Οι «μηχανικοί Τούρκοι» πίσω από την επιτυχία της Τεχνητής Νοημοσύνης — Αλγόριθμοι, εξαθλίωση και η «τεχνητή» τέχνη

Η εξάρτηση της τεχνητής νοημοσύνης από χαμηλόμισθους εργαζόμενους και η αμφισβήτηση της αυθεντικότητας στην ψηφιακή τέχνη θέτουν ηθικά διλήμματα και προκλήσεις.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την αθέατη πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύπτοντας την εκμετάλλευση χαμηλόμισθων εργαζομένων που φιλτράρουν και επισημαίνουν δεδομένα για την εκπαίδευση των μοντέλων AI. Παρά την εντύπωση αυτονομίας, η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε τεράστια σύνολα δεδομένων, συχνά αποκτημένα χωρίς συναίνεση, και ενισχύει υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Η χρήση της AI στην τέχνη και τις δημιουργικές βιομηχανίες προκαλεί ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ οι καλλιτέχνες αντιδρούν με εργαλεία όπως το Nightshade, που διαταράσσουν τα μοντέλα AI. Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τις ηθικές επιπτώσεις της.

Πιο αναλυτικά:

Χαμηλόμισθοι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν με μη αυτόματο τρόπο προσβλητικές και ενοχλητικές εικόνες από τα σύνολα δεδομένων και για να πληκτρολογούν ετικέτες περιγραφής για τα εκατομμύρια των εικόνων, έτσι ώστε το μηχάνημα να γνωρίζει τι κοιτάζει. Προγράμματα όπως το Amazon’s Mechanical Turk – το οποίο πληρώνει ελάχιστα χρήματα τους ανθρώπους για κάθε εικόνα που επισημαίνουν – κρύβουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται πίσω από μια κουρτίνα ενώ δίνουν την εντύπωση ενός λαμπερού, αυτοματοποιημένου μπροστινού μέρους.

Η εκπαίδευση ενός μοντέλου απαιτεί τεράστιο όγκο «δεδομένων» και έχει επίσης ένα σημαντικό κόστος από άποψη ενέργειας, εκπομπών άνθρακα και ανθρώπινης εργασίας. Όλα αυτά τα «δεδομένα» μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί ως επί το πλείστον από το Διαδίκτυο – έχουν ληφθεί κρυφά από άτομα που δεν τα γνώριζαν και δεν συναίνεσαν να τα παραδώσουν.

Όλα όσα τροφοδοτούνται με ένα AI πρέπει πρώτα να κατηγοριοποιηθούν και να μετατραπούν σε αριθμητικά δεδομένα, προκειμένου να καταναλωθούν. Υπάρχει μια διαδικασία αφαίρεσης και μείωσης που πρέπει να συμβεί, μετατρέποντας μια ψηφιακή εικόνα σε έναν αριθμητικό πίνακα χρωμάτων και θέσεων εικονοστοιχείων RGB. Αυτή η αφαίρεση σημαίνει πολλές αποχρώσεις, λεπτομέρειες και πλαίσιο που καταλαβαίνουμε ως άνθρωποι – οτιδήποτε δεν μπορεί εύκολα να ποσοτικοποιηθεί – χάνεται καθώς τα δεδομένα τροφοδοτούνται στο μηχάνημα.

Τα τελευταία χρόνια η ευρεία διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης έχει αφήσει αντικρουόμενες εντυπώσεις κι όλοι φαινομενικά έχουν άποψη για το ζήτημα. Μέσα σ’ αυτές υπάρχει και η αβάσιμη ερμήνευσή του ως κάτι «αυτόνομο» και «μαγικό». Στην πραγματικότητα, είναι ένα μαθηματικό μοντέλο, γραμμένο σε κώδικα υπολογιστή, που είναι καλό στο να εντοπίζει μοτίβα και συσχετίσεις στα δεδομένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, «δεδομένα» σημαίνει ένα μεγάλο σωρό κειμένου ή εικόνων – εκατομμύρια φωτογραφίες ή διαδικτυακά άρθρα, για παράδειγμα. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να τροφοδοτήσουν τα μοντέλα τους τεράστιες βιβλιοθήκες φωτογραφιών ή βιβλίων και αναλύοντας ό,τι τροφοδοτείται, το μοντέλο μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει τις δικές του εκδόσεις που φαίνονται πολύ κοντά στην πραγματική. Στην αρχή το μοντέλο είναι πιθανό να παράγει πλήρη σκουπίδια, αλλά μέσω μιας διαδικασίας δοκιμής και λάθους μπορεί να «εκπαιδευτεί» από έναν μηχανικό για να δημιουργήσει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει επίσης οποιαδήποτε εγγενή προκατάληψη στο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, εάν ένα μοντέλο εκπαιδευτεί σε μια βάση δεδομένων της αστυνομίας και του ζητηθεί να προτείνει ποινές φυλάκισης σε μια δικαστική αίθουσα – κάτι που συμβαίνει ήδη στις ΗΠΑ – θα έχει κληρονομήσει οποιαδήποτε φυλετική προκατάληψη που υπήρχε στα αρχεία των συλλήψεων και είναι πιο πιθανό, για παράδειγμα, να προτείνει σκληρότερες ποινές για μαύρους κατηγορούμενους. Επίσης, είναι γνωστό ότι εάν κάποιος προτρέψει τον Dall-E με τη λέξη «CEO», θα παράγει μόνο εικόνες λευκών ανδρών.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σύνολο δεδομένων εισόδου – τι περιέχει, τι απουσιάζει εμφανώς, ποιος το επιμελήθηκε και με ποιον σκοπό, όλα επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Χωρίς καμία απολύτως διακυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley μπορούν να αποφασίσουν με ποιον ακριβώς τρόπο κλίνουν τα μοντέλα και τι κάνουν – και όσο ευρύτερα χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο περισσότερο διαδίδεται η κοσμοθεωρία και οι προκαταλήψεις των ατόμων που εξουσιάζουν.

Όταν κάποιος ζητά από το μηχάνημα να δημιουργήσει μια εικόνα, το μοντέλο σαρώνει τα πάντα στο σύνολο δεδομένων του και κάνει έναν υπολογισμό – από όλα όσα έχει, ποιος συνδυασμός χρωμάτων, σχημάτων και γραμμών ταιριάζει καλύτερα στο αίτημα; Είναι μια μαθηματική προσέγγιση ωμής δύναμης. Το μηχάνημα δεν σχεδιάζει ούτε ζωγραφίζει – μπορεί μόνο να αναλύσει το σύνολο δεδομένων του σε δισεκατομμύρια μέρη και να τα επανασυνδυάσει για να παραδώσει πολτοποιήσεις όσων προηγήθηκαν, όσο περίεργα κι αν είναι.

Με αυτόν τον τρόπο, ένα μοντέλο AI είναι τεχνικά ανίκανο να παράγει οτιδήποτε νέο. Η περιορισμένη άποψη του κόσμου βασίζεται εξ ολοκλήρου στο σύνολο των αφηρημένων αριθμών που του δόθηκε. Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπλήσσει μόνο και μόνο επειδή έχει καταβροχθίσει τόσες πρώτες ύλες, για να το αναμειγνύει κατ’ εντολή σας. Όσο έξυπνο κι αν είναι στο να εντοπίζει μοτίβα, δεν μπορεί να προσαρμοστεί, να ερμηνεύσει ή να φανταστεί όπως μπορεί ένας άνθρωπος. Αυτό που μπορεί να κάνει πολύ καλά, ωστόσο, είναι να αντιγράψει ένα στυλ καλλιτέχνη ή να παραποιήσει μια φωτογραφία με ανησυχητική ακρίβεια.

Μέρος της άσκησης επωνυμίας γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αφορούσε τη δημιουργία μυστικισμού. Οι λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα σε αυτούς και πρόσωπα που με τις κινήσεις τους καθορίζουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή όπως ο Elon Musk, μιλούν για τις απεριόριστες δυνατότητές της να μεταμορφώσει την κοινωνία προς το καλύτερο, αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερες αποφάσεις για εμάς. Υπάρχει ένας σχεδόν θρησκευτικός ζήλος γι’ αυτό σε ορισμένες πλευρές, από τις οποίες ρέουν προβλέψεις για ουτοπικά μέλλοντα όπου όλα τα προβλήματα λύνονται μέσω της εκμάθησης να αγκαλιάζουμε τη σοφία που πηγάζει από αυτές τις μηχανές. Αλλά όπως βλέπουμε, αυτό χρησιμοποιείται παραπάνω ως εργαλείο ελέγχου, καταστολής, εκμετάλλευσης και προπαγάνδας προς τον παγκόσμιο πληθυσμό από τους ιδιοκτήτες των μέσων παρά σαν ρηξικέλευθη εφεύρεση που θα βελτιώσει τα αληθινά προβλήματα όπως η έσχατη φτώχεια και η μεταξύ μας αποξένωση.

Μια πτυχή της λειτουργίας του AI που ίσως τροφοδοτεί αυτές τις πεποιθήσεις, είναι η αδιαφάνεια των αποφάσεών του. Καθώς τα μοντέλα εκπαιδεύονται, δημιουργούν μυριάδες συσχετισμούς και συνδέσεις που δεν είναι ποτέ πλήρως ορατές στους μηχανικούς. Αν και δεν είναι πραγματικά ένα «μαύρο κουτί», τα μοντέλα παράγουν αποτελέσματα χωρίς να γνωρίζουμε πλήρως τι συμβαίνει μέσα. Αυτή η έλλειψη λογοδοσίας σημαίνει ότι θα ήταν ασυγχώρητο να τους εμπιστευόμαστε αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Είναι εξίσου σημαντικό να καταλάβουμε ότι το OpenAI (δημιουργός του Dalle-E), το StabilityAI (δημιουργός του Stable Diffusion) και το Midjourney – οι τρεις μεγάλες γεννήτριες εικόνων – εκπαίδευσαν όλα τα επιτυχημένα μοντέλα τους αντιγράφοντας εκατομμύρια εικόνες άλλων ανθρώπων από το διαδίκτυο – προφανώς χωρίς τη γνώση ή την άδεια των ιδιοκτητών. Οι αγωγές γύρω από αυτό είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οι τρεις μεγάλοι παραγωγοί εικόνων διεκδικούν υψηλούς στόχους, ενώ βγάζουν τα χρήματά τους από τη δουλειά άλλων. Το Midjourney για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι «επεκτείνει τις φανταστικές δυνάμεις του ανθρώπινου είδους», ενώ η StabilityAI λέει ότι «χτίζει τα θεμέλια για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες της ανθρωπότητας». Η ιστορία που μας πουλήθηκε είναι παρόμοια σε γενικές γραμμές – ότι η τέχνη «εκδημοκρατίζεται» – τραβιέται από τα νύχια αυτών των δικαιούχων καλλιτεχνών και μηχανοποιείται – μετατρέπεται σε ένα εργαλείο που θα κάνει τους πάντες καλλιτέχνες. Από τους θαυμαστές της, η «τέχνη τεχνητής νοημοσύνης» περιγράφεται συχνά ως ένα νέο μέσο ή σύνορο, όπου οι άνθρωποι παραιτούνται από την προσπάθεια να φτιάξουν τη δική τους τέχνη ή να χτίσουν οποιαδήποτε δεξιότητα.

Η άνοδος της τέχνης AI δεν επηρεάζει μόνο τους μικρούς δημιουργούς και το πάθος τους για την τέχνη αλλά αρχίζει να επεκτείνεται σε μεγάλες βιομηχανίες που περιλαμβάνουν μουσική, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, βιβλία και πολλά άλλα. Αυτό εγείρει τα ερωτήματα: η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει σύντομα όλες τις δημιουργικές πτυχές των μέσων; Θα γίνουν ανύπαρκτες οι δημιουργικές θέσεις εργασίας;

Μπορούμε ήδη να το δούμε να συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, όπου πάνω από το 70% των εικονογράφων βιντεοπαιχνιδιών έχασαν τη δουλειά τους το 2021 για διάφορους λόγους, με τον μεγαλύτερο να είναι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με τον Leo Li, έναν υπεύθυνο πρόσληψης προσωπικού της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών στο Hangzhou της Κίνας. Η εξαγορά της τεχνητής νοημοσύνης φτάνει και στην αμερικανική πόρτα, με μεγάλες εταιρείες όπως η Disney. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη σε πολλές περιπτώσεις στις προωθητικές της ενέργειες, όπως η αφίσα της δεύτερης σεζόν της τηλεοπτικής τους εκπομπής της Marvel “Loki” ή η ανάρτησή τους για την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2023 του Μίκυ Μάους και της συμμορίας που αναδημιουργούσε τον πίνακα“The Thanksgiving Picture” του Norman Rockwell.

Στη μουσική βιομηχανία, οι άνθρωποι δημιουργούν στίχους και όργανα χρησιμοποιώντας λογισμικό παραγωγής. Εξώφυλλα βιβλίων και ακόμη και ολόκληρα βιβλία δημιουργούνται με λίγα μόνο κλικ από έναν πραγματικό άνθρωπο.

Αλλά οι καλλιτέχνες δεν κάθονται ήσυχοι και αφήνουν την τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει τα προς το ζην. Τον Οκτώβριο του 2023, υπήρξαν εξελίξεις ενός μοντέλου που «δηλητηριάζει» τα δεδομένα σε αυτά τα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το εργαλείο, που ονομάζεται Nightshade, ανακατεύει τα μοντέλα εκμάθησης και τα δεδομένα εκπαίδευσης στα προγράμματα εκπαιδεύοντάς τα να δημιουργούν χειρότερες εικόνες ή ακόμα και εντελώς λανθασμένες εικόνες που δεν υπήρχαν στην αρχική προτροπή. Αυτή η συσκευή δημιουργήθηκε από τον Ben Zhao, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, και λειτουργεί αλλάζοντας τα εικονοστοιχεία των εικόνων με λεπτούς τρόπους που είναι αόρατοι στα ανθρώπινα μάτια, αλλά χειρίζεται μοντέλα μηχανικής μάθησης για να ερμηνεύσουν την εικόνα ως κάτι διαφορετικό.

Μικρά μοτίβα, μικρές αλλαγές στα χρώματα, οι οποίες μπορούν να σπάσουν σχεδόν οποιοδήποτε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργείται και οι καλλιτέχνες το γιορτάζουν. Η καταστροφή όλων αυτών των διαφορετικών λογισμικών θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό για τους καλλιτέχνες να χάσουν τις δουλειές τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και θα επέτρεπε στις δημιουργικές θέσεις να συνεχίσουν να ανθίζουν σε αυτόν τον ολοένα αυξανόμενο αυτοματοποιημένο κόσμο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: NorthernIowan , CorrallDesign

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΗΠΑ: Γερουσιαστής σάρωσε κάθε ρεκόρ με μαραθώνιο 24 ωρών κατά του Τραμπ

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή – Ενισχύουν τη δύναμη των μαχητικών αεροσκαφών

Τουρκία: Κύμα μποϊκοτάζ ξεσπά κατά της σύλληψης Ιμάμογλου – Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα

Καιρός σήμερα 2/4: Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο “έλεος” της

Αποκαλύπτουμε: Η κρυμμένη σημασία του ονόματός σας στα Αρχαία Ελληνικά

Αποκαλύψεις κατοίκων για τη φωτιά στα Άνω Πατήσια: «Είναι η τρίτη σε 15 μέρες» – «Φιλοξενούνται μετανάστες»

Αρμίνια – Λεβερκούζεν 2-1: Το αουτσάιντερ της τρίτης κατηγορίας εκθρόνισε τους πρωταθλητές στον τελικό Κυπέλλου Γερμανίας

Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επίθεση εκατοντάδων εποίκων

Νότιγχαμ Φόρεστ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0: Λύγισε ξανά τους “κόκκινους διαβόλους” και κυνηγά το όνειρο του Champions League

Έλενα Μαυρίδου – Γιάννης Τσορτέκης: Ερωτευμένοι στη ζωή και λαμπεροί στη σκηνή!

00:00 / 00:00

Τελευταία ευκαιρία αιτήσεων για συμμετοχή στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2025

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπενθυμίζει ότι απομένουν μόνο πέντε ημέρες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2025. Νέοι ηλικίας...

«Κυνηγώντας την ουρά μας!» – Φεστιβάλ περιπάτου με τετράποδους φίλους, στο Χαλάνδρι

Ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Χαλανδρίου, διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση δυναμικού βαδίσματος με ζώα συντροφιάς, την Κυριακή 13...

ΧΑΠ: Καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της πάθησης

Ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το N-Tidal Diagnose, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μιας πάθησης που επηρεάζει 3...

Αστρονόμοι ανακάλυψαν οξυγόνο σε απομακρυσμένο γαλαξία

Αστρονόμοι ανακάλυψαν οξυγόνο και άλλα βαρέα στοιχεία σε έναν από τους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες, τον JADES-GS-z14-0, που απέχει 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη...

Πρωτοποριακό μίνι ρομπότ πραγματοποιεί εικονικές βιοψίες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό μαγνητικό ρομπότ που μπορεί να φέρει επανάσταση στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου μέσω...

Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας (EKΠΑ): Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά πνευμονιόκοκκου και RSV

Το άρθρο αναφέρεται στη σημασία του εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης. Στο Εθνικό...

Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας (EKΠΑ) .gr: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά πνευμονιόκοκκου και...

Το άρθρο αναφέρεται στη σημασία του εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για την προστασία από σοβαρές αναπνευστικές νόσους. Ο...

Τεχνολογία και social media: «Εργαλεία» για πρόσβαση σε λύσεις ψυχικής και σωματικής υγείας εφήβων

Το άρθρο εξετάζει τον ρόλο της τεχνολογίας και των social media στην πρόσβαση των εφήβων σε λύσεις ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως παρουσιάστηκε σε...

Ένα θαύμα δύο ζωές – Λήπτρια καρδιάς μετά από μεταμόσχευση γέννησε υγιέστατο αγοράκι

Η κ. Ματούλα Αλεξίου, που υπήρξε λήπτρια καρδιάς, μοιράστηκε την εμπειρία της στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews, αναφέροντας το «διπλό» δώρο ζωής που της...

Διπλό δώρο ζωής – Λήπτρια καρδιάς μετά από μεταμόσχευση γέννησε υγιέστατο αγοράκι

Η κ. Ματούλα Αλεξίου, που υπήρξε λήπτρια καρδιάς, μοιράστηκε την εμπειρία της στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews, αναφέροντας το «διπλό» δώρο ζωής που της...

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Δεσμευόμαστε για ένα σύστημα υγείας χωρίς αποκλεισμούς – Δρομολογούνται 24 Μητρώα...

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσίασε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός συστήματος...

Το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» παρουσιάζει το πρόγραμμα ρομποτικής αριστείας «HERON»

Το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος ρομποτικής αριστείας «HERON», το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 3 Απριλίου. Το HERON, που...

Απενεργοποιείται η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Gaia – Χαρτογράφησε τον Γαλαξία μας με πρωτοφανή...

Η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Gaia, που εκτοξεύθηκε το 2013 με στόχο τη χαρτογράφηση του Γαλαξία μας σε τρεις διαστάσεις, πρόκειται να απενεργοποιηθεί σήμερα, 27...

«Nature»: Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά ανακάλυψαν ένα νέο μόριο, το lariocidin, που ανήκει σε μια υποσχόμενη κατηγορία αντιβιοτικών, ικανό να καταπολεμήσει ανθεκτικά...

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος

Μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι σχεδόν 3,9 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα αποτράπηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1970 και...

Ελβετοί ερευνητές ανακαλύπτουν σε λίμνες σόδας νέες ενδείξεις για την προέλευση της ζωής

Ελβετοί ερευνητές από το ομοσπονδιακό τεχνολογικό ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης προτείνουν ότι η ζωή στη Γη μπορεί να έχει προέλθει από μεγάλες λίμνες σόδας...

Η υπογεννητικότητα σε ΕΕ και Ελλάδα – Oι σύγχρονες μέθοδοι στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Η υπογεννητικότητα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, με τα ποσοστά γονιμότητας να μειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1960. Το...

Ερευνητές προειδοποιούν για το περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα της αλιείας με τράτες βυθού

Μια νέα επιστημονική έκθεση του Ινστιτούτου Agro αναδεικνύει τις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της αλιείας με τράτες βυθού, συγκρίνοντάς την με άλλες μεθόδους...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ στη showbiz: Έφυγε αγαπημένος ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Αντώνης Κανάκης: «Πρώην συνεργάτης μάς λεηλάτησε, σύντομα θα αποκαλύψουμε το όνομά του»

Ο Αντώνης Κανάκης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ράδιο...

Netta: Η τεράστια αλλαγή στην εμφάνισή της νικήτριας της Eurovision μετά την απώλεια 30...

Η Netta, η νικήτρια της Eurovision 2018, έχει εντυπωσιάσει...

Κατερίνα Καινούργιου – Παναγιώτης Κουτσουμπής: Υπέκυψαν στο trend και ποζάρουν ως ήρωες του Studio...

Η Κατερίνα Καινούργιου και ο Παναγιώτης Κουτσουμπής ακολούθησαν τη...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ