Για να λειτουργήσει κανονικά ο εγκέφαλος, χρειάζεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF. Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια πρόσφατη ανακάλυψη Εσθονών επιστημόνων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων που θα ωθούν τον εγκέφαλο να παράγει την εν λόγω πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη BDNF παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Λειτουργεί σαν “λίπασμα” που βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να αναπτυχθούν δημιουργώντας νέες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων και διατηρώντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες. Αυτή η διαδικασία υποστηρίζει την προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη μάθηση, τη μνήμη και ακόμη και τη συμπεριφορά.
Οι διαταραχές στην ισορροπία αυτής της πρωτεΐνης έχουν συνδεθεί με μια σειρά νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Χάντινγκτον.
Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν (TalTech) ανακάλυψαν ένα νέο στρώμα γονιδιακής ρύθμισης που βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγχει πώς και πότε παράγεται το BDNF. Η επικεφαλής συγγραφέας Έλι Ιλίκα Έσβαλντ εξήγησε ότι ενώ η BDNF είναι από καιρό γνωστό ότι είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου – και ότι τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και το Αλτσχάιμερ – παρέμεινε ασαφές τι ακριβώς ελέγχει την παραγωγή BDNF. «Έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός», είπε η ερευνήτρια.
Στη μελέτη τους σε αρουραίους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους μοριακούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του γονιδίου BDNF. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δύο βασικά σήματα που επηρεάζουν την παραγωγή της πρωτεΐνης: τη νευρωνική δραστηριότητα — απαραίτητη για λειτουργίες όπως η μάθηση — και τα σήματα ανάδρασης που προέρχονται από την ίδια την BDNF.
Διαβάστε περισσότερα στο A European Perspective.