Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε…κρύσταλλο μνήμης 5D – Θέλουν να υπάρχει “αιώνια”!

  • Ο κρύσταλλος μνήμης 5D μπορεί να αποθηκεύσει έως 360 terabytes πληροφοριών για δισεκατομμύρια χρόνια και να αντέξει σε ακραίες συνθήκες.
  • Χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση του ανθρώπινου γονιδιώματος και τιμήθηκε με Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.
  • Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας "αιώνιας αποθήκης γονιδιωματικών πληροφοριών".
  • Περιλαμβάνει οπτικό κλειδί για εύκολη ανάκτηση των δεδομένων στο μέλλον.
  • Ενώ παρουσιάζει μεγάλη αντοχή, υπάρχουν αναρωτήσεις για το πώς θα διαβαστούν τα δεδομένα στο μέλλον.
  • Αποθηκεύτηκε στο αρχείο Memory of Mankind και χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση βιβλίων και σημαντικών εγγράφων της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο κρύσταλλος, ο οποίος αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρχείου ειδών φυτών και ζώων που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση.

Μπορεί να χωρέσει έως και 360 terabytes πληροφοριών για δισεκατομμύρια χρόνια και μπορεί να αντέξει σε ακραίες συνθήκες, όπως παγετό, πυρκαγιές, δύναμη άμεσης πρόσκρουσης, κοσμική ακτινοβολία και θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμούς Κελσίου, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δήλωση Τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τα ανθρώπινα γονίδια…ακόμη και αν χρειαστεί να τα επαναφέρουμε μετά από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το 2014, ο κρύσταλλος τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το « πιο ανθεκτικό ψηφιακό υλικό αποθήκευσης ».

Η ομάδα του Kazansky χρησιμοποίησε εξαιρετικά γρήγορα λέιζερ για να εγγράψει τα δεδομένα του ανθρώπινου γονιδιώματος σε κενά τόσο μικρά όσο 20 νανόμετρα (ένα νανόμετρο είναι περίπου το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου).

«Ο κρύσταλλος μνήμης 5D ανοίγει τις δυνατότητες σε άλλους ερευνητές να δημιουργήσουν μια αιώνια αποθήκη γονιδιωματικών πληροφοριών από την οποία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πολύπλοκοι οργανισμοί όπως φυτά και ζώα, εάν το επιτρέψει η επιστήμη στο μέλλον», δήλωσε ο Peter Kazansky, καθηγητής οπτοηλεκτρονικής, που ηγήθηκε της ομάδα της Σαουθάμπτον.

Η ομάδα έπρεπε να εξετάσει ποιος – ή τι – θα ανακτούσε τις πληροφορίες, τόσο μακριά στο μέλλον.

Θα μπορούσε να είναι μια νοημοσύνη (είδος ή μηχανή) – ή θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα μέλλον τόσο μακρινό που δεν θα υπήρχε πλαίσιο αναφοράς για αυτό. Για να βοηθήσουν όποιον το βρει, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ένα οπτικό κλειδί.

«Το οπτικό κλειδί που είναι εγγεγραμμένο στον κρύσταλλο δίνει στον ανιχνευτή γνώση για το ποια δεδομένα είναι αποθηκευμένα μέσα και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν», είπε ο Kazansky.

«Η δουλειά τους είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή», είπε ο Thomas Heinis , ο οποίος ηγείται της έρευνας για την αποθήκευση DNA στο Imperial College του Λονδίνου και δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ωστόσο, λέει ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να διαβαστούν τέτοια δεδομένα στο μέλλον.

«Αυτό που παρουσιάζει η Σαουθάμπτον έχει πιθανώς μεγαλύτερη αντοχή, ωστόσο, αυτό θέτει το ερώτημα: για ποιον λόγο; Οι μελλοντικές γενιές; Σίγουρα, αλλά πώς θα ξέρουν να διαβάζουν τον κρύσταλλο; Πώς θα ξέρουν πώς να κατασκευάσουν τη συσκευή για να διαβάζουν τον κρύσταλλο; Θα είναι διαθέσιμη η συσκευή σε εκατοντάδες χρόνια;» πρόσθεσε. «Μόλις μπορώ να συνδέσω το 10χρονο iPod μου και να ακούσω τι άκουγα τότε».

Προς το παρόν, ο κρύσταλλος είναι αποθηκευμένος στο αρχείο Memory of Mankind, μια χρονοκάψουλα μέσα σε ένα σπήλαιο αλατιού στην Αυστρία.

Το 2018, ο Kazansky και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τεχνολογία κρυστάλλων μνήμης για να αποθηκεύσουν την τριλογία βιβλίων επιστημονικής φαντασίας «Foundation» του Isaac Asimov, τα οποία στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στο διάστημα με ένα Tesla Roadster. Η τεχνολογία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση σημαντικών εγγράφων από την ανθρώπινη ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Magna Carta.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα σχέδιο για την προστασία των ειδών της Γης σε μια κρυογονική βιοαποθήκη στο φεγγάρι, με σκοπό τη διάσωση ειδών σε περίπτωση καταστροφής στον πλανήτη μας, σύμφωνα με άρθρο του CNN.

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Νέα απώλεια βαθμών για τη Γιουνάιτεντ

Η Γιουνάιτεντ έχασε βαθμούς ενώ είχε καλή απόδοση για...

Γαλλία: «Λευκός καπνός» για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ...

Γκολ και θέαμα χωρίς νικητή στο «Πιερ Μορουά»

Ισοπαλία 3-3 μεταξύ Λιλ και Στρασβούργου στο «Πιερ Μορουά»...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2555: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμούς 2555 με τους τυχερούς αριθμούς: 34,...

Σάγια: «Του έσωσα τη ζωή και τον βρήκα να κοιμάται με την κολλητή στο κρεβάτι»

Η Σάγια μίλησε σε εκπομπή για την τοξική σχέση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ερευνητές αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο που μπορεί να επιβιώσει για δισεκατομμύρια χρόνια.Ο κρύσταλλος μνήμης 5D...

Οι δορυφόροι Starlink εμποδίζουν την παρατήρηση του διαστήματος, λένε οι επιστήμονες

Οι Ολλανδοί αστρονόμοι κατηγορούν την SpaceX ότι οι δορυφόροι Starlink εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα.Οι δορυφόροι Starlink εκπέμπουν υψηλές εκπομπές ραδιοκυμάτων, παραεμποδίζοντας την παρατήρηση.Η SpaceX...

Η Γη θα αποκτήσει για λίγο ένα δεύτερο «μίνι φεγγάρι» αυτό το φθινόπωρο

Η Γη θα αποκτήσει ένα δεύτερο "μίνι φεγγάρι" αυτό το φθινόπωρο.Αστεροειδής στο μέγεθος ενός αστικού λεωφορείου θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη...

Covid-19: Νέα μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση της πανδημίας

Νέα γενετική ανάλυση δείχνει ότι η πανδημία Covid-19 ξεκίνησε από την αγορά ζώων της Γουχάν.Δείγματα ζώων από την αγορά εντοπίστηκαν με ίχνη του ιού...

Νέα Ζηλανδία: Διασώστες αποσυναρμολογούν προβλήτα για να απελευθερώσουν παγιδευμένη φάλαινα (βίντεο – φωτογραφίες)

Διασώστες απελευθέρωσαν μια μπλε πυγμαία φάλαινα που είχε παγιδευτεί στο νησί Kawau της Νέας Ζηλανδίας.Η φάλαινα απελευθερώθηκε μετά από επιχείρηση που συμμετείχαν περιβαλλοντολόγοι, εργολάβοι...

Ινδικό χωριό προσεύχεται για την ασφαλή επιστροφή της εγκλωβισμένης γυναίκας αστροναύτη

Οι κάτοικοι του χωριού Jhulasan στην Ινδία προσεύχονται για την ασφαλή επιστροφή της εγκλωβισμένης αστροναύτη Γουίλιαμς.Η Γουίλιαμς έχει στενούς δεσμούς με το χωριό, το...

ΕΟΔΥ: 23 θάνατοι από κορονοϊό, 595 νέες εισαγωγές και 25 διασωληνώσεις

Η αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV2 παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, αλλά τώρα υποχωρεί σταδιακά σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ.Καταγράφηκαν 595 νέες εισαγωγές και 25 διασωληνώσεις λόγω...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσα λεπτά καθημερινής άσκησης αντισταθμίζουν την καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή συνδέεται με χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο.40 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης μπορούν να αντισταθμίσουν 10 ώρες ακινησίας.Μελέτη με 44.370 συμμετέχοντες...

Αλτσχάιμερ: Νέοι βιοδείκτες θα μπορούσαν να προβλέψουν έγκαιρα τη νόσο

Ανάπτυξη εξέτασης αίματος για πρόβλεψη νόσου Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν συμπτώματαMicroRNA του πλάσματος μπορούν να προβλέψουν εξέλιξη ήπιας γνωστικής εξάσθενησης σε άνοιαΜελέτες δείχνουν ότι microRNAs...

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2024 από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο

Η HELMEPA είναι Εθνικός Συντονιστής για τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών στην Ελλάδα για 34η συνεχή χρονιά.Η πρωτοβουλία διοργανώνεται παγκοσμίως από την Ocean Conservancy...