Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών Κινδύνων: Σε 5,5 εκατ. πολίτες θα αποτραπούν πάνω από 10.000 καρδιαγγειακά περιστατικά

Η Ελλάδα επιδιώκει μέσω του προγράμματος "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ" να αποτρέψει θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών Κινδύνων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» στοχεύει στην πρόληψη πάνω από 10.000 καρδιαγγειακών περιστατικών στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-70 ετών χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιοπαθειών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις: δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις, ιατρική αξιολόγηση από προσωπικό ιατρό, εξειδικευμένο καρδιολογικό έλεγχο και δοκιμασία ισχαιμίας.

Σκοπός του είναι η έγκαιρη διάγνωση και η μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πιο αναλυτικά:

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακής νόσου, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει το 32% του συνολικού αριθμό θανάτων.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό, καθώς περισσότεροι από ένας στους τρεις θανάτους σχετίζονται με καρδιαγγειακά αίτια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2019 (προ πανδημίας) κατεγράφησαν 124.538 θάνατοι εκ των οποίων 42.777 θάνατοι αποδίδονταν σε καρδιακά νοσήματα και νοσήματα των εγκεφαλικών αγγείων (ποσοστό περίπου 34.3%).

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων μπορεί να προληφθεί μέσω έγκαιρης διάγνωσης, συστηματικής ενημέρωσης και στοχευμένων παρεμβάσεων. Έρευνες δείχνουν ότι προγράμματα πρόληψης που εστιάζουν σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορούν να προλάβουν έως και ένα καρδιαγγειακό συμβάν για κάθε 500 εξεταζόμενους.

Το Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Ανταποκρινόμενο στην επιτακτική ανάγκη για πρόληψη, το υπουργείο Υγείας υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών Κινδύνων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου, δομημένη σε τέσσερις φάσεις:

1. Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις: Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μετρήσεις σακχάρου και λιποπρωτεϊνών, παρέχοντας βασικά δεδομένα για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Όλοι οι πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, θα λάβουν παραπεμπτικό για τις δωρεάν εξετάσεις με sms στο κινητό τους.

2. Ιατρική αξιολόγηση από προσωπικό ιατρό: Η εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου γίνεται δωρεάν από προσωπικό ιατρό (γενικό ιατρό, παθολόγο, καρδιολόγο κλπ) βάσει συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτης ή προδιαβήτης, κάπνισμα, τιμές χοληστερόλης με τη χρήση τεκμηριωμένου risk score. Όσοι πολίτες πραγματοποιήσουν τον βιοχημικό έλεγχο της πρώτης φάσης, θα λάβουν παραπεμπτικό για ιατρική αξιολόγηση με sms στο κινητό τους.

3. Εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος: Οι εξεταζόμενοι που βάσει των εξετάσεων και την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου κατατάσσονται ως πολύ υψηλού κινδύνου παραπέμπονται για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο και υποβάλλονται σε υπερηχοκαρδιογραφική εξέταση, καρδιολογική εκτίμηση και έλεγχο για συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Και σε αυτή τη φάση το παραπεμπτικό θα το λάβουν οι δικαιούχοι με sms στο κινητό τους. Ο καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να γίνει σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας σε όλη τη χώρα.

4. Δοκιμασία ισχαιμίας: Σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ύποπτα ευρήματα, οι πολίτες παραπέμπονται για δωρεάν δοκιμασία ισχαιμίας για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό στεφανιαίας νόσου και εφόσον απαιτηθεί στη συνέχεια για στεφανιογραφία. Ο έλεγχος ισχαιμίας θα πραγματοποιείται στις Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές και σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στο σχεδιασμό του προγράμματος και αναφέρει σχετικά:

«Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του έγινε με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας και έγκριτων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς. Πολλοί πολίτες αποφεύγουν τις προληπτικές εξετάσεις λόγω έλλειψης ενημέρωσης, φόβου διάγνωσης, οικονομικών δυσκολιών ή περιορισμένης πρόσβασης σε δομές υγείας. Η δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στις εξετάσεις του προγράμματος “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων.

Μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και των στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η φαρμακευτική αγωγή, οι επεμβατικές πράξεις και η τακτική παρακολούθηση, το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, βελτιώνοντας τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα αποτρέψει πάνω από 10.000 καρδιαγγειακά συμβάντα ή θανάτους.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα μας, καθώς για πρώτη φορά θα συλλεχθούν εκτενή δεδομένα σχετικά με την επίπτωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και τη σχέση τους με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Οι πολύτιμες πληροφορίες που θα προκύψουν θα συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιολογικής φροντίδας και θα ανοίξουν τον δρόμο για στοχευμένες θεραπείες και μελλοντικές πρωτοβουλίες πρόληψης».

Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

A’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (τηλ. επικοινωνίας: 213 2088027)

Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (τηλ. επικοινωνίας: 210 5832355)

Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (τηλ. επικοινωνίας: 210 7763734.

Πηγή: AΠE-MΠE


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ερασμία Μάνου για θάνατο Βασίλη Δημάκη: «Δεν έχω πάρει απαντήσεις και έχουν περάσει 2 μήνες»

Ο Γιώργος Λιάγκας εξομολογείται συγκλονιστικά: «Τη μέρα που γεννήθηκε ο πρώτος μου γιος…»

Το ESPN αποθέωσε την ατμόσφαιρα των οπαδών του ΠΑΟΚ στον τελικό με την Μπιλμπάο στο FIBA Europe Cup

Εγκαταλείπει αιφνιδιαστικά το “Buongiorno” ο Δημήτρης Ουγγαρέζος

2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ξεκίνησε σήμερα η έκδοση παραβόλου

ΕΟΦ: Συναγερμός για επικίνδυνο μετρητή γλυκόζης – Αποκαλύφθηκε παραπλανητικός ισχυρισμός κατασκευαστή

Γιώργος Παπαδάκης: Τέλος από το Καλημέρα Ελλάδα – Πότε θα το ανακοινώσει στους συνεργάτες του

Καίτη Γκρέυ: Η αποκαλυπτική τοποθέτηση της δικηγόρου του Φίλιππου Ηλιάδη για το σκάνδαλο σφράγισης λάθος σπιτιού

Χαλάνδρι – Γιώργος Μοσχούρης: «Μας πυροβολούν κρυφτείτε» – Γαζωμένο από σφαίρες το ιατρικό κέντρο στο Χαλάνδρι

Grand Hotel: Η Κυβέλη μάχεται να γλιτώσει Αλίκη και Πέτρο από τα νύχια του Ρήγα

Renault 5 Turbo 3E, 700 προπαραγγελίες εξαντλήθηκαν αστραπιαία παρά το κόστος!

Κίνα: Σχεδιάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς-μαμούθ 125% σε αμερικανικά προϊόντα – Γιατί το Πεκίνο αναζητά διέξοδο

Έβρεξε ή χιόνισε ποτέ στον Αρχαίο Άρη; Τι αποκαλύπτει συγκλονιστική έρευνα

Κατερίνα Παπουτσάκη: Δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύζυγό της, Παναγιώτη Πιλαφά

Στο υπουργείο Παιδείας αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άφαντη η θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η εμβληματική μορφή του ελληνικού θεάτρου...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Κυρανάκης: «Συνάντησα τον πατέρα μου μόλις 4 φορές στη ζωή μου! Ήμουν προϊόν…» –...

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ