Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά εμφυτεύματα. Η ερευνητική ομάδα του του King’s College London ανέπτυξε ένα υλικό που προσομοιάζει το φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης των δοντιών, επιτρέποντας στα κύτταρα να επικοινωνούν και να ξεκινούν τη διαδικασία σχηματισμού δοντιού. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Imperial College London, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.
Η Δρ. Άνα Ανγκέλοβα- Βολπόνι, διευθύντρια του τομέα αναγεννητικής οδοντιατρικής στο King’s College London, δήλωσε ότι η έρευνα έχει τη δυνατότητα να «φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική φροντίδα».
Η μελέτη αναφέρει ότι ορισμένα ζώα, όπως οι καρχαρίες και οι ελέφαντες, έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν νέα δόντια, ενώ οι άνθρωποι έχουν μόνο μία μόνιμη οδοντοστοιχία κατά την ενηλικίωση. Η δυνατότητα αναγέννησης δοντιών θα αποτελούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τεράστιο βήμα προόδου στον τομέα της οδοντιατρικής.
Σε αντίθεση με τα εμφυτεύματα και τα σφραγίσματα τα οποία είναι σταθερά και δεν προσαρμόζονται με τον χρόνο, η μελέτη δείχνει ότι ένα εργαστηριακά καλλιεργημένο δόντι από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη γνάθο και να αυτοεπισκευάζεται όπως ένα φυσικό δόντι.
«Τα σφραγίσματα δεν είναι η καλύτερη λύση για την αποκατάσταση των δοντιών. Με τον χρόνο αποδυναμώνουν τη δομή του δοντιού, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω φθορά ή ευαισθησία» εξήγησε ο ερευνητής Σουετσέν Ζανγκ, από τη Σχολή Οδοντιατρικής, Στοματικών και Κρανιοπροσωπικών Επιστημών.
«Τα εμφυτεύματα απαιτούν επεμβατική χειρουργική και καλή κατάσταση του οστού της γνάθου. Και οι δύο λύσεις είναι τεχνητές και δεν αποκαθιστούν πλήρως τη φυσική λειτουργία του δοντιού, με αποτέλεσμα πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους» πρόσθεσε.
«Τα εργαστηριακά καλλιεργημένα δόντια θα αναγεννώνται φυσικά, ενσωματούμενα στη γνάθο ως αληθινά δόντια. Θα είναι πιο ανθεκτικά, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χωρίς κίνδυνο απόρριψης, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη και βιολογικά συμβατή λύση σε σχέση με τα εμφυτεύματα ή τα σφραγίσματα» σημείωσε.
Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής αυτής της διαδικασίας σε εργαστήριο είχαν αποτύχει, καθώς τα κύτταρα δεν επικοινωνούσαν επαρκώς. Οι ερευνητές διερευνούν τώρα δύο πιθανές προσεγγίσεις: την ανάπτυξη ενός ολόκληρου δοντιού στο εργαστήριο πριν από την εμφύτευσή του ή την τοποθέτηση κυττάρων δοντιών σε πρώιμο στάδιο απευθείας στη γνάθο του ασθενούς, όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
«Καθώς το πεδίο εξελίσσεται, η ενσωμάτωση τέτοιων καινοτόμων τεχνικών έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική φροντίδα, προσφέροντας βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για την αποκατάσταση και αναγέννηση των δοντιών» κατέληξε η Ανγκέλοβα- Βολπόνι.
ΠΗΓΗ: Independent