Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανησυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από παράξενους θορύβους – Τι εκτιμά η NASA

  • Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φιλοξενεί ανθρώπους από 23 χώρες από το 1998 και παρουσιάζει προβλήματα με την κάψουλα Starliner της Boeing.
  • Αστροναύτες ανέφεραν παράξενους θορύβους από το Starliner, αλλά η NASA ανακοίνωσε ότι προέρχονταν από ανατροφοδότηση.
  • Ο πρώην αστροναύτης Κρις Χάντφινλτ εξέφρασε ανησυχία για τους θορύβους.
  • Η NASA προγραμματίζει την επιστροφή του Starliner χωρίς πλήρωμα, ενώ σχεδιάζει να αποσύρει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2031.
  • Ο Σταθμός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα, αλλά παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα και προγραμματίζεται η επιστροφή του Starliner χωρίς πλήρωμα.

Από το 1998, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) έχει φιλοξενήσει πάνω από 270 ανθρώπους από 23 χώρες. Το πρώτο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού –ένας αστροναύτης και δύο κοσμοναύτες– εγκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 2000. Έκτοτε, ο ΔΔΣ φιλοξενεί πληρώματα αδιάκοπα. Αυτό τον καιρό, εκτός από ένα επταμελές πλήρωμα, φιλοξενεί και δυο αστροναύτες που έχουν ξεμείνει εκεί εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε η κάψουλα Starliner της Boeing.

Το προηγούμενο Σάββατο (31/08), ο Μπουτς Γουίλμορ, ένας από τους δυο αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στον ΔΔΣ, άκουσε έναν παράξενο θόρυβο από το εσωτερικό της κάψουλας Starliner. O αστροναύτης επικοινώνησε με το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον και το ενημέρωσε για το συμβάν. Ο Γουίλμορ δεν ήταν σίγουρος αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση ή αν κάτι άλλο προκαλούσε τον θόρυβο.

«Έχω μια ερώτηση σχετικά με το Starliner. Ακούγεται ένας παράξενος θόρυβος από το ηχείο… Δεν ξέρω τι τον προκαλεί», ανέφερε ο Γουίλμορ.

Ο αστροναύτης κράτησε το μικρόφωνο κοντά στα ηχεία του Starliner – το οποίο βρίσκεται προσδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εδώ και τρεις μήνες- και, μετά από μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια, το κέντρο απάντησε ότι τελικά «πέρασε» ο ήχος που έμοιαζε με σήμα σόναρ.

Ο Καναδός πρώην αστροναύτης Κρις Χάντφινλτ, που είχε διατελέσει διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εξέφρασε την ανησυχία του για το συμβάν.

«Υπάρχουν αρκετοί θόρυβοι που θα προτιμούσα να μην ακούω μέσα στο διαστημόπλοιό μου, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κάνει τώρα το Starliner » έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Η NASA ανακοίνωσε ότι ο θόρυβος σταμάτησε και ότι επρόκειτο για ανατροφοδότηση που προερχόταν από ηχείο.

«Το ηχοσύστημα του διαστημικού σταθμού είναι πολύπλοκο, επιτρέποντας τη διασύνδεση πολλαπλών διαστημικών σκαφών και μονάδων και είναι συνηθισμένο να υπάρχει θόρυβος και ανάδραση» είπε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ο θόρυβος που άκουσε ο Γουίλμορ μπορεί όντως να μην είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, καθώς η Boeing και η NASA συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Starliner, οι θόρυβοι αυτοί θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάποιο άλλο πρόβλημα.

Όπως ανακοίνωσε η NASA την προηγούμενη εβδομάδα, το Starliner αναμένεται να επιστρέψει χωρίς πλήρωμα, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Ο Γουίλμορ και η Σούνι Γουίλιαμς θα επιστρέψουν στη Γη τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την κάψουλα Crew Dragon που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί με δύο μόνο αστροναύτες αργότερα αυτόν τον μήνα.

Πλέον, δεν είναι σαφές εάν το Starliner θα μπορέσει να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στον ΔΔΣ. Η NASA σχεδιάζει να αποσύρει τον διεθνή διαστημικό σταθμό έως το 2031, δίνοντας στη Boeing μόλις πέντε χρόνια για να διορθώσει τα τεχνικά προβλήματα του Starliner και να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό.

Ανησυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από παράξενους θορύβους – Τι εκτιμά η NASA
(NASA)

Η προγραμματισμένη καταστροφή του ΔΔΣ

Η NASA έχει αναθέσει στην εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ την αποστολή απόσυρσης του ΔΔΣ στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Το συμβόλαιο προβλέπει την κατασκευή ενός εξειδικευμένου διαστημικού οχήματος, το οποίο θα οδηγήσει τον σταθμό σε ελεγχόμενη πτώση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο ΔΔΣ, που τέθηκε σε λειτουργία το 1998 και είναι συνεχώς επανδρωμένος από το 2000, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να τον κατασκευάζουν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και η σύμπραξη αυτή θεωρήθηκε ένα σημαντικό επίτευγμα διεθνούς συνεργασίας, ιδίως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και το διαστημικό αγώνα δεκαετιών.

Ο ΔΔΣ έχει φιλοξενήσει χιλιάδες επιστημονικά πειράματα που διερευνούν κάθε είδους φαινόμενα. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, ξεκίνησε η πρώτη μεγάλης κλίμακας αρχαιολογική αποστολή στο Διάστημα. Τα πρώτα ευρήματα καταδεικνύουν πώς οι παραδοσιακές αρχαιολογικές τεχνικές μπορούν να προσαρμοστούν για τη μελέτη απομακρυσμένων οικοτόπων ή περιοχών με ακραίες συνθήκες. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «το πείραμα είναι η πρώτη αρχαιολογία που έγινε ποτέ εκτός της Γης».

Ωστόσο, ο ΔΔΣ ο σταθμός λειτουργεί ήδη για μια δεκαετία περισσότερο από το προγραμματισμένο και παρουσιάζει όλο και περισσότερες διαρροές αέρα, βλάβες στους προωθητήρες και άλλα τεχνικά προβλήματα. Η NASA έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει τον διαστημικό σταθμό μέχρι το 2030 και ότι οι διαστημικές υπηρεσίες-εταίροι της στον Καναδά, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, συμφωνούν με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, η οποία χρησιμοποιεί αρκετές βασικές μονάδες του ΔΔΣ, δεσμεύεται επί του παρόντος μόνο μέχρι το 2028.

Γιατί όμως πρέπει να καταστραφεί αυτό το ισχυρό σύμβολο της διαστημικής εποχής και της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας που υπερβαίνει τις γεωπολιτικές διαμάχες στη Γη; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καταστραφεί αλλά να τεθεί σε τροχιά τόσο υψηλή ώστε να παραμείνει για πάντα στο Διάστημα. Αυτή η ιδέα θα ήταν εξαιρετικά ανέφικτη και απαγορευτικά δαπανηρή, λέει η NASA. Εξάλλου, το εργαστήριο του ΔΔΣ είναι ήδη εύθραυστο και θα γίνεται όλο και πιο εύθραυστο όσο παραμένει στο Διάστημα.

Όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποσυρθεί, η Airbus στοχεύει να θέσει σε λειτουργία τον διάδοχό του, τον Starlab, τον διαστημικό σταθμό επόμενης γενιάς που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στη χαμηλή γήινη τροχιά.

ΠΗΓΗ: Ars Technica, ertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια "τρίτη κατάσταση ύπαρξης" που πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο.Κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να λειτουργούν μετά το θάνατό τους,...

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.Οι φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συνδέονται...

Ο αγώνας κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας απειλείται από την κλιματική κρίση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο διέθεσε πάνω από 5 δισ. δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας.Ο αγώνας εναντίον των ασθενειών παρουσίασε πρόοδο...

Κινέζος την… «πάτησε» με το αυτόνομο αμάξι του! Το κυνήγαγε στον δρόμο, vid

Κάμερες ασφαλείας στην Κίνα κατέγραψαν περιστατικό με αυτόνομο αμάξιΤο αυτόνομο αυτοκίνητο αποφάσισε ότι η θέση στάθμευσης δεν του αρέσει και απομακρύνθηκεΒίντεο που δείχνει το...

To “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως φάνηκε από τον Λυκαβηττό – Βίντεο

Παρουσίαση του "Φεγγαριού του Θερισμού" από τον Λυκαβηττό στην ΑθήναΒίντεο που δείχνει την εικόνα από τον ΛυκαβηττόΠλάνα από το κανάλι Action24Φωτογραφία από το eurokinissi...

Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό σταθμό στη ΣελήνηΥπογράφηκε κείμενο πρόθεσης επέκτασης συνεργασίας στο διάστημαΡωσία θα στείλει αποστολές Luna στο φεγγάριΠυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας αναμένεται...

Παγκόσμια επίθεση από χάκερς στο Χ

Χάκερς παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων χρηστών στο Χ (πρώην Twitter) για να προωθήσουν ένα περίεργο meme.Ανάμεσα στους παραβιασμένους λογαριασμούς ήταν αυτοί της Πυροσβεστικής, του People,...

Ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες και μεταβολικοί παράγοντες οδηγούν σε παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά

Αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών τα τελευταία 30 χρόνιαΗ αύξηση συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταβολικούς παράγοντεςΟι εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου...

Έρευνα: Πώς επιδρά η διαστημική ακτινοβολία στην υγεία των αστροναυτών

Έρευνα από NASA και ESA εξετάζει τη διαστημική ακτινοβολία και την επίδρασή της στην υγεία των αστροναυτώνΑποστολή "Άρτεμις Ι" το 2022 μέτρησε την ακτινοβολία...

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...