Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

“Βρήκαν” πώς θα τελειώσει…η Γη – Νέα έρευνα!

  • Ανακαλύφθηκε πλανήτης που παραπέμπει σε παλιότερη Γη που περιέφερε αστέρα, αλλά αποκολλήθηκε λόγω θανάτου του αστέρα.
  • Ο ήλιος μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
  • Ο νέος πλανήτης περιφέρεται γύρω από λευκό νάνο αστέρα.
  • Ο ήλιος μας θα εξατμίσει τους ωκεανούς, διπλασιάζοντας την ακτίνα τροχιάς της Γης.
  • Η Γη θα είναι κατοικήσιμη για άλλα ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν από τον κίνδυνο καταπόνησης από τον ερυθρό γίγαντα ήλιο.
  • Ο ήλιος μας θα μετατραπεί σε νεκρό λευκό νάνο σε 8 δισεκατομμύρια χρόνια, παρόμοια με το μέλλον του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

Αυτός ο πρόσφατα ανακαλυφθείς πλανήτης ήταν ίσως κάποτε κατοικήσιμος και χρησιμοποιήθηκε για να περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον τρόπο που η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Ωστόσο, το αστέρι που φιλοξενούσε τον πλανήτη υπέστη έναν βίαιο θάνατο κάποια στιγμή, με αποτέλεσμα ο εξωπλανήτης να αποκολληθεί και να παρασυρθεί πιο έξω στο διάστημα,σύμφωνα με την έρευνα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο ήλιος θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Όταν έρθει αυτή η ώρα, ο πλανήτης μας θα μπορούσε να έχει μια μοίρα παρόμοια με αυτόν του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

Ο νέος πλανήτης και το άστρο που τον φιλοξενεί βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από από τη Γη.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020, αλλά μια ομάδα αστρονόμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ έριξε πρόσφατα μια άλλη ματιά σε αυτό το πλανητικό σύστημα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο 10 μέτρων Keck στη Χαβάη .

Η μελέτη τους προσδιόρισε ότι αυτός ο πλανήτης στο μέγεθος της Γης περιφέρεται γύρω από έναν λευκό αστέρα νάνο, δηλαδή τον πυκνό, θερμό πυρήνα ενός αστέρα που έχει πεθάνει.

Πριν πεθάνει το αστέρι, αυτό το πλανητικό σύστημα μπορεί να έμοιαζε πολύ με τη Γη σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Και δεν αποκλείεται αυτός ο πλανήτης να μπορούσε να υποστηρίξει ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Αλλά σήμερα, αυτός ο βραχώδης, άγονος πλανήτης υπάρχει έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του λευκού νάνου – την περιοχή γύρω από ένα αστέρι που είναι ικανό να συντηρήσει ζωή.

Ο δικός μας ήλιος θα περάσει τελικά από την ίδια διαδικασία θανάτου. Αλλά δεν θα είμαστε ζωντανοί για να το δούμε. Μελέτες δείχνουν ότι το αστέρι μας έχει ακόμα ένα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής.

Ο θάνατος του ήλιου θα εξατμίσει τελικά τους ωκεανούς της Γης και θα διπλασιάσει την ακτίνα τροχιάς της Γης, επισημαίνει η έρευνα. Και αυτό μόνο αν η διαστολή του ήλιου δεν καταπιεί πρώτα ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Καθώς ο ήλιος εισέρχεται στη φάση του ερυθρού γίγαντα – το τελευταίο στάδιο πριν από το θάνατο – θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, καταπίνοντας και αποτεφρώνοντας τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση της μάζας του θα αναγκάσει τους επιζώντες πλανήτες -όπως η Γη, ίσως- να διευρύνουν τις τροχιές τους, προσφέροντας στη Γη μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης. Αλλά είναι πιθανό ότι ο πλανήτης μας θα μπορούσε να καταβροχθιστεί μαζί με τον Ερμή και την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια της φάσης του ερυθρού γίγαντα του ήλιου.

«Δεν έχουμε επί του παρόντος συναίνεση για το εάν η Γη θα μπορούσε να αποφύγει να την καταπιεί ο ερυθρός γίγαντας ήλιος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Keming Zhang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, σε μια δήλωση.

«Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα είναι κατοικήσιμος μόνο για περίπου άλλο ένα δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε οι ωκεανοί της Γης θα εξατμιστούν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου – πολύ πριν από αυτόν τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Σε 8 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα αρχίσει την τελική μεταμόρφωσή του σε έναν «νεκρό» λευκό νάνο. Αυτή η ζοφερή εικόνα του μέλλοντος του πλανήτη μας μοιάζει εξαιρετικά με την τρέχουσα κατάσταση αυτού του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σήμερα στο περιοδικό Nature Astronomy, σύμφωνα με την DailyMail.

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι της Υεμένης

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ενεργοποίηση σειρήνων αεράμυνας σε...

Survivor: Εξομολογήσεις παικτών στην κάμερα του ριάλιτι επιβίωσης – Κατέρρευσε ο Άγγελος Τσάκας

Ο παίκτης Άγγελος Τσάκας εξομολογείται στην κάμερα του Survivor...

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι σήμερα στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο...

Ρέτσος: «Πρέπει να ξεχάσουμε τα περσινά, θέλουμε να πάμε μπροστά φέτος»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος μιλάει για την ανάγκη να ξεχάσουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ρομπότ AI τώρα κάνει και… μανικιούρ – Το βίντεο που έγινε viral

Ένα ρομπότ AI κάνει μανικιούρ σε viral βίντεο με τη χρήστη shanelle.layla.Η shanelle.layla ενθουσιάζεται με την εμπειρία και θεωρεί ότι τη χρειάζεται στο σπίτι...

Η τεχνητή νοημοσύνη στη θεραπεία του δαγκώματος από φίδι

Η MSF δοκιμάζει λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη για ανίχνευση δηλητηριώδων ειδών φιδιών.Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αναγνώριση των φιδιών για την κατάλληλη θεραπεία.Η εφαρμογή...

Ένα στα 3 παιδιά και έφηβοι έχει μυωπία – Τα περιστατικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατ. ως το 2050

Ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι έχουν μυωπία, με προβλεπόμενα περιστατικά πάνω από 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050.Η μυωπία αυξήθηκε κατά 36% από το...

Κλιματική αλλαγή: Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως η Μπόρις

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που προκάλεσε η καταιγίδα Μπόρις στην κεντρική Ευρώπη.Η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε θάνατο 24...

H Γη αποκτά και δεύτερο φεγγάρι για 2 μήνες

Ανακαλύφθηκε αστεροειδής που πλησιάζει τη Γη και θα την φτάσει την Κυριακή.Ο αστεροειδής 2024 ΡΤ5 θα παραμείνει στην τροχιά της Γης για περίπου δύο...

ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες μαθητές θα παρουσιάσουν το ρομπότ “ΔΙΑΣ” στην φετινή “Ολυμπιάδα Ρομποτικής”

Η φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής συμμετέχουν 194 χώρες.Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι.Έλληνες μαθητές θα παρουσιάσουν το ρομπότ "ΔΙΑΣ" στην εν λόγω...

ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες μαθητές έφτιαξαν το ρομπότ ΔΙΑΣ για να το παρουσιάσουν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Στη φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής συμμετέχουν 194 χώρεςΟ αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσιΈλληνες μαθητές δημιούργησαν το ρομπότ ΔΙΑΣ για να το παρουσιάσουν...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη “εισβάλλει” στα όνειρα των ανθρώπων με την “Dream Machine”

Η Dream Machine χρησιμοποιεί λειτουργική μαγνητική τομογραφία και μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης AI Stable Diffusion.Έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science αναφέροντας ότι καταγράφηκαν ονείρα με μη επεμβατική...

Ο κινεζικός πύραυλος Lijian-1 Y4 απογειώνεται

Ο κινεζικός πύραυλος Lijian-1 Y4 απογειώθηκε με επιτυχία.Στάλθηκαν 5 δορυφόροι στις προγραμματισμένες τροχιές τους μέσω του Lijian-1 Y4.Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις εξελίξεις στον...

Με θετικό πρόσημο η συμμετοχή της Formula του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε διεθνή διαγωνισμό

Η ομάδα formula του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η Pelops Racing Team και αποτελείται από φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.Η ομάδα...