Δράμα: Μια startup επαναστατεί την ελληνική οινοποιία με τεχνητή νοημοσύνη

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην οινοποιία: Μια καινοτόμος εφαρμογή από τη Δράμα φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στους αμπελώνες και στην παραγωγή κρασιού
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μια καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή με την ονομασία Vinify360°, που αναπτύχθηκε από μια startup επιχείρηση στη Δράμα, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, αξιοποιώντας σύγχρονους αισθητήρες, αλγορίθμους και ψηφιακά εργαλεία.

Η εφαρμογή παρέχει στους οινοπαραγωγούς τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται την παραγωγική διαδικασία μέσω υπολογιστή ή κινητού, συλλέγοντας και μετατρέποντας μεγάλα σύνολα δεδομένων σε χρήσιμους αλγορίθμους που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων και μειώνουν την αβεβαιότητα.

Ο δημιουργός της εφαρμογής, Ανέστης Βουβαλίδης, τονίζει ότι στόχος είναι η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού με χαμηλό κόστος, υποστηρίζοντας πως οι οινοποιοί πρέπει να υιοθετήσουν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για να επεκτείνουν το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά:

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς, ο Δραμινός επιχειρηματίας Ανέστης Βουβαλίδης, αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στην οινοποίηση και στις εργασίες μέσα στον αμπελώνα. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δράμας και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα η οινοποιία, αποφάσισε,μαζί με μια ομάδα νέων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι γιοί του, να σχεδιάσει μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, τη Vinify360°. Στόχος είναι η βοήθεια στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με άριστα κοστολογικά μεγέθη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Η καθετοποιημένη αυτή ψηφιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται, μέσα από έναν υπολογιστή ή το κινητό τους, τη διαδικασία παραγωγής με τρόπους που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αδύνατοι. Επιπλέον, η εφαρμογή Vinify360°, συλλέγει και χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων που τα μετατρέπει σε αλγορίθμους, προσφέροντας δυνατότητες λήψης αποφάσεων, με ποιοτική πληροφορία και σενάρια προβλέψεων, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα στη διαδικασία αποφάσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας

«Θα μπορούσε κάλλιστα η προσπάθειά μας να βρει εφαρμογή σε πολλές άλλες σοδειές του πρωτογενούς τομέα», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημιουργός και μέντορας της ομάδας Vinify360°, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Ανέστης Βουβαλίδης.

«Ζώντας, όμως, στη Δράμα αντιλαμβάνεσαι ότι το συγκριτικό της πλεονεκτήματα είναι το κρασί. Τα αμπέλια και η οινοποίηση αποτελούν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία», σημειώνει.

«Αρκεί μια βόλτα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Δράμας», συνεχίζει, «για να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κρασί για την περιοχή, πόσο την έχει αναδείξει και πόσο στηρίζει την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν, λοιπόν, συνειδητή η απόφασή μας να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου καθετοποιημένης εφαρμογής, που θα βοηθούσε τον δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των οινοπαραγωγών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Μεγάλα Βρετανία και με σημαντική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βουβαλίδης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος. Στην επικοινωνία – συνεργασία του με τους οινοποιούς της ακριτικής Δράμας, εκτίμησε ότι για να μεγαλώσουν οι οινοποιοί το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων, καινοτόμων μοντέλων, νέων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης.

Η έρευνα και μελέτη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, οδήγησε τον ίδιο και την ομάδα του να ξεκινήσουν, πριν από τρία χρόνια, τον σχεδιασμό αυτής της startup επιχείρησης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή του λογισμικού Vinify360° τόσο στους αμπελώνες του οινοποιείου Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, όσο και σε άλλα μικρότερα οινοποιεία, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα οινοποιεία, που με στρατηγική και σχέδιο προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Για τους περισσότερους οινοποιούς, το κρασί είναι τεχνική και παράδοση. Είναι μια διαδικασία, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του καθενός», σημειώνει ο κ. Βουβαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «έχει παρέλθει, όμως, η εποχή που ο οινοποιός περπατούσε όλο τον αμπελώνα για να δει ποιο χωράφι θέλει πότισμα ή να κάθεται πάνω από τις δεξαμενές για να δει πώς προχωράει η ζύμωση. Το ζητούμενο -η παραγωγή, δηλαδή, άριστης ποιότητας κρασιού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με επενδύσεις σε καινοτομία».

Δράμα: Μια startup επαναστατεί την ελληνική οινοποιία με τεχνητή νοημοσύνη
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έρευνα και συνεργασία με το ΔΠΘ

«Στην εποχή μας, η γεωργία ακριβείας είναι αναγκαιότητα. Οπότε, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός σύγχρονου καθετοποιημένου λογισμικού, που συγκεντρώνει και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις. Η εγκατάσταση μικρών μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων για την online συλλογή δεδομένων και τη φιλική στον χρήστη εμφάνισή τους σε πραγματικό χρόνο (real-time), συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην οινοποιητική επιχείρηση, υπογραμμίζει ο κ. Βουβαλίδης.

Η καινοτομία απαιτεί έρευνα στις τεχνολογίες αιχμής, οπότε η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων. Η ομάδα Vinify360° συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καραμπατζάκη, μέλους του IEES Lab στο τμήμα Πληροφορικής του ΔΠΘ στην Καβάλα, με σκοπό την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, μέσω σύγχρονων ασύρματων δικτύων αισθητήρων και AI analytics (τεχνητή νοημοσύνη).

Πρόσφατα, ξεκίνησαν επαφές και με το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Δράμα. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος, Δρ. Σπυρίδωνα Μάμαλη και τον καθηγητή Νικόλαο Κοντουδάκη, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνικών με την χρήση αισθητήρων, για τις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα οινοποιεία στις διάφορες φάσεις παραγωγής του κρασιού.

Εάν πριν από λίγα χρόνια, κάποιος έλεγε στους οινοποιούς ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν απομακρυσμένα και να επεμβαίνουν αμέσως σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής του κρασιού, σίγουρα θα το θεωρούσαν αδύνατο. Η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα για την ελληνική οινοποιία.

Η startup από τη Δράμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της (ενσωμάτωση της ΤΝ ως ψηφιακού βοηθού των οινοποιών) και δείχνει πως πλέον η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η οινοποιία. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ενισχύει την ελληνική οινοποιία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καλομοίρα: Το σπάνιο ενσταντανέ με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους στην οικογενειακή φωλιά

Η μυστηριώδης ελληνική πόλη της Τουρκίας που αναπαύεται στο βυθό (φώτο)

Αποκαλύφθηκε το επιβλητικότερο μνημείο της Ελλάδας για την Επανάσταση του 1821

«Μπύθουλας»: Ποια γωνιά της Αθήνας έκρυβε αυτό το μυστηριώδες όνομα;

Πέντε συγκλονιστικά μυστικά που αγνοείτε για τον Μέγα Αλέξανδρο

Εξάρχεια: Εντυπωσιακή επέμβαση της αστυνομίας σε κατειλημμένο κτίριο

Συντάξεις: Επιταχύνεται η έκδοση 40.000 εκκρεμών επικουρικών

Πάσχα εντός και εκτός Ελλάδας: Οι κορυφαίοι προορισμοί που μαγνήτισαν τους ταξιδιώτες

ΗΠΑ: Συνέλαβαν Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο Βερμόντ λίγες στιγμές πριν αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα

ΗΠΑ: Επιβάλλουν βαρύ χαράτσι 21% στις μεξικανικές ντομάτες

Καιρός: «Εξασφαλισμένο» το Πάσχα με λιακάδα και καύσωνα – Ασθενείς βροχές σήμερα στα ηπειρωτικά

Champions League: Ντόρτμουντ – Μπαρτσελόνα και Άστον Βίλα – Παρί Σεν Ζερμέν οι συγκλονιστικές μάχες για τα προημιτελικά

ΗΠΑ: Η συμφωνία με το Ιράν κρέμεται από την επαλήθευση του πυρηνικού και εξοπλιστικού οπλοστασίου

Eoρτολόγιο: Ανακαλύψτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Απριλίου 2025

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το κρυφό σύμπτωμα που όλοι παραβλέπουν, προειδοποιούν οι ειδικοί

00:00 / 00:00

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα με την ψηφιακή τεχνολογία

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

Αυστρία: Συναγερμός επιστημόνων για εξαφάνιση των παγετώνων λόγω κλιματικής κρίσης

Ερευνητές προειδοποιούν ότι οι παγετώνες της Αυστρίας κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, με πέντε παγετώνες στις περιοχές Ötztal και Stubai να...

WeSeaYou: Πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα αποκαλύπτει τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

Το παρατηρητήριο «WeSeaYou» είναι η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της υλοποίησης των εθνικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, που...

Δ. Παπαστεργίου για AI Factories: Καινοτόμα οικοσυστήματα φυσικών και ψηφιακών χώρων – Συγκεντρώνουν...

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, έλαβε χώρα συζήτηση με τίτλο...

Έφηβη αναγεννιέται μετά από επαναστατική επέμβαση

Μια έφηβη στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε μια σπάνια επέμβαση που περιλάμβανε την προσωρινή αποθήκευση ενός τμήματος του κρανίου της στην κοιλιά της, ανέκτησε...

Έφηβη αναγεννιέται μετά από επαναστατική επέμβαση

Μια έφηβη στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε μια σπάνια επέμβαση που περιλάμβανε την προσωρινή αποθήκευση ενός τμήματος του κρανίου της στην κοιλιά της, ανέκτησε...

Επιστήμονες εφηύραν τσίχλα που εξουδετερώνει ιούς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ανέπτυξαν μια καινοτόμο τσίχλα που παγιδεύει και εξουδετερώνει ιούς όπως του έρπητα και της γρίπης, στοχεύοντας στο στόμα...

Καρκίνος του προστάτη: Επιστήμονες ανέπτυξαν τεστ σάλιου πιο αποτελεσματικό από την εξέταση αίματος

Μια απλή εξέταση σάλιουπου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι φαίνεται να προβλέπει καλύτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη από το καθιερωμένο τεστ PSA,...

«Ποτάμια, δίκαιο και ανθρωπομορφισμός: Μία αμφιλεγόμενη σύζευξη» – Διάλεξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Ιστορίας

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ποτάμια, δίκαιο και ανθρωπομορφισμός» σήμερα, στο κτίριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και διαδικτυακά.Η...

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καταστροφικές εγκεφαλικές βλάβες

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε...

«Ψηφιακό δίδυμο» του Τιτανικού ξεσκεπάζει άγνωστα μυστικά για τις τελευταίες στιγμές του ναυαγίου

Μια νέα ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες του πλοίου, χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ που συνέλεξαν πάνω από 700.000 εικόνες για...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Σφακιανάκης: Ραγίζει καρδιές ο ανιψιός του – «Θέλω όταν σβήσει το καντηλάκι του να...

Ο Νότης Σφακιανάκης φημολογείται ότι την επόμενη σεζόν πρόκειται να...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Μια γυναίκα αγάπησα και με πρόδωσε»

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, μετά τον χωρισμό του από την...

Ρωμανίδης εξομολογείται για Φιλιππίδη – Μπιμπίλα: «Δεν ήταν απλή φιλία…»

Ο Θοδωρής Ρωμανίδης σχολίασε την υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη, υποστηρίζοντας...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ