Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένα στα 3 παιδιά και έφηβοι έχει μυωπία – Τα περιστατικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατ. ως το 2050

  • Ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι έχουν μυωπία, με προβλεπόμενα περιστατικά πάνω από 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
  • Η μυωπία αυξήθηκε κατά 36% από το 2020-2023, με την εμφάνιση να είναι υψηλότερη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
  • Οι γυναίκες, το μορφωτικό επίπεδο και η διαμονή σε αστικές περιοχές επηρεάζουν την εμφάνιση της μυωπίας.
  • Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έπαιξε ρόλο στην αύξηση των περιστατικών μετά το 2020.
  • Αναμένεται ότι ο συνολικός παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας θα ξεπεράσει τις 740 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050, από 600 εκατομμύρια το 2030.
  • Η φυλή, η ηλικία και η διαμονή σε συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζουν την εμφάνιση της μυωπίας.

Περίπου ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο έχει μυωπία, με τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παγκοσμίως να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Opthalmology».

Οι ερευνητές εκτίμησαν τον τρέχοντα και μελλοντικό επιπολασμό της μυωπίας ως το 2050 στα παιδιά ηλικίας 5 ως 19 ετών. Βασίστηκαν σε όλες τις σχετικές έρευνες, που δημοσιεύθηκαν ως τον Ιούνιο του 2023, οι οποίες αφορούσαν σε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες όλου του κόσμου.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε τον υπερτριπλασιασμό της εμφάνισης μυωπίας μεταξύ 1990 και 2023, με αύξηση από 24% μεταξύ 1990-2000 σε 25% το 2001-2010, 30% το 2011-2019 και 36% το 2020-2023. Ενώ η εμφάνιση μυωπίας στους έφηβους ξεπέρασε εκείνη των παιδιών, με κορύφωση στο 54% κατά το 2020-2023, ωστόσο η απόλυτη αύξηση στα παιδιά από το 1990 ως το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη των εφήβων.

Η συχνότητα εμφάνισης μυωπίας ήταν σημαντικά υψηλότερη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Το γυναικείο φύλο, η διαμονή στην ανατολική Ασία, το μορφωτικό επίπεδο και η διαμονή σε αστικές περιοχές φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της μυωπίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεντρωτικής ανάλυσης των διαθέσιμων στοιχείων.

Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έπαιξε ρόλο στην απότομη αύξηση μετά το 2020, εκτιμούν οι ερευνητές. Σχετικά με τις γεωγραφικές διαφορές παρατηρούν ότι οι κάτοικοι της ανατολικής και της νότιας Ασίας γνώρισαν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα την πιο απότομη αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας.

«Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας της εκπαίδευσης και της εμφάνισης της μυωπίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρώιμη εφαρμογή της τυπικής εκπαίδευσης σε ορισμένα κράτη της ανατολικής Ασίας θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως στοιχείο που επιδρά.

Αντίθετα, οι αφρικανικοί πληθυσμοί παρουσιάζουν χαμηλότερο επιπολασμό μυωπίας, που πιθανώς αποδίδεται στα χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού και στην καθυστερημένη έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης, που συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 6-8 ετών για τα περισσότερα παιδιά», προσθέτουν.
Οι διαφορές φύλου μπορεί να εξηγούνται από το γεγονός ότι τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία γρηγορότερα από τα αγόρια και τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο στην ύπαιθρο.

  • Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την σημασία περισσότερης σωματικής δραστηριότητας και λιγότερου χρόνου στην οθόνη για όλα τα παιδιά και τους εφήβους.

Με βάση τα στοιχεία και τις τάσεις έως το 2023, υπολογίζεται ότι ο συνολικός παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 740 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050, από 600 εκατομμύρια το 2030.

  • Αναμένεται να είναι υψηλότερος μεταξύ των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών από ό,τι μεταξύ των αγοριών και των νεαρών ανδρών, αλλά και στις ηλικίες 13-19 ετών από ό,τι στις ηλικίες 6-12 ετών.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν διάφορους περιορισμούς στα ευρήματά τους, συμπεριλαμβανομένων της μεταβλητής ποιότητας και των σημαντικών διαφορών στον σχεδιασμό και τη μεθοδολογία των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στη συγκεντρωτική ανάλυση των δεδομένων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι της Υεμένης

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ενεργοποίηση σειρήνων αεράμυνας σε...

Survivor: Εξομολογήσεις παικτών στην κάμερα του ριάλιτι επιβίωσης – Κατέρρευσε ο Άγγελος Τσάκας

Ο παίκτης Άγγελος Τσάκας εξομολογείται στην κάμερα του Survivor...

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι σήμερα στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο...

Ρέτσος: «Πρέπει να ξεχάσουμε τα περσινά, θέλουμε να πάμε μπροστά φέτος»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος μιλάει για την ανάγκη να ξεχάσουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπορούν οι πίθηκοι να προβλέψουν τις προεδρικές εκλογές; Τί ισχυρίζεται ερευνα

Μια μελέτη δείχνει ότι οι πίθηκοι μπορούν να προβλέψουν αποτελέσματα εκλογών με βάση τις φωτογραφίες των υποψηφίων.Οι πίθηκοι κοιτούσαν περισσότερο τα πρόσωπα των ηττημένων...

Ρομπότ AI τώρα κάνει και… μανικιούρ – Το βίντεο που έγινε viral

Ένα ρομπότ AI κάνει μανικιούρ σε viral βίντεο με τη χρήστη shanelle.layla.Η shanelle.layla ενθουσιάζεται με την εμπειρία και θεωρεί ότι τη χρειάζεται στο σπίτι...

Η τεχνητή νοημοσύνη στη θεραπεία του δαγκώματος από φίδι

Η MSF δοκιμάζει λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη για ανίχνευση δηλητηριώδων ειδών φιδιών.Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αναγνώριση των φιδιών για την κατάλληλη θεραπεία.Η εφαρμογή...

Κλιματική αλλαγή: Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως η Μπόρις

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που προκάλεσε η καταιγίδα Μπόρις στην κεντρική Ευρώπη.Η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε θάνατο 24...

H Γη αποκτά και δεύτερο φεγγάρι για 2 μήνες

Ανακαλύφθηκε αστεροειδής που πλησιάζει τη Γη και θα την φτάσει την Κυριακή.Ο αστεροειδής 2024 ΡΤ5 θα παραμείνει στην τροχιά της Γης για περίπου δύο...

ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες μαθητές θα παρουσιάσουν το ρομπότ “ΔΙΑΣ” στην φετινή “Ολυμπιάδα Ρομποτικής”

Η φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής συμμετέχουν 194 χώρες.Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι.Έλληνες μαθητές θα παρουσιάσουν το ρομπότ "ΔΙΑΣ" στην εν λόγω...

ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες μαθητές έφτιαξαν το ρομπότ ΔΙΑΣ για να το παρουσιάσουν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Στη φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής συμμετέχουν 194 χώρεςΟ αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσιΈλληνες μαθητές δημιούργησαν το ρομπότ ΔΙΑΣ για να το παρουσιάσουν...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη “εισβάλλει” στα όνειρα των ανθρώπων με την “Dream Machine”

Η Dream Machine χρησιμοποιεί λειτουργική μαγνητική τομογραφία και μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης AI Stable Diffusion.Έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science αναφέροντας ότι καταγράφηκαν ονείρα με μη επεμβατική...

Ο κινεζικός πύραυλος Lijian-1 Y4 απογειώνεται

Ο κινεζικός πύραυλος Lijian-1 Y4 απογειώθηκε με επιτυχία.Στάλθηκαν 5 δορυφόροι στις προγραμματισμένες τροχιές τους μέσω του Lijian-1 Y4.Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις εξελίξεις στον...

Με θετικό πρόσημο η συμμετοχή της Formula του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε διεθνή διαγωνισμό

Η ομάδα formula του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η Pelops Racing Team και αποτελείται από φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.Η ομάδα...