Η διήμερη συνδιάσκεψη στη Μεγαλόπολη, με θέμα τις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2025, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεγαλόπολης και άλλους τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Πολωνικής Πρεσβείας. Στη συνδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως η ανταγωνιστική γεωργία και η ασφάλεια των επιχειρήσεων, ενώ ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, ζήτησε παράταση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και φορολογικά κίνητρα για την περιοχή.
Παράλληλα, μαθητές από τοπικά σχολεία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την απολιγνιτοποίηση.
Πιο αναλυτικά:
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνδιάσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης με θέμα: «Οι Προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025». Την συνδιάσκεψη διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ, την ΠΕΔ Πελοποννήσου και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού. Τέθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με απόφαση της Προέδρου Roberta Metsola, καθώς και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 30 Μαρτίου, ήταν: Ανταγωνιστική και ανθεκτική γεωργία και Κατοχύρωση της ασφάλειας και της ελευθερίας των επιχειρήσεων.
Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτης Διονύσιος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Κρητικός Νεοκλής, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος Στέλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας κ. Φίλιας Ανδρέας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και Αλιείας Ιόνιων Νήσων κ. Τσιριγώτης Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλος Ευστάθιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Τρουπής Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Λεβέντης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης κ. Δημητρακόπουλος Δημήτριος, ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας Παναγιώτης, εκπρόσωποι συλλόγων και πολίτες.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Μιχόπουλος σε ομιλίες του και παρεμβάσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Ως Δήμαρχος της πόλης που υφίσταται τις συνέπειες των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν σε κέντρα μακριά από εμάς, και απλώς ανακοινώθηκαν σε εμάς, οφείλω να πω ότι η Μεγαλόπολη πρέπει να έχει και -της αξίζει να έχει- το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Γιατί τις συνέπειες από το κλείσιμο των εργοστασίων τις έχει υποστεί η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι της περιοχής μας. Έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δήμο μας. Έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές της χώρας ολόκληρες οικογένειες από την περιοχή μας. Σε ποια άλλη περιοχή έχει χαθεί τόσο εργατικό δυναμικό, σε σχέση με τους άλλους Δήμους που ωφελούνται από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης; Αν δεν ήταν η Μεγαλόπολη, πρόγραμμα δεν θα υπήρχε ούτε για τους όμορους Δήμους. Σήμερα, από αυτό το βήμα, και επειδή έχουμε την τιμή να μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας με την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταθέτω τα εξής αιτήματα:
Να παραταθεί το Πρόγραμμα για τέσσερα χρόνια ακόμα. Ζητούμε τη μείωση του ΦΠΑ στο 12%. Ζητούμε, μόνο για τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15%, όπως ήδη γίνεται σε αρκετά νησιά και μειονεκτικές περιοχές, ώστε να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής μας. Ζητάμε περισσότερα κίνητρα, για να έρθουν νέες επενδύσεις, όπως μπόνους αν επιλέξουν την περιοχή μας για να εγκατασταθούν εδώ επιχειρήσεις”.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνδιάσκεψης, 29 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Μιχόπουλος υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης τον κ. Wojciech Ponikiewski, Πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα,

τον κ. Βασίλειο – Πέτρο Σπανάκη, Υφυπουργό Εσωτερικών, τους Ευρωβουλευτές κο Δημήτριο Τσιόδρα και κο Νικόλαο Φαραντούρη, την κα Ελβίρα Φόρτε, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τους Βουλευτές Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα, Χρηστίδη Παύλο και Παπαηλιού Γεώργιο, τον Σμήναρχο κ. Καλαντζή εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον κ. Δημήτριο Κατσαρό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Σκαντζό και Αδαμόπουλο, τον Πρόεδρο της Αρκαδία ΟΤΑ ΑΕ κ. Παναγιώτη Βαλασόπουλο, την κα Βίκυ Ιγγλέζου επικεφαλής του EUROPE DIRECT Πελοποννήσου, την κα Αλεξάνδρα Μαυρογονάτου, Διευθύντρια του Γραφείου του Διοικητή ΕΥΔΑΜ, την κα Θεοδώρα Ζαχαριά, Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Νικολάου, τον κ. Δημήτρη Καφαντάρη, Γενικό Γραμματέα ΚΕΔΕ, τους Δημάρχους Τρίπολης κ. Τζιούμη, Σπάρτης κ. Βακαλόπουλο, Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλο, Γορτυνίας κ. Κούλη, Βόρειας Κυνουρίας κ.Καμπύλη, Ευρώτα κ. Βέρδο, τον αναπληρωτή Δήμαρχο Ανδρίτσαινας κ. Γεωργακόπουλο, τους Αντιδημάρχους Οιχαλίας κ. Δημητρακόπουλο και Μονεμβασίας κ. Μαυρομιχάλη, εκπροσώπους της ΕΥΔΑΜ , τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Ιερέα πατ. Βασίλειο Δάρρα, τον κ. Νικόλαο Τότση Β΄Αντιπρόεδρο του Επιμελητήριου Αρκαδίας, τον κ. Μανώλη Μπαλτά Διευθύνων Σύμβουλο ReDePlan και την κα Νικολάκου από την περιφερειακή παράταξη Νέα Πελοπόννησος.
Οι εργασίες της 1ης ημέρας περιελάμβαναν τα εξής θέματα:
Η Μεταλιγνιτική Εποχή στη Μεγαλόπολη – Θέσεις Εργασίας – Έργα – Υποδομές – Πολιτισμός – Τουρισμός, Αντίσταση στις εξωτερικές παρεμβάσεις και στην παραπληροφόρηση, Άμυνα και ασφάλεια – προστασία ανθρώπων και συνόρων.

Παράλληλα με τις εργασίες της συνδιάσκεψης, μαθητές από το Γυμνάσιο και τα Λύκεια Μεγαλόπολης μίλησαν για τα θέματα της απολιγνιτοποίησης και παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις.