Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βραδιά του Ερευνητή 2024»: Η γιορτή της Επιστήμης είναι και πάλι εδώ σε 15 πόλεις της Ελλάδας

  • Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης που διοργανώνεται σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις.
  • Στην Αττική, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξενεί τη γιορτή με πληθώρα δράσεων και εκθέσεων.
  • Θέματα εστίασης στη φετινή εκδήλωση είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η πράσινη μετάβαση και η αειφορία.
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει με παιδικές δράσεις και παρατηρήσεις του ουρανού.
  • Οι δράσεις επεκτείνονται σε πόλεις εκτός Αθηνών, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, με δράσεις που προωθούν την επιστήμη και την καινοτομία.
  • Διεξάγεται επίσης η 5η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, η «MEDNIGHT 2024», σε διάφορες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

Η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης, η «Βραδιά του Ερευνητή», που διοργανώνεται σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις σε 25 χώρες, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης, είναι και φέτος εδώ.

Αναλυτικότερα, στην Αττική, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα ανοίξει τις πύλες του εμβληματικού κτιρίου «Αβέρωφ», του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων, για να φιλοξενήσει τη «Βραδιά του Ερευνητή», σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, προσκαλούνται να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και της γνώσης μέσα από καινοτόμα επιστημονικά έργα, να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές τους και να συμμετάσχουν σε πλήθος πρωτότυπων δράσεων.

Αναλυτικότερα, από τις 17:00 έως τις 22:00, όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Αττικής «δίνουν ραντεβού» στο Πολυτεχνείο για να παρουσιάσουν τις τελευταίες λέξεις της εγχώριας τεχνολογικής εξέλιξης, παράλληλα με σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεων ανοιχτών επί τόπου, εργαστηρίων, φοιτητικών ομάδων συναφών εκπαιδευτικών οργανισμών και δρώμενων.

Δείγματα παραδοσιακής ναυπηγικής, πρότυπων αγωνιστικών οχημάτων, αεροσκαφών, σκαφών, ρομποτικής και άλλων πρωτότυπων εκθεμάτων, θα περιμένουν το κοινό να τα δει, να τα περιεργαστεί και να μάθει περισσότερα για αυτά από τους ερευνητές τους.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει σε τρεις τομείς:

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με κοινωνική συμμετοχή και καινοτομία

Πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση

Αειφορία – κυκλική οικονομία – βιώσιμη κινητικότητα – υγεία – προσβασιμότητα ποιότητα ζωής

Όπως έχει ανακοινωθεί από το ΕΜΠ, στο αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ θα στηθούν οι καθιερωμένες θεματικές γωνιές: «Έρευνα & Εκπαίδευση», «Απασχόληση και Καινοτομία», «Ανάπτυξη και Αειφορία», καθώς και η «Ευρωπαϊκή γωνιά».

Επιπλέον, η βραδιά θα πλαισιωθεί μουσικά από την Ομάδα Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του ΕΜΠ και το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ και ψυχαγωγικά με εκπαιδευτικές παραστάσεις («Ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο» – Αθηναϊκός Θίασος Σκιών, Stand-up Chemistry – Theatronio, Science Reactors).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Βραδιά του Ερευνητή» —στην οποία θα συμμετέχουν φορείς στις πόλεις της Θεσσαλονίκης (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), της Λάρισας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), του Ηρακλείου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), του Ρεθύμνου (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), της Πάτρας (Πανεπιστήμιο Πατρών) και της Μυτιλήνης (SciCo)— είναι διαθέσιμες στους συνδέσμους: https://researchersnight.gr/ και https://www.ntua.gr/ntuaren/ .

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη στο κοινό, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσα από κανάλι της Βραδιάς (https://www.youtube.com/live/uWSfUXGS4lg) και την ιστοσελίδας της ΕΡΤ (https://www.ertnews.gr/).

Με το βλέμμα στον ουρανό, οι δράσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στη «Βραδιά Ερευνητή» συμμετέχει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στο Θησείο, στην Πεντέλη, καθώς και στο Στεφάνι Κορινθίας.

Σήμερα, από τις 16:00 έως τις 23:00, παιδικές δράσεις και εργαστήρια, πειράματα και δραστηριότητες, επιστημονικές ομιλίες και παρατηρήσεις του έναστρου ουρανού με μικρά και μεγάλα τηλεσκόπια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα.

Οι δράσεις του Αστεροσκοπείου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο PICO (Physics for All), στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνογερμανική Αγωγή, όπου θα διοργανώσει δράσεις παρατήρησης με τηλεσκόπια του φθινοπωρινού ουρανού από το Αστεροσκοπείο του σχολείου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων είναι διαθέσιμο στους συνδέσμους: https://picoproject.gr/ , https://www.noa.gr/vradia-erevniti-2024/ , https://www.ea.gr/el/nea/news.asp?eventID=1370 .

Δράσεις εκτός Αθηνών

Φέτος, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe, διοργανώνονται κοινές δράσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που μετέχουν στην κοινοπραξία του Προγράμματος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις «Αποστολές της ΕΕ» (EU Missions). Το πρόγραμμα αφορά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μικρών επισκεπτών (“Planting for the future”, “The game of re-use”), στην ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων (“Science HERoes”), στην ανάδειξη της καινοτομίας (“Showcasing innovation”) με τη συμμετοχή εταιρειών τεχνοβλαστών, καθώς επίσης και στην ανάδειξη κόμβων επιστήμης και μάθησης (“Science and learning hub”) σε ζωντανή σύνδεση με πειράματα του CERΝ.

Επιπλέον, ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι της σημερινής ημέρας, είναι η 5η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, «MEDNIGHT 2024», ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Marie Curie Actions) και έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε νέους/ες και ενήλικες τη φιλικότερη πλευρά της επιστήμης. Διεξάγεται ταυτόχρονα σε εννέα (9) χώρες γύρω από τη Μεσόγειο: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Τυνησία, και Βέλγιο.

Στο πλαίσιο του «MEDNIGHT 2024», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει δημιουργήσει μια σειρά εκδηλώσεων στην Ξάνθη, που περιλαμβάνει εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμούς που σχετίζονται με την Έρευνα και που προορίζονται για διαφορετικά ακροατήρια για να τονίσουν την αξία της επιστήμης της Μεσογείου.

Επίσης, στον «χορό» της Μεσογειακής Βραδιάς του Ερευνητή θα μπει φέτος το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά που έχει παρουσία: Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Λήμνο και Σύρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις στο πλαίσιο του «MEDNIGHT 2024», βρίσκονται στους συνδέσμους: www.mednight.eu , https://www.athenarc.gr/sites/default/files/mednight_flyer_a4_draft.v2.pdf και www.ru.aegean.gr .

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Αθηνά Καστρινάκη / photo: pixabay)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού για τα εισιτήρια με Μπράγκα

Αναλυτικά η ανακοίνωση:«H ΠΑΕ Ολυμπιακός, για τον αγώνα της 2ης...

Ο Sean «Diddy» Combs τσιμπολογάει από το σώμα γυμνής γυναίκας σε ξέφρενο πάρτι στο Μαϊάμι το 2004

Ο Sean «Diddy» Combs συνελήφθηκε και κατηγορείται για πληθώρα...

«Ο δικός μας ο ΣΥΡΙΖΑ φλόγα μέσα στην ψυχή» – Το viral τραγούδι από τους υποστηρικτές του Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιεί συχνά τη φράση "ο δικός...

Τελετή Επίδοσης Διαπιστευτηρίων Νέων Πρέσβεων στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε τα διαπιστευτήρια...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΗΠΑ: Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Ο αριθμός των παιδιών που αναζήτησαν θεραπεία στα επείγοντα τμήματα νοσοκομείων στις ΗΠΑ για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 170% από...

Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής: Ζωντανά από το ERTFLIX η τελετή έναρξης και οι αγώνες από τις 27-29/9

Η Ελλάδα φιλοξενεί τον παγκόσμιο διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής "FIRST Global Challenge 2024".Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο, με την ERT να μεταδίδει ζωντανά τα...

Live η Τελετή Έναρξης του First Global Challenge Ρομποτικής και Καινοτομίας στην Αθήνα

Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας Ρομποτικής και Καινοτομίας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.Περιλαμβάνει παρέλαση των Εθνών του First Global Challenge και ειδική παράσταση από τους Black Eyed...

“Βρήκαν” πώς θα τελειώσει…η Γη – Νέα έρευνα!

Ανακαλύφθηκε πλανήτης που παραπέμπει σε παλιότερη Γη που περιέφερε αστέρα, αλλά αποκολλήθηκε λόγω θανάτου του αστέρα.Ο ήλιος μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του...

Τηλεσκόπιο αιχμαλωτίζει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία μας για περισσότερα από 13 χρόνια με χρήση υπέρυθρης κάμερας VIRCAM του VISTA.Ο χάρτης περιλαμβάνει 200.000...

Θ. Ψαλτοπούλου: Βασικά στοιχεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια -Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς προλαμβάνονται

Η παθολόγος Θ. Ψαλτοπούλου συνοψίζει τα δεδομένα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες εγκεφαλικών: ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό.Οι παράγοντες που σχετίζονται με...

Η Google περιόρισε τη δημιουργία λογαριασμών στη Ρωσία

Η Google περιόρισε τη δημιουργία νέων λογαριασμών στη Ρωσία λόγω πιέσεων.Καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων προς τους Ρώσους χρήστες.Το υπουργείο προτείνει στους...

DATALAND: Το πρώτο Μουσείο Τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργείται στο Λος Άντζελες

Το DATALAND είναι το πρώτο Μουσείο Τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη που θα εγκαινιαστεί το 2025 στο Λος Άντζελες.Το μουσείο θα είναι αφιερωμένο στην οπτικοποίηση...

Στους Γιατρούς του Κόσμου απονεμήθηκε το European Health Leadership Award 2024 για το καινοτόμο έργο «Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+»

Οι Γιατροί του Κόσμου αναδείχθηκαν νικητές του European Health Leadership Award 2024 για το έργο τους "Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+".Το European Health Forum...

Μπορούν οι πίθηκοι να προβλέψουν τις προεδρικές εκλογές; Τί ισχυρίζεται ερευνα

Μια μελέτη δείχνει ότι οι πίθηκοι μπορούν να προβλέψουν αποτελέσματα εκλογών με βάση τις φωτογραφίες των υποψηφίων.Οι πίθηκοι κοιτούσαν περισσότερο τα πρόσωπα των ηττημένων...