- Το CERN γιορτάζει τα 70 χρόνια επιστήμης και καινοτομίας με εκδηλώσεις στη Γενεύη.
- Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επιστημονική έρευνα λόγω ανταγωνισμού από την Κίνα.
- Η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στο CERN με 300 επιστήμονες και συμμετοχή σε πειράματα.
- Η δέσμευση του CERN για συμμετοχή γυναικών και η αφοσίωση στην επιστήμη επισημαίνονται ως σημαντικές αξίες.
Εβδομήντα χρόνια επιστήμης με λαμπρό παρελθόν και πολλές προκλήσεις για το μέλλον γιορτάζει το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό CERN.
Όπως μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews (1/10) η Επικεφαλής Υποδιεύθυνσης Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ, δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου από τη Γενεύη, στις 15:00 (1/10) άρχισε η τελετή για τα 70 χρόνια επιστήμης και καινοτομίας του CERN.
Μάλιστα, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 23:00 θα προβληθεί και ειδική εκπομπή – αφιέρωμα από το ΕΡΤNews, σε συνέχεια της εν λόγω αποστολής.
Τα φώτα έσβησαν και στη σκηνή ανέβηκε η γενική διευθύντρια του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακης φυσικής στον κόσμο, για να επισημάνει στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι καλύτεροι φυσικοί του πλανήτη, πως η συνεργασία της Ευρώπης στην επιστήμη, είναι ένα δώρο το οποίο όμως κανείς δεν πρέπει να παίρνει ως δεδομένο.
Το τόνισε, διότι για πρώτη φορά από το 1954 το CERN κινδυνει να χάσει την πρωτοκαθεδρια του καθώς ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Κίνα. Γι’ αυτό τον λόγο, αναβαθμίζει και τους δύο επιταχυντές του, επενδύοντας με 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2070.
Οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αντιγράψουν τις συνθήκες του BIG BANG πριν από 13,8 δισ. χρόνια και να καταλάβουν πως γεννήθηκε ο χρόνος.
Εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, όσο μια πολυκατοικία 30 ορόφων με τον Επιταχυντή να καλύπτει μια απόσταση 27 χιλιομετρων, δέσμες πρωτονίων συγκρούονται 11.000 φορές το δευτερόλεπτο, ταξιδεύοντας μια απόσταση 300.000 χιλιομέτρων, δηλαδή από τη Γη στη σελήνη,
Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη και έχει σημαντικό αποτύπωμα στην έρευνα με 300 επιστήμονες και συμμετοχή στα πειράματα CMS Kai ATLAS.
Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του CERN, επισημαίνεται ότι η επιστήμη ενώνει την Ευρώπη πιο δυνατά από ποτέ, ενώ οι συνεργασίες στην έρευνα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμες σε έναν κόσμο όπου η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στην επιστημονική καινοτομία. Η δέσμευση του CERN για τη συμμετοχή γυναικών είναι επίσης σημαντική, με στόχο το 25% των εργαζομένων να είναι γυναίκες μέχρι το 2025.
Το ελληνικό αποτύπωμα στο CERN είναι εντυπωσιακό και δείχνει ότι τίποτα δεν είναι άπιαστο όταν υπάρχει κοινό όραμα και αφοσίωση στην επιστήμη.
Οι ανταποκρίσεις (1/10) της Αντριάνας Παρασκευοπούλου σε ΕΡΤNews και ΕΡΤ1:
Αποστολή ΕΡΤNews – Γενεύη: Αντριάνα Παρασκευοπούλου
Δείτε ακόμη | 70 χρόνια CERN: Το ελληνικό αποτύπωμα στην εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος