Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βιώνουν μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας στα μέσα της άνοιξης, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες και τις αλυσίδες εφοδιασμού, με πιθανές επιπτώσεις στη βιομηχανία, το εμπόριο και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Ξηρασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ελλάδα, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Γερμανία βρίσκονται στην πορτοκαλί κατηγορία «προειδοποίησης», ενώ η νοτιοανατολική ακτή της Ισπανίας έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.
Αν και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων παίζει ρόλο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την επιδείνωση του φαινομένου, με τη μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων και τις υψηλότερες θερμοκρασίες να οδηγούν σε συχνότερες και πιο έντονες ξηρασίες.
Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες —ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη— επιδεινώνει την κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του Παρατηρητηρίου, Αντρέα Τορέτι. Η κατάσταση θυμίζει τις συνθήκες που προηγήθηκαν της καταστροφικής ξηρασίας του 2018 και η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη: αν δεν βρέξει σύντομα, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει σοβαρά.
«Η κατάσταση που παρατηρούμε μας προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο Τορέτι στο Politico. «Σε αυτές τις περιοχές, υπήρξε μια συνεχής αύξηση του ελλείμματος βροχόπτωσης κατά τις τελευταίες 60 έως 80 ημέρες και η τάση αυτή επιταχύνεται» τόνισε.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Αν δεν βρέξει, θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία. Αν δούμε τις κλιματικές προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο στις ήδη ξηρές περιοχές, τα στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα» προειδοποίησε.
Σύμφωνα με το όργανο παρακολούθησης ξηρασίας του Κέντρου Helmholtz, η Γερμανία είναι μία από τις πιο πληγείσες χώρες, με πάνω από το μισό έδαφός της να χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά ξηρό». Παράλληλα, η στάθμη του Ρήνου έχει πέσει τόσο χαμηλά, με αποτέλεσμα τα πλοία να μεταφέρουν λιγότερο από το μισό του κανονικού φορτίου τους, αυξάνοντας έτσι το κόστος των μεταφορών.
Στο Βέλγιο δεν καταγράφηκαν βροχοπτώσεις για 33 συνεχόμενες ημέρες, ενώ στην Ουκρανία και την Πολωνία —δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών— η ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες και ως εκ τούτου την επισιτιστική ασφάλεια.
Η ξηρασία αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιών, με τις αρχές σε Αυστρία και Λιχτενστάιν να εκφράζουν ήδη ανησυχίες. Στην Ουκρανία, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος λόγω των ρωσικών επιθέσεων που προκαλούν πυρκαγιές σε ξερά χωράφια και δάση.
Η κατάσταση αυξάνει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τον Ιούνιο τη νέα Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα των Υδάτων, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
ΠΗΓΗ: Politico