- Ένα ζευγάρι βιομηχανικών ρομποτικών βραχιόνων προγραμματίστηκαν από τον Fredrik Gran για να παίξουν ένα κομμάτι με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμο.
- Το τεχνολογικό επίτευγμα είναι δύσκολο λόγω της πολυπλοκότητας του να παίζεις ένα έγχορδο όργανο.
- Ο συνθέτης εξερευνά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μελλοντικές παραστάσεις, αλλά τονίζει ότι οι ζωντανοί μουσικοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως.
Όπως αναφέρει το Reuters , ένα ζευγάρι βιομηχανικών ρομποτικών βραχιόνων που προγραμματίστηκαν από τον ερευνητή και συνθέτη Fredrik Gran έπαιξαν ένα κομμάτι του Σουηδού συνθέτη Jacob Muhlrad μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το στιγμιότυπο του ασυνήθιστου συμβάντος δείχνει τα χέρια να γλιστρούν ομαλά με ένα τόξο στις τέσσερις χορδές του οργάνου, ενώ ένα τρισδιάστατο εξάρτημα του επιτρέπει να χειρίζεται το τάστο, με αποτέλεσμα μια απόκοσμη, αν και ωμή και ανέκφραστη απόδοση.
Είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο τεχνολογικό επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του να παίζεις ένα έγχορδο όργανο σε σύγκριση με το απλό χτύπημα μιας νότας σε ένα πιάνο ή το χτύπημα ενός τύμπανου.
“Ο Γκραν δούλεψε στην πραγματικότητα με δύο βραχίονες βιομηχανικού ρομπότ που μπορούσαν να παίξουν τσέλο”, είπε ο Muhlrad στο Reuters . «Και σκέφτηκα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί προφανώς υπάρχουν πολλά πιάνα που παίζουν μόνα τους, αλλά το έγχορδο όργανο είναι τόσο περίπλοκο, οπότε ήμουν πολύ περίεργος για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα».
«Για μένα ως συνθέτη, είναι κάπως απελευθερωτικό να υπερβαίνεις την ανθρώπινη ανατομία όταν σκέφτεσαι τι να γράψεις για ένα βιολοντσέλο», είπε στο Reuters .
Ενώ σκέφτεται ήδη να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη σε μελλοντικές παραστάσεις, είπε επίσης ότι είναι «αδύνατο» ποτέ να «αντικατασταθούν πλήρως οι ζωντανοί μουσικοί».
Και δεδομένης της αναμφισβήτητα άτονης και νεκρής απόδοσης – σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα ζευγάρι ρομποτικών βραχιόνων, όχι για έναν άνθρωπο ερμηνευτή που δοκίμασε την τέχνη του επί δεκαετίες – είμαστε χαρούμενοι που εξακολουθεί να είναι ανυπόφορη για τους ανθρώπους.
photo: freepik