- Ένα έργο χρησιμοποιεί εμπειρίες χρηστών ναρκωτικών για να δημιουργήσει προσαρμοσμένες τρισδιάστατες εμπειρίες που πυροδοτούν την επιθυμία για λήψη ναρκωτικών.
- Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη, βοηθώντας τους χρήστες να σπάσουν τη σύνδεση μεταξύ δελεαστικών σεναρίων και της χρήσης κοκαΐνης.
- Κυβερνητική επένδυση 12 εκατομμυρίων λιρών για τη μείωση της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών μέσω εικονικής πραγματικότητας και τεχνολογίας φορητών συσκευών στη Βρετανία.
Το έργο βασίζεται στις εμπειρίες των χρηστών ναρκωτικών για να δημιουργήσει προσαρμοσμένες τρισδιάστατες εμπειρίες, όπως το να είναι μόνοι σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα πάρτι με φίλους, όπου οι άνθρωποι μπορούν να βυθιστούν μέσω ενός ακουστικού VR σε ρεαλιστικές καταστάσεις που πυροδοτούν την επιθυμία για λήψη ναρκωτικών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η «θεραπεία έκθεσης σε ερθίσματα» μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθυμία και την υποτροπή των αλκοολικών που αναρρώνουν, αλλά η προσέγγιση δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως ως πιθανή θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη.
Ο Paolo Deluca, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής έρευνας εθισμού στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας θα πρέπει να βοηθήσει τους χρήστες να σπάσουν τη σύνδεση μεταξύ δελεαστικών σεναρίων και της χρήσης κοκαΐνης και να τους δώσει χρόνο να εξασκηθούν σε στρατηγικές για την άρνηση ναρκωτικών.
«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα σενάρια – τα συνθήματα και τις αλληλεπιδράσεις – που προκαλούν την επιθυμία σε άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης», είπε.
Το έργο είναι ένα από τα 11 έργα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ως μέρος μιας κυβερνητικής επένδυσης 12 εκατομμυρίων λιρών για τη μείωση της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών μέσω εικονικής πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας φορητών συσκευών.
Σε όλη τη Βρετανία, η υπερβολική δόση ναρκωτικών στοιχίζει σχεδόν 5.000 ζωές κάθε χρόνο. Αρκετά από τα νέα έργα θα εκτελεστούν από τη Σκωτία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη .
Ένα άλλο έργο που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα διερευνά εάν μια φορητή συσκευή που μιλάει σε ένα μόνιτορ αναπνοής που φοριέται στο στήθος μπορεί να ανιχνεύσει πότε ένα άτομο έχει πάρει υπερβολική δόση. Εάν η συσκευή υποπτεύεται υπερβολική δόση, ειδοποιεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που έχουν πρόσβαση σε ένα αντίδοτο με την ελπίδα να παραδώσουν τη θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές πιο γρήγορα.
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντίδοτα για την υπερδοσολογία ηρωίνης ή μεθαδόνης είναι η ναλοξόνη, αλλά η θεραπεία είναι συνήθως διαθέσιμη μόνο ως ένεση ή ρινικό σπρέι και δεν μπορεί πάντα να χρησιμοποιηθεί εγκαίρως. Για να γίνει πιο προσιτό το φάρμακο, μια άλλη ομάδα του King’s εξετάζει τις γκοφρέτες ναλοξόνης που μπορούν να προσφέρουν το αντίδοτο λιώνοντας στο στόμα.
Ο Patrick Vallance, υπουργός Επιστημών, δήλωσε: «Αυτά τα καινοτόμα έργα αναδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας στην παροχή θεραπειών που σώζουν ζωές. Επενδύοντας σε αυτές τις συνεργασίες, αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο τον εθισμό και διασφαλίζουμε ότι η επιστήμη αιχμής φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».
Τα έργα ανακοινώθηκαν καθώς η έρευνα πρότεινε ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους όπως το Wegovy θα μπορούσαν να γίνουν ένα εργαλείο για την πρόληψη της υπερβολικής δόσης φαρμάκων.
photo: freepik