Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

  • Ο σκοτεινός τουρισμός συνδυάζει περιέργεια και εξερεύνηση σε τόπους με απόκοσμα φαινόμενα.
  • Αναφέρονται φαινόμενα όπως η "Πύλη της Κολάσεως", οι "Ματωμένοι Καταρράκτες", οι "Μπάλες Φωτιάς", οι "Μετακινούμενες Πέτρες", η "Λίμνη Ijen" και ο "Βράχος Κιεραγκμπόλτεν".
  • Η "Πύλη της Κολάσεως" στη Σιβηρία έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1991.
  • Οι "Μπάλες Φωτιάς" στην Ταϊλάνδη είναι ακόμα από μύθο ή φυσικό φαινόμενο.
  • Οι "Μετακινούμενες Πέτρες" στην Καλιφόρνια-Νεβάδα μετακινούνται από τους ισχυρούς ανέμους.
  • Η "Λίμνη Ijen" στην Ινδονησία αναβλύζει θείο και είναι επικίνδυνη λόγω των αναθυμιάσεων.

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος τοπία ασύλληπτης ομορφιάς, αλλά και ανεξήγητων και απόκοσμων φαινομένων που προκαλούν δέος. Ο σκοτεινός τουρισμός, μια αυξανόμενη τάση που συνδυάζει την περιέργεια με την επιθυμία για εξερεύνηση του άγνωστου, οδηγεί τους ταξιδιώτες σε τόπους όπου η φύση, η ιστορία και οι μύθοι αλληλεπιδρούν με τρόπο που προκαλεί ανατριχίλα και περιέργεια για το άγνωστο. Από την «Πύλη της Κολάσεως», μέχρι τους «Ματωμένους Καταρράκτες» τις «Μετακινούμενες Πέτρες» με αποκορύφωμα τις «Μπάλες Φωτιάς», αυτά τα φαινόμενα προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να πλησιάσουμε τα όρια της επιστημονικής εξήγησης και της ανθρώπινης φαντασίας. Ανακαλύψτε μέσα από το κείμενο τα διάφορα «σκοτεινά» αξιοθέατα που υπάρχουν σε κάποια από τα απόκρημνα μέρη του πλανήτη. Αυτοί οι τόποι ξυπνούν το μυστήριο και προκαλούν τη φαντασία του ανθρώπου για το άγνωστο.

Δείτε τα 8 πιο σπάνια φυσικά φαινόμενα του κόσμου

«Πύλη της Κολάσεως»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Είναι γεγονός ότι η «Πύλη της Κολάσεως» έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1991 σύμφωνα με το US Geological Survey. Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος της Σιβηρίας και μεγαλώνει συνεχώς. Η πρώτη εμφάνιση αυτής της τρύπας έγινε την δεκαετία του ’60 η οποία δεν ήταν παρά μόνο μια μικρή ρωγμή που δύσκολα την παρατηρούσε κανείς. Σήμερα αυτή η μικρή ρωγμή έχει μετατραπεί όπως φαίνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες, μία μεγάλη τρύπα με απότομους γκρεμούς με το σχήμα του να μοιάζει με σαλάχι.

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Ο κρατήρας Batagay που ονομάζουμε «Πύλη της Κολάσεως» στην πραγματικότητα δεν είναι κρατήρας παρά μόνο το έδαφος που υποχωρεί επειδή το παγωμένο έδαφος από κάτω λιώνει και δημιουργεί κατολισθήσεις. Κανένας κρατήρας στην Αμερική δεν έχει ξεπεράσει ακόμα σε μέγεθος αυτού του Batagay, ο οποίος ξεπερνάει σε μήκος το ένα χιλιόμετρο και τα 50 μέτρα βάθος. Ο κρατήρας απελευθερώνει 5.000 τόνους άνθρακα το χρόνο.

«Μπάλες Φωτιάς»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Οι «Μπάλες Φωτιάς» είναι απλά ένας μύθος η ένα πραγματικά ακραίο φυσικό φαινόμενο;… σύμφωνα με τον μύθο για εκατοντάδες χρόνια οι χωρικοί κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ της Ταϊλάνδης πίστευαν ότι ένα φίδι φτύνει χιλιάδες κόκκινες σφαίρες σε ένδειξη σεβασμού για τον Βούδα. Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τις «Μπάλες Φωτιάς». Παρ’όλα αυτά κάθε χρόνο μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη για να δουν από κοντά τις «Μπάλες Φωτιάς» Naga να ξεπροβάλουν από τον ποταμό και να εξαφανίζονται λίγο αργότερα στον ουρανό.

Δείτε και το σχετικό βίντεο (στα αγγλικά)

«Ματωμένοι Καταρράκτες»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Η ονομασία «Ματωμένοι Καταρράκτες» δεν είναι τυχαία σε αυτό το πολύ σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Οι καταρράκτες φαίνεται πως εκβάλουν στον Ωκεανό αίμα και όχι νερό. Στην πραγματικότητα δεν είναι αίμα… απλά το υγρό που εκβάλλεται έχει αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αυτό το κόκκινο υγρό προέρχεται από λίμνη που περιέχει υψηλές ποσότητες αλατιού και είναι «εγκλωβισμένη» στον πάγο. Πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια μια μεγάλη ποσότητα αλμυρού νερού παγιδεύτηκε ανάμεσα στους πάγους και γι’ αυτό δημιουργήθηκε το κοκκινωπό υγρό.

«Μετακινούμενες Πέτρες»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Ακόμα ένα «τρελό» φυσικό φαινόμενο που είναι λες και είναι βγαλμένο από μυθιστόρημα ενός βιβλίου. Οι «Μετακινούμενες Πέτρες» δεν μετακινούνται ούτε από ανθρώπινο παράγοντα αλλά ούτε και από κάποιο ζωάκι της περιοχής. Η Κοιλάδα του Θανάτου όπως την ονομάζουν βρίσκεται στα σύνορα Καλιφόρνια- Νεβάδα. Κι αυτό το φυσικό φαινόμενο έχει αιτιολογία από τους ειδικούς καθώς όπως λένε αποδίδεται στους πολύ ισχυρούς ανέμους που σε συνδυασμό με το λασπωμένο έδαφος κάνουν τις πέτρες να μετακινηθούν από την θέση τους. Κανένα στοιχείο μαγείας σε αυτό το ανήκουστο φυσικό φαινόμενο.

«Παγωμένες Φυσαλίδες Μεθανίου»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Εκ πρώτης όψεως οι «Παγωμένες Φυσαλίδες Μεθανίου» μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν με τσούχτρες μα στην πραγματικότητα είναι απλά φυσαλίδες μεθανίου οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης Abraham  που βρίσκεται έξω από το Jasper National Park στην Alberta του Καναδά. Το συγκεκριμένο αλλόκοτο φυσικό φαινόμενο είναι αρκετά γνωστό καθώς προσελκύει τουρίστες από όλες τις χώρες. Είναι από τα πλέον δημοφιλέστερα μέρη για να επισκεφτεί κανείς. Παρότι το τοπίο φαντάζει εξωπραγματικό ο κίνδυνος που επιφέρει μπορεί να σε αποτρέψει από το να το επισκεφτείς διότι κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του μεθανίου, όταν ο πάγος λιώνει, μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μια γιγαντιαία έκρηξη. Είναι ένα ξεχωριστό και αρκετά επικίνδυνο τοπίο.

«Το Δάσος των Μαχαιριών»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. «Το Δάσος των Μαχαιριών» δεν είναι ένα απλό δάσος όπου μπορείς να πας για την απογευματινή σου βόλτα. Αυτό το δάσος είναι άκρως επικίνδυνο αν δεν προσέξεις τα βήματα σου διότι δεν μιλάμε για ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά δέντρα και θάμνους αλλά για ένα δάσος από βράχους που έχουν πάρει το σχήμα από μαχαίρια. Βρίσκεται στην Μαδαγασκάρη και για να το προσεγγίσεις περνάς πάνω από μια ξύλινη γέφυρα. Το Tsingy είναι ένα δάσος 150.000 εκταρίων το οποίο βρίσκεται σε 800 μέτρα υψόμετρο. Η λέξη “Tsingy” δεν είναι απλά μια τυχαία ονομασία διότι στην γλώσσα της Μαδαγασκάρης σημαίνει «εκεί που δεν μπορείς να περπατήσεις ξυπόλητος», κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να επιχειρήσει κανένας επισκέπτης.

«Λίμνη Ijen»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Η «Λίμνη Ijen» βρίσκεται στην Ινδονησία και είναι ένα ηφαίστειο το οποίο αναβλύζει θείο και φωσφορίζει την νύχτα. Η μπλε λίμνη που έχει δημιουργηθεί μέσα στο ηφαίστειο είναι χάρη στα θειούχα αέρια. Είναι άκρως επικίνδυνη εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλεύονται το θείο του ηφαιστείου και μεταφέρουν καθημερινά διακόσια κιλά θείου έξω από τον κρατήρα και στην συνέχεια το μεταφέρουν στο χωριό τους το οποίο απέχει τρία χιλιόμετρα. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη υψηλής οξύτητας στον κόσμο με μετρημένο pH μόλις 0,5.

«Ο Βράχος Κιεραγκμπόλτεν»

Τα Μυστήρια του Σκοτεινού Τουρισμού: Υπάρχει στα αλήθεια η «Πύλη της Κολάσεως»;

Άλλη μία φορά που η φύση κάνει τα μαγικά της και μας χαρίζει μαγευτικές εικόνες. Πολλές φορές η φύση μπορεί να γίνει και απρόβλεπτη όπως με τον βράχο Κιεραγκμπόλτεν που βρίσκεται στην Νορβηγία. Πρόκειται για ένα αρκετά ογκώδες βράχο ο οποίος έχει σφηνώσει σε δύο γκρεμούς ογκόλιθος σε ύψος 984 μέτρων. Για εκείνους που ζουν για τον κίνδυνο… μπορούν να περπατήσουν και να σταθούν από πάνω του. Ένα λάθος βήμα όμως αρκεί για να χάσεις την ισορροπία σου και να βρεθείς στο απόλυτο κενό το οποίο οδηγεί στα βαθιά νερά του Λίσεφιορδ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Με αμαξίδιο ο Γιώργος Κατσινόπουλος: Η επίπονη εγχείρηση στην Αγγλία και η υποστήριξη του Γιώργου Μαυρίδη

Ο Γιώργος Κατσινόπουλος υποβλήθηκε σε δύσκολο χειρουργείο ισχίου στην...

Στο δικαστήριο Βρετανός πλούσιος κληρονόμος που δολοφόνησε με 37 μαχαιριές τον φίλο του επειδή βρήκε σύντροφο

Ένας 24χρονος Βρετανός κληρονόμος, ο Ντίλαν Τόμας, κατηγορείται για...

Βίκυ Καγιά: Το εορταστικό δέντρο που διακόσμησε με τα παιδιά της, Μπιάνκα και Κάρολο

Η Βίκυ Καγιά στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μασκ προτρέπει τους χρήστες του Χ να ανεβάσουν τα ιατρικά τους στοιχεία στο chatbot Grok

Ο Ίλον Μασκ προτρέπει τους χρήστες του Χ να ανεβάσουν ιατρικά τους στοιχεία στο Grok, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας ότι αυτό θα βελτιώσει...

Ερευνητές ανέπτυξαν τον πρώτο χάρτη ανθρώπινων κυττάρων

Ερευνητές δημοσίευσαν μια σειρά άρθρων που συνθέτουν τον πρώτο άτλαντα ανθρώπινων κυττάρων, καλύπτοντας ποικιλία ιστών και οργάνων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση της...

«Athena study»: Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες μαίες / μαιευτές και αποφοιτήσαντες μαιευτικής

Η μελέτη ATHENA αποσκοπεί στη βελτίωση των γνώσεων και στάσεων επαγγελματιών μαιών/μαιευτών σχετικά με τις ανάγκες υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι...

Ένα μόνο γονίδιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για 30 σπάνιες ασθένειες

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μια μετάλλαξη στο γονίδιο FLVCR1 μπορεί να είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 30 σπάνιες ασθένειες που προκαλούν ποικιλία συμπτωμάτων, από...

ΧΑΠ: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αύξηση μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει εξάρσεις σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια επτά ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Ένθετο Προσβασιμότητα: Πώς ένας τυφλός περιηγείται σε όλον τον κόσμο με το σκέιτ του

Ο Νταν Μανσίνα, τυφλός σκέιτερ, έχει γίνει γνωστός παγκοσμίως, επιστρέφοντας στο άθλημα παρά τη σταδιακή απώλεια της όρασής του και καταρρίπτοντας στερεότυπα.Στη Θεσσαλονίκη, το...

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθειες

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες σε σύγκριση με τους άνδρες, κυρίως λόγω των βιολογικών διαφορών και της έλλειψης συμπερίληψης τους σε...

Νοσοκομείο Μεταξά: Παγκόσμια ηγεσία σε διεθνή κλινική έρευνα

Το Νοσοκομείο Μεταξά έχει αναγνωριστεί ως κέντρο διεξαγωγής πολυκεντρικής μελέτης φάσης 3 για τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας παγκόσμια πρωτοπορία με την ένταξη του...

Καρκίνος παγκρέατος: Αυξανόμενη συχνότητα του σε άτομα νεαρής ηλικίας

Ο καρκίνος του παγκρέατος, κυρίως ο αδενοκαρκίνος του παγκρεατικού πόρου, έχει αυξανόμενη συχνότητα σε νεαρούς ενήλικες, ιδίως στις γυναίκες, ενώ η θνησιμότητα παραμένει σταθερή.Η...

Φιλιππίνες: Ανακαλύφθηκαν σε οστρακοειδή, φύκια που προκαλούν απώλεια μνήμης

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε στο νησί Λουσόν των Φιλιππίνων δύο είδη θαλάσσιων φυκών (Pseudo-nitzschia) που παράγουν τοξίνες, προκαλώντας ανησυχίες για τις παράκτιες κοινότητες που...