Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι συσκευασίες τροφίμων θα πρέπει να έχουν ετικέτες στην πρόσοψη με τις επιπτώσεις στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ

  • Ο ΠΟΥ προτείνει να υπάρχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των συσκευασμένων τροφίμων για να βοηθούν τους καταναλωτές σε υγιεινές επιλογές.
  • Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας και πρόωρους θανάτους λόγω υγείας.
  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν ερμηνευτικές ετικέτες στα τρόφιμα που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και εξηγήσεις για την υγιεινή ποιότητα.

Τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων, ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο δεν συνιστά αυστηρότερες προειδοποιητικές ετικέτες.

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά αποτελεί βασικό παράγοντα της παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας, με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με την πάθηση και περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο λόγω σχετικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να εισαγάγουν πολιτικές για τον περιορισμό της επιδημίας. Επί του παρόντος, μόνο 43 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν οποιοδήποτε είδος επισήμανσης στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας, είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική, δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ στο Reuters. Tα στοιχεία δείχνουν ότι οι ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε το 2019 τις εργασίες για το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών. Στόχος τους είναι “να υποστηρίξουν τους καταναλωτές στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα”, δήλωσε στο Reuters η Κάτριν Ένγκελχαρντ, επιστήμονας στο τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

Μια δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου και η οριστικοποιημένη έκδοση θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025. Η καθοδήγηση του ΠΟΥ συστήνει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν “ερμηνευτικές” ετικέτες που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και κάποια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό σχετικά με την υγιεινή ποιότητα ενός προϊόντος. Ένα παράδειγμα είναι το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α (πράσινο, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά) έως το Ε (κόκκινο, που περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων αλάτων, σακχάρων, λιπών ή θερμίδων).

“Το πιο σημαντικό για τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως θα είναι να περιορίσουν την υπερβολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων γενικότερα – και αυτό κάνουν καλύτερα οι προειδοποιητικές ετικέτες”.

Έρευνα της Taillie φέτος το καλοκαίρι έδειξε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες της Χιλής, μαζί με άλλες πολιτικές, όπως οι περιορισμοί στο μάρκετινγκ για τα παιδιά, σήμαιναν ότι οι Χιλιανοί αγόραζαν 37% λιγότερη ζάχαρη, 22% λιγότερο νάτριο, 16% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 23% λιγότερες συνολικές θερμίδες σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί το καλύτερο σύστημα σήμανσης. Η Διεθνής Συμμαχία Τροφίμων και Ποτών IFBA, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η The Coca Cola Company και η Mondelez International Inc, δήλωσε ότι οι συσκευασίες περιλαμβάνουν την αναγραφή των θρεπτικών συστατικών στο πίσω μέρος, καθώς και λεπτομερή αναφορά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τουλάχιστον για το ενεργειακό περιεχόμενο, όπου αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με το διεθνές σύστημα Codex Alimentarius.

“Αυτό είναι κάτι που οι πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να κάνουν, αλλά σαφώς δεν είναι αρκετό, διότι αν πάρουμε τη Νιγηρία ή το Πακιστάν… η αγορά κυριαρχείται από τοπικούς παραγωγούς”, δήλωσε ο Rocco Renaldi, Γενικός Γραμματέας της IFBA. Είπε ότι τα μέλη της συμμαχίας υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ και τις ετικέτες με βάση τα θρεπτικά συστατικά. “Αλλά ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια – γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε προσεγγίσεις που δαιμονοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα”, είπε. “Δεν πιστεύουμε ότι οι ετικέτες τύπου προειδοποίησης για την υγεία ανήκουν σε τρόφιμα που θεωρούνται ασφαλή, έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν στην αγορά και ειναι δημοφιλή στους καταναλωτές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Μασεράνο στη θέση του προπονητή της Ίντερ Μαϊάμι

Ο Χαβιέ Μασεράνο αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ίντερ...

Χρήστος Μάστορας στο Στούντιο 4: «Το αλκοόλ με βοήθησε πολύ, ήμουν εσωστρεφής άνθρωπος»

Ο Χρήστος Μάστορας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4»,...

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου: Το τρίτο σύμφωνο συμβίωσης με Πακιστανό αποκαλύπτει ο σύζυγος της αδερφής της

Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου αναδεικνύει σοβαρές παρανομίες, συμπεριλαμβανομένου...

Ανακοίνωση 324 θέσεων εξειδικευμένων ιατρών στα Κέντρα Υγείας

Προκηρύχθηκαν 324 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μασκ προτρέπει τους χρήστες του Χ να ανεβάσουν τα ιατρικά τους στοιχεία στο chatbot Grok

Ο Ίλον Μασκ προτρέπει τους χρήστες του Χ να ανεβάσουν ιατρικά τους στοιχεία στο Grok, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας ότι αυτό θα βελτιώσει...

Ερευνητές ανέπτυξαν τον πρώτο χάρτη ανθρώπινων κυττάρων

Ερευνητές δημοσίευσαν μια σειρά άρθρων που συνθέτουν τον πρώτο άτλαντα ανθρώπινων κυττάρων, καλύπτοντας ποικιλία ιστών και οργάνων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση της...

«Athena study»: Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες μαίες / μαιευτές και αποφοιτήσαντες μαιευτικής

Η μελέτη ATHENA αποσκοπεί στη βελτίωση των γνώσεων και στάσεων επαγγελματιών μαιών/μαιευτών σχετικά με τις ανάγκες υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι...

Ένα μόνο γονίδιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για 30 σπάνιες ασθένειες

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μια μετάλλαξη στο γονίδιο FLVCR1 μπορεί να είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 30 σπάνιες ασθένειες που προκαλούν ποικιλία συμπτωμάτων, από...

ΧΑΠ: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αύξηση μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει εξάρσεις σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια επτά ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Ένθετο Προσβασιμότητα: Πώς ένας τυφλός περιηγείται σε όλον τον κόσμο με το σκέιτ του

Ο Νταν Μανσίνα, τυφλός σκέιτερ, έχει γίνει γνωστός παγκοσμίως, επιστρέφοντας στο άθλημα παρά τη σταδιακή απώλεια της όρασής του και καταρρίπτοντας στερεότυπα.Στη Θεσσαλονίκη, το...

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθειες

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες σε σύγκριση με τους άνδρες, κυρίως λόγω των βιολογικών διαφορών και της έλλειψης συμπερίληψης τους σε...

Νοσοκομείο Μεταξά: Παγκόσμια ηγεσία σε διεθνή κλινική έρευνα

Το Νοσοκομείο Μεταξά έχει αναγνωριστεί ως κέντρο διεξαγωγής πολυκεντρικής μελέτης φάσης 3 για τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας παγκόσμια πρωτοπορία με την ένταξη του...

Καρκίνος παγκρέατος: Αυξανόμενη συχνότητα του σε άτομα νεαρής ηλικίας

Ο καρκίνος του παγκρέατος, κυρίως ο αδενοκαρκίνος του παγκρεατικού πόρου, έχει αυξανόμενη συχνότητα σε νεαρούς ενήλικες, ιδίως στις γυναίκες, ενώ η θνησιμότητα παραμένει σταθερή.Η...

Φιλιππίνες: Ανακαλύφθηκαν σε οστρακοειδή, φύκια που προκαλούν απώλεια μνήμης

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε στο νησί Λουσόν των Φιλιππίνων δύο είδη θαλάσσιων φυκών (Pseudo-nitzschia) που παράγουν τοξίνες, προκαλώντας ανησυχίες για τις παράκτιες κοινότητες που...