Μια νέα επιστημονική έκθεση του Ινστιτούτου Agro αναδεικνύει τις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της αλιείας με τράτες βυθού, συγκρίνοντάς την με άλλες μεθόδους αλιείας.
Οι ερευνητές, αξιολογώντας δέκα δείκτες όπως η τριβή του πυθμένα και οι εκπομπές CO2, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μηχανότρατα έχει το χειρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο καθηγητής Didier Gascuel επισημαίνει τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες αυτής της βιομηχανικής τεχνικής, προειδοποιώντας για την ανάγκη επαναξιολόγησης των πρακτικών αλιείας.
Πιο αναλυτικά:
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μηχανότρατας σε σύγκριση με άλλες μεθόδους αλιείας; Σε αυτό το ερώτημα απαντά μια επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 25 Μαρτίου. Ερευνητές του Ινστιτούτου Agro αξιολόγησαν τις “περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις των αλιευτικών στόλων”. Η μελέτη αξιολογεί αυτή τη βιομηχανική τεχνική αλιείας, η οποία σέρνει ένα δίχτυ μέσα στο νερό ή πάνω στον πυθμένα, σύμφωνα με δέκα δείκτες, όπως η τριβή του πυθμένα, ο κίνδυνος αλίευσης ευαίσθητων ειδών, οι εκπομπές CO2 ή η δημιουργία θέσεων εργασίας.
“Αυτό που δείχνουμε είναι ότι από περιβαλλοντική άποψη, για παράδειγμα, η αλιεία με μηχανότρατα έχει συχνά πολύ σημαντικές επιπτώσεις”, λέει στο franceinfo ο Didier Gascuel, καθηγητής-ερευνητής στην οικολογία της αλιείας στο Institut Agro και συν-συγγραφέας της αξιολόγησης. “Η αλιεία με μηχανότρατα και η βιομηχανική αλιεία έχουν το χειρότερο αποτύπωμα“, προειδοποιεί η ΜΚΟ Bloom, η οποία έχει αναμεταδώσει τη μελέτη σε έκθεση.
Διαβάστε περισσότερα στο A European Perspective.