Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέες εικόνες αποκαλύπτουν την αργή αποσύνθεση του Τιτανικού

  • Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν την αργή αποσύνθεση της εμβληματικής πλώρης του Τιτανικού στον πυθμένα της θάλασσας.
  • Το κιγκλίδωμα της πλώρης έχει καταρρεύσει και τμήματα του πλοίου εξαφανίζονται.
  • Η αποστολή της RMS Titanic αποκάλυψε ότι μικρόβια τρώνε τη μεταλλική δομή του Τιτανικού, δημιουργώντας σταλακτίτες σκουριάς.
  • Εντοπίστηκε το χάλκινο άγαλμα «Νταίάνα των Βερσαλλιών» στα συντρίμμια του πλοίου, μετά από πολλά χρόνια αναζητήσεων.
  • Η εταιρεία εξετάζει πάνω από 2 εκατομμύρια εικόνες και πλάνα υψηλής ευκρίνειας για να δημιουργήσει μια λεπτομερή ψηφιακή 3D σάρωση ολόκληρης της τοποθεσίας του ναυαγίου.
  • Ο ερευνητής του Τιτανικού επισημαίνει τη σημασία της συντήρησης της ιστορίας, των καταδύσεων και της αξίας της γλυπτικής.

Από τότε που βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στοιχειωμένες φωτογραφίες της πλώρης του καταδικασμένου επιβατικού πλοίου, που βρίσκεται στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Τώρα, νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αυτό το καλοκαίρι, αποκαλύπτουν ότι η εμβληματική πλώρη του Τιτανικού που ταυτίστηκε με τη διάσημη σκηνή στην ομώνυμη πολυβραβευμένη ταινία του Τζέημς Κάμερον, διαβρώνεται με αργό ρυθμό.

Μια νέα αποστολή με υποβρύχια ρομπότ αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο τμήμα του κιγκλιδώματος της πλώρης βρίσκεται τώρα στον πυθμένα της θάλασσας.

«Η πλώρη του Τιτανικού είναι εμβληματική… αλλά δεν είναι πια έτσι», δήλωσε η Τομασίνα Ρέι, διευθύντρια συλλογών στην RMS Titanic Inc, την εταιρεία που πραγματοποίησε την αποστολή.

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της διάβρωσης που υφίσταται. Ο κόσμος ρωτάει συνέχεια: “Πόσο καιρό θα υπάρχει ο Τιτανικός; Απλώς δεν ξέρουμε, αλλά τον παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο”» τόνισε.

Η ομάδα πιστεύει ότι το τμήμα του κιγκλιδώματος, το οποίο έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα, κατέρρευσε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν είναι όμως το μόνο μέρος του πλοίου, που χάνεται στα βάθη της θάλασσας. Μικρόβια τρώνε τη μεταλλική δομή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «σταλακτίτες» σκουριάς. Προηγούμενες αποστολές διαπίστωσαν ότι τμήματα του Τιτανικού καταρρέουν.

Νέες εικόνες αποκαλύπτουν την αργή αποσύνθεση του Τιτανικού

Η αποστολή της RMS Titanic πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δύο τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) κατέγραψαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια εικόνες και πλάνα υψηλής ευκρίνειας τόσο του ναυαγίου, όσο και του πεδίου συντριμμιών που το περιβάλλει. Η εταιρεία εξετάζει τώρα προσεκτικά το υλικό για να καταγράψει τα ευρήματα και στη συνέχεια σκοπεύει να δημιουργήσει μια εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακή 3D σάρωση ολόκληρης της τοποθεσίας του ναυαγίου. Τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιήσει και άλλες εικόνες από τις καταδύσεις.

Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι κατάφερε να εντοπίσει ένα αντικείμενο που ήλπιζε να βρει, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο. Το 1986, ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος είχε εντοπίσει το ναυάγιο του Τιτανικού ένα χρόνο νωρίτερα, ανακάλυψε και φωτογράφισε ένα χάλκινο άγαλμα που ονομαζόταν «Νταίάνα των Βερσαλλιών». Ωστόσο, η θέση του δεν ήταν γνωστή και το αγαλματίδιο ύψους 60 εκατοστών δεν καταγράφηκε ξανά. Η τελευταία αποστολή όμως κατάφερε να το εντοπίσει στα συντρίμμια του ναυαγίου.

«Ήταν σαν να βρήκαμε ψύλλο στα άχυρα. Το γεγονός ότι το ανακαλύψαμε ξανά φέτος είναι σημαντικό», είπε ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast «Witness Titanic».

Νέες εικόνες αποκαλύπτουν την αργή αποσύνθεση του Τιτανικού

Το αγαλματίδιο κοσμούσε το σαλόνι των επιβατών της πρώτης θέσης του Τιτανικού.

«Το σαλόνι της πρώτης θέσης ήταν η πιο όμορφη αίθουσα η οποία είχε απίστευτες λεπτομέρειες. Και το κεντρικό κομμάτι αυτού του δωματίου ήταν το άγαλμα “Νταϊάνα των Βερσαλλιών”», εξήγησε ο ερευνητής.

«Δυστυχώς όμως, όταν ο Τιτανικός χωρίστηκε στα δύο καθώς βυθιζόταν, το σαλόνι άνοιξε. Και μέσα στο χάος και την καταστροφή, το άγαλμα έπεσε από το βάθρο του και κατέληξε στα συντρίμμια» συμπλήρωσε.

«Ήθελα να φέρω την Νταϊάνα πίσω, ώστε οι άνθρωποι να τη δουν με τα μάτια τους. Ήθελα να αναδείξω την αξία της ιστορίας, των καταδύσεων, της συντήρησης των ναυαγίων και της γλυπτικής. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το αφήσω στον πυθμένα του ωκεανού» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Εντυπωσιακή παρουσίαση της φανέλας του Ολυμπιακού Βόλου (video)

Παρουσίαση φανελών του Ολυμπιακού Βόλου για τη νέα αγωνιστική...

Στη Φλώρινα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Εργάτη»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη...

ΗΠΑ: Οι αρχές κατηγορούν κολοσσούς της κοινωνικής δικτύωσης για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

Η FTC κατηγορεί κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια "τρίτη κατάσταση ύπαρξης" που πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο.Κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να λειτουργούν μετά το θάνατό τους,...

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.Οι φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συνδέονται...

Ο αγώνας κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας απειλείται από την κλιματική κρίση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο διέθεσε πάνω από 5 δισ. δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας.Ο αγώνας εναντίον των ασθενειών παρουσίασε πρόοδο...

Κινέζος την… «πάτησε» με το αυτόνομο αμάξι του! Το κυνήγαγε στον δρόμο, vid

Κάμερες ασφαλείας στην Κίνα κατέγραψαν περιστατικό με αυτόνομο αμάξιΤο αυτόνομο αυτοκίνητο αποφάσισε ότι η θέση στάθμευσης δεν του αρέσει και απομακρύνθηκεΒίντεο που δείχνει το...

To “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως φάνηκε από τον Λυκαβηττό – Βίντεο

Παρουσίαση του "Φεγγαριού του Θερισμού" από τον Λυκαβηττό στην ΑθήναΒίντεο που δείχνει την εικόνα από τον ΛυκαβηττόΠλάνα από το κανάλι Action24Φωτογραφία από το eurokinissi...

Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό σταθμό στη ΣελήνηΥπογράφηκε κείμενο πρόθεσης επέκτασης συνεργασίας στο διάστημαΡωσία θα στείλει αποστολές Luna στο φεγγάριΠυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας αναμένεται...

Παγκόσμια επίθεση από χάκερς στο Χ

Χάκερς παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων χρηστών στο Χ (πρώην Twitter) για να προωθήσουν ένα περίεργο meme.Ανάμεσα στους παραβιασμένους λογαριασμούς ήταν αυτοί της Πυροσβεστικής, του People,...

Ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες και μεταβολικοί παράγοντες οδηγούν σε παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά

Αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών τα τελευταία 30 χρόνιαΗ αύξηση συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταβολικούς παράγοντεςΟι εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου...

Έρευνα: Πώς επιδρά η διαστημική ακτινοβολία στην υγεία των αστροναυτών

Έρευνα από NASA και ESA εξετάζει τη διαστημική ακτινοβολία και την επίδρασή της στην υγεία των αστροναυτώνΑποστολή "Άρτεμις Ι" το 2022 μέτρησε την ακτινοβολία...

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...