Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπορούν οι πίθηκοι να προβλέψουν τις προεδρικές εκλογές; Τί ισχυρίζεται ερευνα

  • Μια μελέτη δείχνει ότι οι πίθηκοι μπορούν να προβλέψουν αποτελέσματα εκλογών με βάση τις φωτογραφίες των υποψηφίων.
  • Οι πίθηκοι κοιτούσαν περισσότερο τα πρόσωπα των ηττημένων υποψηφίων.
  • Η μελέτη δείχνει ότι τα πρόσωπα των υποψηφίων μεταφέρουν πληροφορίες που επηρεάζουν τις ψήφους των ψηφοφόρων.
  • Οι πίθηκοι επέλεξαν τον ηττημένο υποψήφιο σε ποσοστό που διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο των εκλογών.
  • Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πίθηκοι εστιάζουν σε στοιχεία του προσώπου που μπορεί να σχετίζονται με την κοινωνική κυριαρχία.
  • Υπάρχουν αμφιβολίες αν η μέθοδος πρόβλεψης από τους πίθηκους θα ήταν αποτελεσματική σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Θα μπορούσαν τρεις πίθηκοι να προβλέψουν εάν η Καμάλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απλώς κοιτάζοντας φωτογραφίες των υποψηφίων;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών των πιθήκων ενώ τους έδειχναν εκατοντάδες αγώνες για τη Γερουσία και τους υποψήφιους κυβερνήτες σε όλες τις ΗΠΑ.

Βρήκαν ότι οι μακάκοι κοιτούσαν περισσότερο στα πρόσωπα των χαμένων πολιτικών υποψηφίων των ΗΠΑ τις περισσότερες φορές.
«Εντοπίζουν κάτι καθαρά με βάση την εικόνα», είπε ο συν-συγγραφέας Yaoguang Jiang, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια .

Ο Jiang και οι συνεργάτες του μελετούν την προτίμηση του προσώπου, σε πιθήκους εδώ και χρόνια. Η πιο πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο bioRxiv και δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες.

Προηγουμένως, πραγματοποίησαν πειράματα «μαϊμού Tinder» στα οποία έδειχναν στους μακάκους φωτογραφίες πιθήκων που είχαν δει στο παρελθόν.
Διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι έριχναν μόνο μια σύντομη ματιά σε ένα αρσενικό υψηλής θέσης, αλλά θα κοιτούσαν επίμονα μια εικόνα ενός αρσενικού ή ενός θηλυκού χαμηλής θέσης.

Αυτό είναι πιθανό επειδή οι πίθηκοι τείνουν να ερμηνεύουν το βλέμμα επίμονα ως ένδειξη επιθετικότητας, εξήγησαν οι ερευνητές.

Ο Jiang και η ομάδα του αναρωτήθηκαν αν οι πίθηκοι θα έδειχναν την ίδια συμπεριφορά ενώ κοιτούσαν ανθρώπινα πρόσωπα.

Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, έδειξαν σε τρεις ενήλικες αρσενικούς μακάκους φωτογραφίες με ζευγάρια υποψηφίων από τις αμερικανικές εκλογές για τη Γερουσία, τον κυβερνήτη και τον πρόεδρο, ενώ παρακολουθούσαν πώς τα μάτια τους κινούνταν στην εικόνα.

Οι πίθηκοι είχαν την τάση να προσηλώνουν το βλέμμα τους σε έναν υποψήφιο σε κάθε ζευγάρι.

Όταν έδειχναν φωτογραφίες ζεύγους υποψηφίων από τη γερουσία και τους κυβερνήτες από το 1995 έως το 2008, οι πίθηκοι κοιτούσαν επίμονα τον ηττημένο υποψήφιο στο 54 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Όταν έδειχναν φωτογραφίες υποψηφίων από τις εκλογές μιας πολιτείας, οι πίθηκοι επέλεγαν τον ηττημένο στο 58% των περιπτώσεων.

Αλλά για τις προεδρικές εκλογές από το 2000 έως το 2020, οι πίθηκοι έδειχναν τον ηττημένο μόνο στο 50 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Και όταν έδειχναν φωτογραφίες των φετινών προεδρικών υποψηφίων, «ήταν μια ανατροπή», είπε στο Science ο Μάικλ Πλατ, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια .

Όταν παρουσιάστηκαν φωτογραφίες των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της Καμάλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ, οι πίθηκοι κοίταξαν και τους δύο περίπου εξίσου (το μέγεθος των έγχρωμων κύκλων υποδηλώνει τη διάρκεια).

Τα ευρήματα είναι «προκλητικά αλλά όχι ανόητα», λέει ο κοινωνικός επιστήμονας Τζον Αντωνάκης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία. 

Οι πίθηκοι προέβλεψαν ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής JD Vance (R–OH), θα έχανε εάν αντιμετώπιζε τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Tim Walz (D), του υποψηφίου της Κάμαλα Χάρις.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πρόσωπα των υποψηφίων μεταφέρουν πληροφορίες που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι ψήφισαν, είπε ο Πλατ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσαν να προέρχονται από τη δομή του προσώπου των υποψηφίων.

Για παράδειγμα, το μέγεθος και το σχήμα της γνάθου ενός ατόμου μπορεί να είναι δείκτης κοινωνικής κυριαρχίας, οδηγώντας τους πιθήκους να κοιτάζουν επίμονα τον υποψήφιο με πιο αδύναμη γραμμή του σαγονιού.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι νικητές είχαν 2 τοις εκατό περισσότερες «εξέχουσες» γνάθους, με βάση την αναλογία της γνάθου προς το μάγουλο.

Αλλά οι εξέχοντες προγνώστες των εκλογών είναι δύσπιστοι για τη μέθοδο πρόβλεψης από τους πιθήκους.

“Πόσες εκλογές εκ των προτέρων, όπου το αποτέλεσμα είναι άγνωστο – σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές όπου το αποτέλεσμα είναι γνωστό – έχει προβλέψει η μέθοδος;” Ο Allen Lichtman, ένας ιστορικός που έχει προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα σχεδόν κάθε προεδρικής εκλογής τα τελευταία 40 χρόνια, ρώτησε το Science.

«Αν η απάντηση είναι καμία, τέλος. Δεν με ενδιαφέρει πλέον», πρόσθεσε.

Ο Gary King, ένας πολιτικός επιστήμονας που ανέλυσε τα αποτελέσματα των εκλογών του Κογκρέσου 28 ετών για να δημιουργήσει το δικό του μοντέλο πρόβλεψης, είπε στο Science ότι οι σχέσεις που βρήκε η μελέτη είναι «κάπως ενδιαφέρουσες».

Αλλά αμφιβάλλει ότι αυτή η μέθοδος θα ήταν πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης εκλογών, οι οποίες αναλύουν το εισόδημα των ψηφοφόρων, την ιδεολογία, τα πρότυπα προηγούμενων εκλογών και άλλους βασικούς παράγοντες.

Ο Μάικλ Πλατ,  νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ωστόσο, λέει ότι η μελέτη δείχνει μια σαφή σχέση – είτε πιστεύετε στις ικανότητες πρόβλεψης των πιθήκων είτε όχι, αναφέρει σε δημοσίευμα η DailyMail.

photo: epa -epa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι της Υεμένης

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ενεργοποίηση σειρήνων αεράμυνας σε...

Survivor: Εξομολογήσεις παικτών στην κάμερα του ριάλιτι επιβίωσης – Κατέρρευσε ο Άγγελος Τσάκας

Ο παίκτης Άγγελος Τσάκας εξομολογείται στην κάμερα του Survivor...

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι σήμερα στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο...

Ρέτσος: «Πρέπει να ξεχάσουμε τα περσινά, θέλουμε να πάμε μπροστά φέτος»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος μιλάει για την ανάγκη να ξεχάσουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ρομπότ AI τώρα κάνει και… μανικιούρ – Το βίντεο που έγινε viral

Ένα ρομπότ AI κάνει μανικιούρ σε viral βίντεο με τη χρήστη shanelle.layla.Η shanelle.layla ενθουσιάζεται με την εμπειρία και θεωρεί ότι τη χρειάζεται στο σπίτι...

Η τεχνητή νοημοσύνη στη θεραπεία του δαγκώματος από φίδι

Η MSF δοκιμάζει λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη για ανίχνευση δηλητηριώδων ειδών φιδιών.Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αναγνώριση των φιδιών για την κατάλληλη θεραπεία.Η εφαρμογή...

Ένα στα 3 παιδιά και έφηβοι έχει μυωπία – Τα περιστατικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατ. ως το 2050

Ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι έχουν μυωπία, με προβλεπόμενα περιστατικά πάνω από 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050.Η μυωπία αυξήθηκε κατά 36% από το...

Κλιματική αλλαγή: Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως η Μπόρις

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που προκάλεσε η καταιγίδα Μπόρις στην κεντρική Ευρώπη.Η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε θάνατο 24...

H Γη αποκτά και δεύτερο φεγγάρι για 2 μήνες

Ανακαλύφθηκε αστεροειδής που πλησιάζει τη Γη και θα την φτάσει την Κυριακή.Ο αστεροειδής 2024 ΡΤ5 θα παραμείνει στην τροχιά της Γης για περίπου δύο...

ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες μαθητές θα παρουσιάσουν το ρομπότ “ΔΙΑΣ” στην φετινή “Ολυμπιάδα Ρομποτικής”

Η φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής συμμετέχουν 194 χώρες.Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι.Έλληνες μαθητές θα παρουσιάσουν το ρομπότ "ΔΙΑΣ" στην εν λόγω...

ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες μαθητές έφτιαξαν το ρομπότ ΔΙΑΣ για να το παρουσιάσουν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Στη φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής συμμετέχουν 194 χώρεςΟ αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσιΈλληνες μαθητές δημιούργησαν το ρομπότ ΔΙΑΣ για να το παρουσιάσουν...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη “εισβάλλει” στα όνειρα των ανθρώπων με την “Dream Machine”

Η Dream Machine χρησιμοποιεί λειτουργική μαγνητική τομογραφία και μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης AI Stable Diffusion.Έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science αναφέροντας ότι καταγράφηκαν ονείρα με μη επεμβατική...

Ο κινεζικός πύραυλος Lijian-1 Y4 απογειώνεται

Ο κινεζικός πύραυλος Lijian-1 Y4 απογειώθηκε με επιτυχία.Στάλθηκαν 5 δορυφόροι στις προγραμματισμένες τροχιές τους μέσω του Lijian-1 Y4.Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις εξελίξεις στον...

Με θετικό πρόσημο η συμμετοχή της Formula του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε διεθνή διαγωνισμό

Η ομάδα formula του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η Pelops Racing Team και αποτελείται από φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.Η ομάδα...