Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Μελέτη: Τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

  • Περισσότερα από δώδεκα είδη βακτηρίων στο στόμα συνδέονται με αύξηση 50% του κινδύνου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
  • Οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία είναι ευάλωτοι σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
  • Μελέτη ανέλυσε τη γενετική σύνθεση των στοματικών βακτηρίων και εντόπισε 13 είδη που σχετίζονται με αύξηση κινδύνου καρκίνου.
  • Το βούρτσισμα δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου και του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
  • Η μελέτη αποκάλυψε συσχετισμούς μεταξύ βακτηρίων στο στόμα και κινδύνου καρκίνου, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
  • Παρόλο που οι πρόσθετοι κίνδυνοι από τα βακτήρια είναι ανησυχητικοί, ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου παραμένει σπάνιος.

Περισσότερα από δώδεκα είδη βακτηρίων μεταξύ των εκατοντάδων που ζουν στο στόμα μας συνδέονται με συνολική αύξηση 50% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου (HNSCC), σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου (SCC), το οποίο αναπτύσσεται στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό, είναι από τις πιο κοινές μορφές της νόσου στην Ευρώπη με περισσότερα από 150.000 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Ορισμένα από αυτά τα μικρόβια είχαν προηγουμένως αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην περιοδοντική νόσο, σοβαρές λοιμώξεις των ούλων που μπορούν να καταστρέψουν το γναθοκόκαλο και τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι τα άτομα με κακή στοματική υγεία είναι στατιστικά πιο ευάλωτα σε HNSCC, μια ομάδα που περιλαμβάνει τους πιο κοινούς καρκίνους του στόματος και του λαιμού. Ενώ μικρές μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένα βακτήρια σε αυτές τις περιοχές (το στοματικό μικροβίωμα) με τους καρκίνους, οι ακριβείς βακτηριακοί τύποι που εμπλέκονται περισσότερο παρέμεναν μέχρι τώρα ασαφείς.

Η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του NYU Langone Health και του αντικαρκινικού κέντρου Perlmutter, ανέλυσε τη γενετική σύνθεση των στοματικών μικροβίων που συλλέχθηκαν από υγιείς άνδρες και γυναίκες. Από τα εκατοντάδες διαφορετικά βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο στόμα, 13 είδη φάνηκε ότι είτε αυξάνουν είτε μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης HNSCC. Συνολικά, η ομάδα αυτή συνδέθηκε με 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Σε συνδυασμό με πέντε άλλα είδη που παρατηρούνται συχνά σε ασθένειες των ούλων, ο συνολικός κίνδυνος αυξήθηκε κατά 50%.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν νέα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σογιούνγκ Κουάκ. «Αυτά τα βακτήρια μπορεί να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες ώστε οι ειδικοί να επισημαινουν όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», πρόσθεσε η Κουάκ, μεταδιδακτορική φοιτήρτρια στο Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει ορισμένα βακτήρια σε δείγματα όγκων ατόμων που είχαν ήδη διαγνωστεί με αυτούς τους καρκίνους. Σε μια μικρή αξιολόγηση του 2018, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε πώς τα μικρόβια σε υγιείς συμμετέχοντες μπορούν με την πάροδο του χρόνου να συμβάλουν στον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης HNSCC.

Η τελευταία μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology», είναι η μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής ανάλυση του είδους της μέχρι σήμερα. Είναι επίσης από τις πρώτες που εξετάζουν αν οι κοινοί μύκητες, όπως η μαγιά και η μούχλα που, μαζί με τα βακτήρια, συνθέτουν το μικροβίωμα του στόματος, μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση HNSCC. Ωστόσο, τα νέα πειράματα δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρία συνεχιζόμενα ερευνητικά προγράμματα που παρακολουθούν σχεδόν 160.000 Αμερικανούς και τα οποία εξετάζουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου όπου φαινόταν ο αριθμός και τα είδη των βακτηρίων που ζούσαν στο στόμα τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 10 έως 15 χρόνια προκειμένου να καταγράψουν τυχόν εμφάνιση καρκινικών όγκων.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το βακτηριακό και μυκητιασικό DNA από τα δείγματα σάλιου. Στη συνέχεια, εντόπισαν 236 ασθενείς που ανέπτυξαν καρκίνο και συνέκριναν το DNA των μικροβίων του στόματος με αυτό 458 ατόμων τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Στην έρευνά τους, η ομάδα έλαβε υπόψη της παράγοντες που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο, όπως η ηλικία, η φυλή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

«Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί όχι μόνο να βοηθήσουν στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου, αλλά και να προστατεύσουν από τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χέις, καθηγητής στο Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Perlmutter.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η μελέτη τους σχεδιάστηκε για να εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και ορισμένων βακτηρίων στο στόμα, αλλά όχι για να τεκμηριώσει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνα.

«Τώρα που εντοπίσαμε βασικά βακτήρια που μπορεί να συμβάλλουν στην ασθένεια αυτή, σχεδιάζουμε στη συνέχεια να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να το κάνουν αυτό και με ποιους τρόπους μπορούμε να παρέμβουμε καλύτερα», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Τζιγιούνγκ Αν, καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού και Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.

Η Αν επισήμανε ωστόσο, ότι ενώ οι πρόσθετοι κίνδυνοι από τα βακτήρια είναι ανησυχητικοί, οι συνολικές περιπτώσεις καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού παραμένουν αρκετά σπάνιες.

ΠΗΓΗ: PR Newswire

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Η ΑΕΚ έσβησε άλλο ένα ban

Η ΑΕΚ σβήνει ένα από τα δύο ban που...

Νίκη Κεραμέως: Τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ατόμων με αναπηρία

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ανέπτυξε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες...

Αμφίβολος ο Τολιόπουλος για το Super Cup

Πολλά προβλήματα στον Άρη λόγω τραυματιών, με τον Τολιόπουλο...

Ο Γιατρός: Τι θα δούμε στο πρώτο διπλό επεισόδιο της δεύτερης σεζόν 

Η σειρά "Ο Γιατρός" επιστρέφει στον σταθμό Alpha στις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΗΠΑ: Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Ο αριθμός των παιδιών που αναζήτησαν θεραπεία στα επείγοντα τμήματα νοσοκομείων στις ΗΠΑ για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 170% από...

«Βραδιά του Ερευνητή 2024»: Η γιορτή της Επιστήμης είναι και πάλι εδώ σε 15 πόλεις της Ελλάδας

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης που διοργανώνεται σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις.Στην Αττική, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο...

Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής: Ζωντανά από το ERTFLIX η τελετή έναρξης και οι αγώνες από τις 27-29/9

Η Ελλάδα φιλοξενεί τον παγκόσμιο διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής "FIRST Global Challenge 2024".Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο, με την ERT να μεταδίδει ζωντανά τα...

Live η Τελετή Έναρξης του First Global Challenge Ρομποτικής και Καινοτομίας στην Αθήνα

Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας Ρομποτικής και Καινοτομίας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.Περιλαμβάνει παρέλαση των Εθνών του First Global Challenge και ειδική παράσταση από τους Black Eyed...

“Βρήκαν” πώς θα τελειώσει…η Γη – Νέα έρευνα!

Ανακαλύφθηκε πλανήτης που παραπέμπει σε παλιότερη Γη που περιέφερε αστέρα, αλλά αποκολλήθηκε λόγω θανάτου του αστέρα.Ο ήλιος μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του...

Τηλεσκόπιο αιχμαλωτίζει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία μας για περισσότερα από 13 χρόνια με χρήση υπέρυθρης κάμερας VIRCAM του VISTA.Ο χάρτης περιλαμβάνει 200.000...

Θ. Ψαλτοπούλου: Βασικά στοιχεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια -Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς προλαμβάνονται

Η παθολόγος Θ. Ψαλτοπούλου συνοψίζει τα δεδομένα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες εγκεφαλικών: ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό.Οι παράγοντες που σχετίζονται με...

Η Google περιόρισε τη δημιουργία λογαριασμών στη Ρωσία

Η Google περιόρισε τη δημιουργία νέων λογαριασμών στη Ρωσία λόγω πιέσεων.Καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων προς τους Ρώσους χρήστες.Το υπουργείο προτείνει στους...

DATALAND: Το πρώτο Μουσείο Τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργείται στο Λος Άντζελες

Το DATALAND είναι το πρώτο Μουσείο Τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη που θα εγκαινιαστεί το 2025 στο Λος Άντζελες.Το μουσείο θα είναι αφιερωμένο στην οπτικοποίηση...

Στους Γιατρούς του Κόσμου απονεμήθηκε το European Health Leadership Award 2024 για το καινοτόμο έργο «Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+»

Οι Γιατροί του Κόσμου αναδείχθηκαν νικητές του European Health Leadership Award 2024 για το έργο τους "Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+".Το European Health Forum...