποκάλυψε διαφορές στον ρυθμό γήρανσης μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, με σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Οι ερευνητές εκφράζουν ελπίδες ότι στο μέλλον η μέθοδος θα συμβάλει στην πρόβλεψη του κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ.

Πιο αναλυτικά:

Eρευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την παρακολούθηση του ρυθμού γήρανσης του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση και μαγνητικές τομογραφίες. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση, την πρόληψη και τη θεραπεία της γνωστικής παρακμής και της άνοιας, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (3D-CNN) για να υπολογίσουν τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου, προσφέροντας έναν πιο ακριβή τρόπο παρακολούθησης της υγείας του εν λόγω οργάνου σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους. Αυτή η νέα προσέγγιση αξιολογεί τον ρυθμό γήρανσης και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πορεία της γνωστικής υγείας ενός ατόμου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.

«Αυτή είναι μια καινοτόμος μέθοδος μέτρησης που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που παρακολουθούμε την υγεία του εγκεφάλου τόσο στο εργαστήριο όσο και στην κλινική» δήλωσε ο Αντρέι Ιρίμια, αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Γιατί η χρονολογική ηλικία δεν δίνει την πλήρη εικόνα

Ενώ η χρονολογική ηλικία είναι η ίδια για όλους όσους γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία, η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Το σώμα και ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων γερνούν πιο γρήγορα ή πιο αργά απ’ ό,τι θα υπέδειχνε η ημερομηνία γέννησής τους.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπορούσαν να εκτιμήσουν την «ηλικία του εγκεφάλου» ενός ατόμου από μια μόνο μαγνητική τομογραφία (MRI), αλλά αυτό παρείχε μόνο μια στατική εικόνα των συσσωρευμένων επιδράσεων γήρανσης από τη γέννηση. Η νέα μέθοδος πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, μετρώντας τον ρυθμό της γήρανσης του εγκεφάλου, προσφέροντας πιο ουσιαστικές πληροφορίες για την τρέχουσα πορεία της υγείας του εγκεφάλου ενός ατόμου.

Η ομάδα εκπαίδευσε το μοντέλο τους με μαγνητικές τομογραφίες από πάνω από 3.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων υγιών ενηλίκων και ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το μοντέλο κατάφερε να προβλέψει τις αλλαγές στην ηλικία του εγκεφάλου με εντυπωσιακή ακρίβεια, ξεπερνώντας σημαντικά τις συμβατικές μεθόδους.

Πώς διαφέρει η γήρανση του εγκεφάλου μεταξύ των ανθρώπων

Η ομάδα συνδύασε το μοντέλο της με μια ειδική προσέγγιση προκειμένου να χαρτογραφήσει ποιες περιοχές του εγκεφάλου γερνούσαν πιο γρήγορα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Αυτό έδειξε ενδιαφέρουσες διαφορές στα πρότυπα γήρανσης μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε διαφορετικές δεκαετίες της ζωής και μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές γνωστικές ικανότητες και ανθρώπων με γνωστικές διαταραχές.

Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στις γυναίκες παρατηρήθηκαν στη δεξιά πλευρά της προκεντρικής έλικας, της μετακεντρικής έλικας, της προκοιλιακής έλικας, των ανώτερων βρεγματικών λοβών και των παρακεντρικών λοβών. Στους άνδρες, οι περισσότερες αλλαγές που εμφάνισαν, σχετίζονταν με τη γήρανση στην αριστερή εγκάρσια μετωποπολική έλικα, στη δεξιά υπερμαγνητική έλικα, στην υποκεντρική έλικα και σε τμήματα της φλοιώδους έλικας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που διανύουν τη δεκαετία των 50 εμφάνιζαν διαφορετικά πρότυπα γήρανσης του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που διένυαν τη δεκαετία των 70. Τα νεότερα άτομα παρουσίασαν μεγαλύτερη γήρανση στον αριστερό πλάγιο κροταφικό λοβό και στον δεξιό μέσο ινιακό λοβό, ενώ τα άτομα που ήταν 70 ετών παρουσίασαν επιταχυνόμενη γήρανση στη δεξιά κεντρική και μετακεντρική έλικα και στην αριστερή φλοιώδη έλικα.

Ο ρυθμός γήρανσης ρίχνει φως στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η ομάδα διαπίστωσε πως οι εκτιμήσεις της για τον ρυθμό γήρανσης συσχετίζονταν σημαντικά με τις αλλαγές στα αποτελέσματα των γνωστικών τεστ σε πολλούς τομείς. Άτομα των οποίων ο εγκέφαλος γερνούσε ταχύτερα από το αναμενόμενο, παρουσίαζαν συνήθως μεγαλύτερη απώλεια μνήμης και βλάβη στη λειτουργία εκτελεστικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρηση του ρυθμού γήρανσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση. Μεταξύ των συμμετεχόντων, 31 διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση μετά την παρακολούθηση με MRI, ενώ 211 παρέμειναν γνωστικά φυσιολογικοί. Ο ρυθμός γήρανσης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους που ανέπτυξαν αργότερα εξασθένηση και συσχετίστηκε με την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η νόσος.

Ένα μοντέλο για το μέλλον της υγείας του εγκεφάλου

Ο Ιρίμια δήλωσε ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες του νέου μοντέλου να εντοπίζει τα άτομα με ταχύτερη από το φυσιολογικό γήρανση του εγκεφάλου πριν εμφανίσουν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης.

«Ένα πράγμα που μας ενδιαφέρει πολύ στο εργαστήριό μου είναι η εκτίμηση του κινδύνου για το Αλτσχάιμερ· θα θέλαμε κάποια μέρα να μπορούμε να πούμε: ‘Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως αυτό το άτομο έχει 30% κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.’ Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό», είπε ο ερευνητής.

Η μελέτη έδειξε ότι ο ρυθμός γήρανσης του εγκεφάλου σε ορισμένες περιοχές διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό των λόγων για τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους για νευροεκφυλιστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η προσέγγισή τους είναι περιορισμένη λόγω του μεγέθους του δείγματος και προτείνουν ότι μελλοντικές μελέτες με μεγαλύτερα και πιο ποικιλόμορφα δείγματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση του μοντέλου σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΠΗΓΗ: Studyfinds


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πιερρακάκης: Αναμορφώνουμε και απλοποιούμε ριζικά τον Τελωνειακό Κώδικα

Ζελένσκι: Η ανθρωπότητα αδημονεί για άμεση κατάπαυση του πυρός πριν τις 8 Μαΐου

Φωτιά μαίνεται στην Κερατέα, σαρώνουν ισχυροί άνεμοι την περιοχή

Παναγιώτης Γιαννάκης: Η Νίκαια αποθεώνει τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, βαφτίζοντας το γήπεδο του Πλάτωνα

Πορτογαλία: Η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί σε όλη τη χώρα «αυτήν τη νύχτα» – 750.000 νοικοκυριά έχουν ρεύμα

Φωτιά μαίνεται στην Κερατέα, σαρώνουν ισχυροί άνεμοι την περιοχή

MasterChef: Αποκαλύφθηκε ο νικητής του Silver επάθλου – Τσέπωσε 20.000 ευρώ

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την Αττική – Ξεριζώθηκαν δέντρα

Ο Κάρλο Αντσελότι συμφώνησε με την εθνική Βραζιλίας και απομένουν μόνο οι υπογραφές

Ο Αντρέι Στογιάκοβιτς αποκάλυψε στο ESPN γιατί επέλεξε τελικά το Ιλινόι

Νίκος Βουρλιώτης: «Πιστεύω βαθιά στον Θεό αλλά απέχω από την εκκλησία»

Μυστήριο με τα αίτια του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία – Οι θεωρίες, το χάος και η αργή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Ο Κάρλο Αντσελότι “κλείδωσε” με την εθνική Βραζιλίας και απομένει μόνο η επισημοποίηση

Ρωγμές στις Βούτες Ηρακλείου: Τα τέσσερα σενάρια που αποκαλύπτουν οι ειδικοί

«Με φόρα» ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street παρά τις αναταράξεις στις τεχνολογικές μετοχές

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

Σούζυ Καζαντζίδου: Βαρύ το κλίμα στην κηδεία της – Τραγικές φιγούρες η μητέρα και...

Πριν από κάποια 24ωρα, την Παρασκευή 25 Απριλίου συγκεκριμένα,...

Λαμπερός γάμος στη showbiz: Ο ξέφρενος χορός της Τσιμτσιλή, ο Σοφός και τα παθιασμένα...

Το βράδυ του Σαββάτου 26 Απριλίου, ο δικηγόρος Βασίλης...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ