Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μελέτη: Επικίνδυνοι ιοί που ανιχνεύονται σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία

  • Διεθνής ομάδα ερευνητών ανιχνεύει επικίνδυνους ιούς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Κίνα.
  • Τα ζώα αποτελούν δεξαμενή ιών που μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.
  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν 125 ιούς στα δείγματα ιστών, με 36 να μην έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν.
  • Υπάρχουν 39 ιοί υψηλού κινδύνου μεταπήδησης σε άλλα είδη και στον άνθρωπο.
  • Η βιομηχανία γούνας πρέπει να αναθεωρήσει τις πρακτικές της για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης ιών.
  • Απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα βιοασφάλειας στις φάρμες που εκτρέφουν ζώα για τη γούνα τους.

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανίχνευσε δεκάδες δυνητικά επικίνδυνους ιούς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Κίνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature». Τα ζώα που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά σε αρκετούς ιούς που προσβάλλουν ανθρώπους, όπως αυτοί της γρίπης και της ηπατίτιδας.

Οι ερευνητές υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι τα ζώα αυτά αποτελούν δεξαμενή ιών που μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

«Η νέα μελέτη υπογραμμίζει ότι οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες και ότι η ποικιλομορφία των ιών που ενέχουν κινδύνους για τον άνθρωπο είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε» λέει η Άλις Χιουζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης συνέλεξαν δείγματα πνευμονικών και εντερικών ιστών από 461 ζώα που πέθαναν μεταξύ 2021 και 2024. Από αυτά τα ζώα, τα 164 προέρχονταν από τέσσερα είδη που εκτρέφονταν αποκλειστικά για τη γούνα τους: μινκ, κόκκινη αλεπού, αρκτική αλεπού και ρακούν. Τα ζώα αυτά προέρχονταν κυρίως από φάρμες στη βορειοανατολική Κίνα. Τα υπόλοιπα ήταν εκτρεφόμενα και άγρια ζώα που χρησιμοποιούνταν για τη γούνα τους, καθώς και για τρόφιμα και παραδοσιακά φάρμακα. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ινδικά χοιρίδια, ελάφια και κουνέλια. Όλα τα ζώα είχαν πιθανότατα πεθάνει από κάποια μολυσματική ασθένεια.

Οι φάρμες γούνας μπορεί να αποτελέσουν «γέφυρα» μεταξύ των ανθρώπων και των ιών που κυκλοφορούν στην άγρια φύση, εξηγεί ο Έντι Χολμς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία.

«Έτσι προκαλούνται οι πανδημίες» τονίζει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία του RNA και του DNA στα δείγματα ιστών και ανίχνευσαν μια πληθώρα ιών. Ταυτοποίησαν συνολικά 125, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιών της γρίπης και κορονοϊούς. Από αυτούς, οι 36 δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν, ενώ πολλοί ανιχνεύθηκαν σε είδη που δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι φιλοξενούσαν τους εν λόγω ιούς. Για παράδειγμα, ανίχνευσαν τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας σε ινδικά χοιρίδια και τον νοροϊό σε μινκ.

Η ομάδα ανίχνευσε επίσης έναν ιό της γρίπης των πτηνών H6N2 σε έναν μοσχοπόντικα (Ondatra zibethicus) – η πρώτη ταυτοποίηση αυτού του υποτύπου σε θηλαστικά. Ανίχνευσαν επίσης έναν κορονοϊό τύπου HKU5 που σχετίζεται με ιούς οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο σε νυχτερίδες.

«Αυτούς τους ιούς ξεχωρίζω περισσότερο», λέει ο Μάικλ Λέτκο, μοριακός ιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Μελέτες στο εργαστήριο του Λέτκο, έδειξαν ότι ορισμένοι ιοί HKU5 μπορούν ενδεχομένως να προσδεθούν στον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2 για να εισέλθουν στα κύτταρα, όπως κάνει ο SARS-CoV-2.

«Μια λεπτομερής ανάλυση αυτών των νεοανακαλυφθέντων ιών θα είναι σημαντική, προκειμένου να κατανοήσουμε τον κίνδυνο που ενέχουν για άλλα ζώα», προσθέτει.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν συνολικά 39 ιούς για τους οποίους εκτιμάται ότι υπάρχει «υψηλό ρίσκο» μεταπήδησης σε άλλα είδη και τελικά στον άνθρωπο. Στα ρακούν και τα μινκ ανιχνεύθηκαν 10 από αυτούς τους ιούς υψηλού κινδύνου – τους περισσότερους από κάθε είδος.

Παγκόσμια βιομηχανία

Η εκτροφή ζώων για την παραγωγή γούνινων προϊόντων είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, αν και οι περισσότερες φάρμες βρίσκονται στην Ευρώπη και την Κίνα. Το 2016, οι φάρμες στην Ευρώπη παρήγαγαν 39,05 εκατομμύρια γούνες μινκ, ενώ οι κινεζικές 26,16 εκατομμύρια γούνες.

Πολλά ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους είναι ευαίσθητα στους ανθρώπινους ιούς. Στις αρχές της πανδημίας COVID-19, ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε μέσω των εκτροφείων μινκ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Μαρκ Όουτεν, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας, η οποία εκπροσωπεί φάρμες σε περισσότερες από 40 χώρες, λέει ότι οι μελέτες αυτών των κρουσμάτων διαπίστωσαν ότι δεν ευθύνονταν οι κτηνοτρόφοι για την εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό και ότι τα μέτρα πρόληψης και επιτήρησης που εφαρμόζουν οι κτηνοτρόφοι είναι «η καλύτερη εργαλειοθήκη για τον περαιτέρω μετριασμό οποιουδήποτε κινδύνου για τη γενική δημόσια υγεία».

Κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας H5N1 έχουν καταγραφεί σε εκτροφεία μινκ. Ένα δημοφιλές γουνοφόρο ζώο, το ρακούν, ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση του ιού που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στους ανθρώπους το 2003. Τα ρακούν είναι επίσης ευαίσθητα στον ιό SARS-CoV-23 και μπορούν να τον μεταδώσουν.

Σύμφωνα με την Χιουζ, η βιομηχανία θα πρέπει να στραφεί στην παραγωγή συνθετικής γούνας. Η άλλη επιλογή είναι η βελτίωση της ρύθμισης και της εποπτείας του εμπορίου γούνας. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της εφαρμογής μέτρων όπως η καραντίνα των ζώων, η μείωση του υπερπληθυσμού και οι κανόνες σχετικά με τον καθαρισμό των κλουβιών, την προμήθεια ζωοτροφών και τη διάθεση των αποβλήτων.

Οι ερευνητές μολυσματικών ασθενειών ζητούν αυστηρότερα μέτρα βιοασφάλειας στις φάρμες που εκτρέφουν ζώα για τη γούνα τους, ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση επικίνδυνων παθογόνων ιών από τα ζώα στους ανθρώπους. Η Λίνφα Γουανγκ, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, λέει ότι οι βιομηχανίες εκτροφής και εμπορίας ζώων πρέπει να παρακολουθούνται στενά για αναδυόμενες ασθένειες.

Η Γουάνγκ λέει ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με επιδημιολογικές μελέτες για να εκτιμηθεί πόσο διαδεδομένοι είναι αυτοί οι ιοί καθώς και τον κίνδυνο που ενέχουν. Ακόμα και χωρίς αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου παθογόνου στους ανθρώπους «εντοπίζεται στη βιομηχανία ζώων».

ΠΗΓΗ: Nature

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια "τρίτη κατάσταση ύπαρξης" που πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο.Κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να λειτουργούν μετά το θάνατό τους,...

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.Οι φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συνδέονται...

Ο αγώνας κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας απειλείται από την κλιματική κρίση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο διέθεσε πάνω από 5 δισ. δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας.Ο αγώνας εναντίον των ασθενειών παρουσίασε πρόοδο...

Κινέζος την… «πάτησε» με το αυτόνομο αμάξι του! Το κυνήγαγε στον δρόμο, vid

Κάμερες ασφαλείας στην Κίνα κατέγραψαν περιστατικό με αυτόνομο αμάξιΤο αυτόνομο αυτοκίνητο αποφάσισε ότι η θέση στάθμευσης δεν του αρέσει και απομακρύνθηκεΒίντεο που δείχνει το...

To “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως φάνηκε από τον Λυκαβηττό – Βίντεο

Παρουσίαση του "Φεγγαριού του Θερισμού" από τον Λυκαβηττό στην ΑθήναΒίντεο που δείχνει την εικόνα από τον ΛυκαβηττόΠλάνα από το κανάλι Action24Φωτογραφία από το eurokinissi...

Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό σταθμό στη ΣελήνηΥπογράφηκε κείμενο πρόθεσης επέκτασης συνεργασίας στο διάστημαΡωσία θα στείλει αποστολές Luna στο φεγγάριΠυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας αναμένεται...

Παγκόσμια επίθεση από χάκερς στο Χ

Χάκερς παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων χρηστών στο Χ (πρώην Twitter) για να προωθήσουν ένα περίεργο meme.Ανάμεσα στους παραβιασμένους λογαριασμούς ήταν αυτοί της Πυροσβεστικής, του People,...

Ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες και μεταβολικοί παράγοντες οδηγούν σε παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά

Αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών τα τελευταία 30 χρόνιαΗ αύξηση συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταβολικούς παράγοντεςΟι εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου...

Έρευνα: Πώς επιδρά η διαστημική ακτινοβολία στην υγεία των αστροναυτών

Έρευνα από NASA και ESA εξετάζει τη διαστημική ακτινοβολία και την επίδρασή της στην υγεία των αστροναυτώνΑποστολή "Άρτεμις Ι" το 2022 μέτρησε την ακτινοβολία...

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...