Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελληνίδα ερευνήτρια δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την παθολογική ανάλυση του καρκίνου

  • Η Ελληνίδα ερευνήτρια Μαριάννα Ραψομανίκη δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την παθολογική ανάλυση και διάγνωση του καρκίνου.
  • Το μοντέλο ονομάζεται "VirtualMultiplexer" και παράγει εικόνες των βιοψιών για ανάλυση ιστών.
  • Η τεχνική "style transfer" χρησιμοποιείται στο μοντέλο για παραγωγή εικόνων καρκινικών ιστών.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζεται δεδομένα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αναγνωρίσει.
  • Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία του μοντέλου με συγκρίσεις και πειράματα.
  • Στόχος είναι η προσαρμογή του μοντέλου για άλλους τύπους καρκίνου και πιο προηγμένες εργαστηριακές τεχνικές.

Ένα προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να συμβάλει στην παθολογική ανάλυση και τη διάγνωση του καρκίνου, δημιούργησε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια, Μαριάννα Ραψομανίκη, από το Biomedical Data Science Center του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, στην Ελβετία.

Με στόχο να υπερπηδήσει το συχνό εμπόδιο της έλλειψης επαρκών ιστολογικών δεδομένων για την πρόγνωση του καρκίνου σε έναν ασθενή, η ερευνητική ομάδα, με συνεπικεφαλής την Μαριάννα Κράουτχοφ ντε Γιούλιο (Marianna Kruithof-de Julio), από το Ερευνητικό Εργαστήριο Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δημιούργησε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «VirtualMultiplexer», το οποίο παράγει εικόνες των βιοψιών και συγκεκριμένα της ανάλυσης των ιστών μέσω του χρωματισμού τους, δηλαδή μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου στο εργαστήριο.

Όλοι έχουμε χειριστεί εφαρμογές στον κινητό μας τηλέφωνο που χρησιμοποιούν μια φωτογραφία μας για να μας δείξουν πώς θα μοιάζουμε ως ηλικιωμένοι ή ως θέμα του πίνακα ενός σπουδαίου ζωγράφου. Αυτή τη λογική της μεταφοράς στυλ (style transfer) είναι που αξιοποιεί και το συγκεκριμένο μοντέλο, «απλά αντί για κάποιο ζωγράφο, έχουμε μια μοριακή τεχνική στο εργαστήριο», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ραψομανίκη.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) και μέσα από την εκπαίδευσή του σε πολυάριθμες φωτογραφίες ιστών που αναλύθηκαν εργαστηριακά με την εφαρμογή χρωστικών ουσιών, το μοντέλο δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες ενός καρκινικού ιστού και των πληροφοριών που φέρει σε μοριακό επίπεδο, στοιχείο πολύ σημαντικό για τον ακριβή προσδιορισμό της ασθένειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Machine Intelligence».

Στο πεδίο της ογκολογίας έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία του multiplexed imaging, όπου ανιχνεύονται και μετρώνται πολλοί βιοδείκτες του καρκίνου ταυτόχρονα παρέχοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, στην εξατομίκευση της θεραπείας και στην πρόγνωση της κλινικής εξέλιξης της νόσου. «Η ογκολογία στο κομμάτι της έρευνας ζει μια πολύ μεγάλη επανάσταση με τις νέες τεχνικές στο εργαστήριο. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι τεχνικές είναι πολύ ακριβές και τα μηχανήματα δεν τα έχουν όλα τα εργαστήρια. Οπότε με αυτή τη μελέτη προσπαθήσαμε να πετύχουμε το ίδιο, αλλά με ένα υπολογιστικό μοντέλο», εξηγεί η κ. Ραψομανίκη.

Ο στόχος των ερευνητών ήταν με τη βοήθεια του μοντέλου αυτού να μειωθεί η ανάγκη εκτέλεσης επιπλέον εργαστηριακών αναλύσεων, αλλά και να μπορούν να συμπληρωθούν οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την ανάλυση των ιστών.

Μετά τη δημιουργία του μοντέλου, οι ερευνητές δοκίμασαν το πόσο καλά οι τεχνητές αυτές εικόνες προβλέπουν τα κλινικά αποτελέσματα, προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα αληθοφανών, αλλά ψευδών προβλέψεων. Μέσα από τη σύγκριση των προβλέψεων αυτών με πραγματικούς βαμμένους ιστούς, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το μοντέλο είναι αξιόπιστο.

Σε δεύτερο στάδιο έδωσαν σε παθολογοανατόμους εικόνες από το εργαστήριο και από το μοντέλο και τους ζήτησαν να ξεχωρίσουν ποιες είναι παράγωγο της τεχνητής νοημοσύνης και ποιες αληθινές. Διαπιστώθηκε ότι οι τεχνητές εικόνες γίνονται αντιληπτές ως σχεδόν πανομοιότυπες με τις πραγματικές και αυτό δείχνει και πάλι την αποτελεσματικότητα του μοντέλου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστούς από άτομα που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και από καρκίνο του παγκρέατος. Σε επόμενο στάδιο στοχεύουν στην προσαρμογή του μοντέλου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό άλλων τύπων καρκίνου, αλλά και να αξιοποιηθεί και σε πιο προηγμένες εργαστηριακές τεχνικές διάγνωσης του καρκίνου πέραν της χρώσης των ιστών.

Αν και μηχανικός υπολογιστών, η Μαριάννα Ραψομανίκη ασχολείται χρόνια με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη «μάχη» κατά του καρκίνου. «Το αποφάσισα αρκετά νωρίς, γιατί βρίσκω συγκλονιστικό το πόσο περίπλοκη είναι αυτή η ασθένεια. Όσο μαθαίνεις πιο πολλά, τόσο καταλαβαίνεις ότι δεν έχουμε ιδέα για το τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο ή σε επίπεδο του μικροπεριβάλλοντος της νόσου. Είναι τόσο σύνθετη ασθένεια, που για μένα είναι τρομερά ενδιαφέρον να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη στο τι συμβαίνει», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως παρατηρεί η ίδια, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «έχει φέρει πολύ μεγάλη ελπίδα, γιατί οι τεχνικές αυτές μπορούν να δουν συσχετίσεις που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει ή δεν μπορεί να τις αντιληφθεί. Επιπλέον, όλες οι πειραματικές τεχνικές που γίνονται στο εργαστήριο, μάς δίνουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί πολύ πιο αποδοτικά».

«Συνολικά», συνεχίζει η κ. Ραψομανίκη, «η ελπίδα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του γιατρού. Σε ένα πλαίσιο που τα συστήματα υγείας υφίστανται πολύ μεγάλη πίεση, οτιδήποτε μπορεί να απλοποιήσει τη δουλειά των γιατρών, θα βοηθήσει. Επιπλέον, το μέλλον της ογκολογίας πιστεύω ότι βρίσκεται στην εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, με βάση τα δεδομένα του όγκου, γιατί όλοι οι όγκοι είναι μοναδικοί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προηγμένα μοντέλα».

Όμως, προσθέτει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι εργαλεία και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προστασία των δεδομένων των ασθενών. Ταυτόχρονα, αυτό που είναι πολύ μεγάλο θέμα ερευνητικά είναι να καταλάβουμε πώς παίρνουν αποφάσεις αυτά τα μοντέλα. Οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα των ερευνών μπορούν να επιβεβαιωθούν».

Σημειώνεται ότι πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο «Nature Machine Intelligence» είναι ο ερευνητής Πούσπακ Πάτι (Pushpak Pati), ο οποίος την περίοδο της έρευνας ήταν μέλος της ομάδας της κ. Ραψομανίκη. Στη δημοσίευση συνεργάστηκε μεταξύ άλλων και η Σοφία Καρκαμπούνα από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου / photo: freepik)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Μπογκντάνοβιτς: «Ο Γιόκιτς μας κάνει καλύτερους»

Ο Μπόγνταν Μπογκντάνοβιτς μιλά για τον Νίκολ Γιόκιτς και...

Yποθαλάσσιοι βιότοποι υπόσχονται να κάνουν τους ανθρώπους…”υδρόβιους”

Η εταιρεία DEEP έχει ως αποστολή να κάνει τους...

Νότης Σφακιανάκης: Το παρασκήνιο πίσω από τη φημολογούμενη επιστροφή του «άρχοντα της νύχτας»

Ο Νότης Σφακιανάκης δεν έχει επιβεβαιώσει τις φήμες για...

«Σαρώνει» ο ιός του Δυτικού Νείλου με 27 θανάτους και 180 νέα κρούσματα στη χώρα

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 180 εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης από...

Κρίσιμες συνεδριάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα κριτήρια εκλογιμότητας στο επίκεντρο της σημερινής ΠΓ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σημαντικές συνεδριάσεις, με τα κριτήρια εκλογιμότητας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είναι επιστημονικά ακριβής, υποστηρίζουν επιστήμονες

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ θεωρείται επιστημονικά ακριβής σύμφωνα με νέα μελέτη.Ο πίνακας ζωγραφίστηκε τον Ιούνιο του 1889 και απεικονίζει τη θέα...

Αποκλειστικά στο ertnews.gr: Έλληνας βραβευμένος ψυχίατρος αντιμετωπίζει το PTSD και την κατάθλιψη με θεραπεία εικονικής πραγματικότητας και A.I.

Ο Δρ. Αντώνης Ντακανάλης, ο διακεκριμένος Έλληνας Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bicocca του Μιλάνο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ertnews.gr και στη Νικόλ Παπαδοπούλου, μίλησε για την τεχνητή...

Νεανικός διαβήτης: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης

Η κατανάλωση βρώμης, σίτου και ορισμένων φρούτων όπως μπανάνα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.Τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο κ.λπ....

Γαλλία: Γυναίκα τυφλώθηκε προσωρινά από βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε στο σπίτι

Μια 61χρονη γυναίκα στη Γαλλία τυφλώθηκε προσωρινά λόγω αμφιβληστροειδοπάθειας που προκλήθηκε από βαφή μαλλιών.Η βαφή περιείχε αρωματικές αμίνες, συγκεκριμένα τη χημική ουσία παρα-φαινυλενοδιαμίνη.Η αμφιβληστροειδοπάθεια...

Ολοκληρώθηκε η αποστολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Νότια Αφρική

Επιτυχής αποστολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Νότια Αφρική στο πλαίσιο του έργου Pro-Telde.Παρουσίαση μεθοδολογίας για την επιλογή ψηφιακού υλικού στη διδασκαλία από καθηγητές στη...

Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος- Λύθηκε ένα μυστήριο 50 ετών

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο σύστημα ομάδων αίματος, το MAL, λύνοντας μυστήριο 50 ετών.Η ανακάλυψη σηματοδοτεί την ταυτοποίηση του 47ου συστήματος ομάδων αίματος και μπορεί να...

Η “Σελήνη της Συγκομιδής” όπως καταγράφηκε πάνω από το Λος Άντζελες – Βίντεο

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου φαίνεται μεγαλύτερη λόγω της Υπερσελήνης.Το Super Harvest Moon θα έχει μερική έκλειψη λόγω της σκίας της Γης.Το θέαμα θα είναι...

Μελέτη: Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων.Έρευνα από το περιοδικό "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" δείχνει...

Νέα μοντέλα ΑΙ μπορούν να συλλογίζονται και να σκέφτονται…«σαν άνθρωποι»

Η OpenAI κυκλοφόρησε μια νέα σειρά μοντέλων ΑΙ για πιο δύσκολες εργασίες.Τα νέα μοντέλα o1 και o1-mini είναι διαθέσιμα στο ChatGPT και στο API...