- Μια μελέτη δείχνει ότι οι πίθηκοι μπορούν να προβλέψουν αποτελέσματα εκλογών με βάση τις φωτογραφίες των υποψηφίων.
- Οι πίθηκοι κοιτούσαν περισσότερο τα πρόσωπα των ηττημένων υποψηφίων.
- Η μελέτη δείχνει ότι τα πρόσωπα των υποψηφίων μεταφέρουν πληροφορίες που επηρεάζουν τις ψήφους των ψηφοφόρων.
- Οι πίθηκοι επέλεξαν τον ηττημένο υποψήφιο σε ποσοστό που διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο των εκλογών.
- Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πίθηκοι εστιάζουν σε στοιχεία του προσώπου που μπορεί να σχετίζονται με την κοινωνική κυριαρχία.
- Υπάρχουν αμφιβολίες αν η μέθοδος πρόβλεψης από τους πίθηκους θα ήταν αποτελεσματική σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Θα μπορούσαν τρεις πίθηκοι να προβλέψουν εάν η Καμάλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απλώς κοιτάζοντας φωτογραφίες των υποψηφίων;
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών των πιθήκων ενώ τους έδειχναν εκατοντάδες αγώνες για τη Γερουσία και τους υποψήφιους κυβερνήτες σε όλες τις ΗΠΑ.
Βρήκαν ότι οι μακάκοι κοιτούσαν περισσότερο στα πρόσωπα των χαμένων πολιτικών υποψηφίων των ΗΠΑ τις περισσότερες φορές.
«Εντοπίζουν κάτι καθαρά με βάση την εικόνα», είπε ο συν-συγγραφέας Yaoguang Jiang, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια .
Ο Jiang και οι συνεργάτες του μελετούν την προτίμηση του προσώπου, σε πιθήκους εδώ και χρόνια. Η πιο πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο bioRxiv και δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες.
Προηγουμένως, πραγματοποίησαν πειράματα «μαϊμού Tinder» στα οποία έδειχναν στους μακάκους φωτογραφίες πιθήκων που είχαν δει στο παρελθόν.
Διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι έριχναν μόνο μια σύντομη ματιά σε ένα αρσενικό υψηλής θέσης, αλλά θα κοιτούσαν επίμονα μια εικόνα ενός αρσενικού ή ενός θηλυκού χαμηλής θέσης.
Αυτό είναι πιθανό επειδή οι πίθηκοι τείνουν να ερμηνεύουν το βλέμμα επίμονα ως ένδειξη επιθετικότητας, εξήγησαν οι ερευνητές.
Ο Jiang και η ομάδα του αναρωτήθηκαν αν οι πίθηκοι θα έδειχναν την ίδια συμπεριφορά ενώ κοιτούσαν ανθρώπινα πρόσωπα.
Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, έδειξαν σε τρεις ενήλικες αρσενικούς μακάκους φωτογραφίες με ζευγάρια υποψηφίων από τις αμερικανικές εκλογές για τη Γερουσία, τον κυβερνήτη και τον πρόεδρο, ενώ παρακολουθούσαν πώς τα μάτια τους κινούνταν στην εικόνα.
Οι πίθηκοι είχαν την τάση να προσηλώνουν το βλέμμα τους σε έναν υποψήφιο σε κάθε ζευγάρι.
Όταν έδειχναν φωτογραφίες ζεύγους υποψηφίων από τη γερουσία και τους κυβερνήτες από το 1995 έως το 2008, οι πίθηκοι κοιτούσαν επίμονα τον ηττημένο υποψήφιο στο 54 τοις εκατό των περιπτώσεων.
Όταν έδειχναν φωτογραφίες υποψηφίων από τις εκλογές μιας πολιτείας, οι πίθηκοι επέλεγαν τον ηττημένο στο 58% των περιπτώσεων.
Αλλά για τις προεδρικές εκλογές από το 2000 έως το 2020, οι πίθηκοι έδειχναν τον ηττημένο μόνο στο 50 τοις εκατό των περιπτώσεων.
Και όταν έδειχναν φωτογραφίες των φετινών προεδρικών υποψηφίων, «ήταν μια ανατροπή», είπε στο Science ο Μάικλ Πλατ, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια .
Όταν παρουσιάστηκαν φωτογραφίες των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της Καμάλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ, οι πίθηκοι κοίταξαν και τους δύο περίπου εξίσου (το μέγεθος των έγχρωμων κύκλων υποδηλώνει τη διάρκεια).
Τα ευρήματα είναι «προκλητικά αλλά όχι ανόητα», λέει ο κοινωνικός επιστήμονας Τζον Αντωνάκης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία.
Οι πίθηκοι προέβλεψαν ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής JD Vance (R–OH), θα έχανε εάν αντιμετώπιζε τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Tim Walz (D), του υποψηφίου της Κάμαλα Χάρις.
Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πρόσωπα των υποψηφίων μεταφέρουν πληροφορίες που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι ψήφισαν, είπε ο Πλατ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσαν να προέρχονται από τη δομή του προσώπου των υποψηφίων.
Για παράδειγμα, το μέγεθος και το σχήμα της γνάθου ενός ατόμου μπορεί να είναι δείκτης κοινωνικής κυριαρχίας, οδηγώντας τους πιθήκους να κοιτάζουν επίμονα τον υποψήφιο με πιο αδύναμη γραμμή του σαγονιού.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι νικητές είχαν 2 τοις εκατό περισσότερες «εξέχουσες» γνάθους, με βάση την αναλογία της γνάθου προς το μάγουλο.
Αλλά οι εξέχοντες προγνώστες των εκλογών είναι δύσπιστοι για τη μέθοδο πρόβλεψης από τους πιθήκους.
“Πόσες εκλογές εκ των προτέρων, όπου το αποτέλεσμα είναι άγνωστο – σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές όπου το αποτέλεσμα είναι γνωστό – έχει προβλέψει η μέθοδος;” Ο Allen Lichtman, ένας ιστορικός που έχει προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα σχεδόν κάθε προεδρικής εκλογής τα τελευταία 40 χρόνια, ρώτησε το Science.
«Αν η απάντηση είναι καμία, τέλος. Δεν με ενδιαφέρει πλέον», πρόσθεσε.
Ο Gary King, ένας πολιτικός επιστήμονας που ανέλυσε τα αποτελέσματα των εκλογών του Κογκρέσου 28 ετών για να δημιουργήσει το δικό του μοντέλο πρόβλεψης, είπε στο Science ότι οι σχέσεις που βρήκε η μελέτη είναι «κάπως ενδιαφέρουσες».
Αλλά αμφιβάλλει ότι αυτή η μέθοδος θα ήταν πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης εκλογών, οι οποίες αναλύουν το εισόδημα των ψηφοφόρων, την ιδεολογία, τα πρότυπα προηγούμενων εκλογών και άλλους βασικούς παράγοντες.
Ο Μάικλ Πλατ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ωστόσο, λέει ότι η μελέτη δείχνει μια σαφή σχέση – είτε πιστεύετε στις ικανότητες πρόβλεψης των πιθήκων είτε όχι, αναφέρει σε δημοσίευμα η DailyMail.
photo: epa -epa