- Η πρωτεΐνη από το Heligmosomoides polygyrus, ένα είδος εντερικού παρασιτικού σκουληκιού, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και μειώνει τις ουλές στα ποντίκια.
- Η πρωτεΐνη TGF-beta mimic (TGM) που παράγεται από το H. Polygyrus βοηθά στην επούλωση του δέρματος και αναστέλλει τις ανοσολογικές δραστηριότητες που οδηγούν στη δημιουργία ουλών.
- Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα μειώσουν τον σχηματισμό ουλών σε διαφορετικούς τύπους τραυμάτων.
Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Ράντγκερς (ΗΠΑ) και Γλασκώβης (Σκωτία), ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το Heligmosomoides polygyrus, ένα είδος εντερικού παρασιτικού σκουληκιού, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και μειώνει τις ουλές στα ποντίκια.
Αυτό το εύρημα ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία των τραυμάτων χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες των ουλών. Το ανθρώπινο δέρμα είναι αρκετά επιδέξιο στην επούλωση μικροτραυματισμών και γρατζουνιών. Ωστόσο, βαθύτεροι τραυματισμοί που επηρεάζουν το χόριο- τη βασική στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα- συχνά καταλήγουν σε ουλώδη ιστό. Ενώ οι ουλές βοηθούν στο γρήγορο κλείσιμο των πληγών, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μόνιμες αλλαγές στην εμφάνιση και μπορεί να περιορίσουν την κίνηση σε κοντινούς μύες και αρθρώσεις.
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Η ερευνητική ομάδα εστίασε στο συγκεκριμένο είδος σκουληκιού που προσβάλλει τα έντερα των τρωκτικών. Αυτά τα σκουλήκια έχουν ήδη αποδειχθεί πολύτιμα για την κατανόηση των ανθρώπινων λοιμώξεων από σκουλήκια. Για να επιβιώσουν στους ξενιστές τους, αυτά τα εντερικά παράσιτα παράγουν πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, με στόχο να καταστείλουν ορισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες εντόπισαν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που διαθέτει το H. Polygyrus, η οποία ονομάζεται TGF-beta mimic (TGM).
Τα πρώτα πειράματα δείχνουν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία επούλωσης του δέρματος ενώ αναστέλλει τις ανοσοποιητικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον σχηματισμό ουλών, όπως η φλεγμονή. Για να διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές χορήγησαν ημερήσιες δόσεις TGM στο τραυματισμένο δέρμα ποντικών εργαστηρίου.
Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα. Οι πληγές επουλώθηκαν πιο γρήγορα και άφησαν λιγότερες ουλές από τις πληγές που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Μέχρι τη 12η ημέρα της μελέτης, το δέρμα των ποντικών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία είχε σχεδόν αποκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένης της αναγέννησης των τριχοθυλακίων μέσα στο χόριο.
«Αναπτύξαμε μια νέα θεραπεία για τα δερματικά τραύματα που ευνοεί την αναγεννητική επούλωση πληγών έναντι της ίνωσης των ιστών και των ουλών», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Γουίλιαμ Γκος, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Ανοσίας και Φλεγμονής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Ράντγκερς.
«Παρέχει ένα σημαντικό πλαίσιο για την πιθανή χρήση μιας εύκολα παραγόμενης πρωτεΐνης ως θεραπεία για την προώθηση της επούλωσης των δερματικών πληγών» πρόσθεσε.
Αν και αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και δοκιμές σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες διερευνούν διάφορες μεθόδους για να ενισχύσουν την επούλωση των πληγών, από δερματικά μοσχεύματα με τρισδιάστατη εκτύπωση έως επιδέσμους με ωφέλιμα βακτήρια που έχουν σχεδιαστεί για να ανταγωνίζονται τα επιβλαβή παθογόνα. Καθώς η έρευνα προχωρά, υπάρχει ελπίδα ότι αυτές οι νέες στρατηγικές θα παρέχουν στους ασθενείς καλύτερες επιλογές, μειώνοντας το σωματικό και συναισθηματικό κόστος των ουλών.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Life Science Alliance».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering