Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας σχετίζεται με παρατεταμένα συμπτώματα long Covid – Έρευνα από Έλληνα καθηγητή

Η έρευνα επισημαίνει τη σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την ανάπτυξη παρατεταμένων συμπτωμάτων long Covid, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις στην υγεία των ενηλίκων, ιδίως γυναικών και ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
  • Η μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα, διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων long Covid στους ενήλικες.
  • Περίπου το 25% των συμμετεχόντων παρουσίασε συμπτώματα long Covid για τρεις μήνες ή περισσότερο, με υψηλότερο κίνδυνο να διατρέχουν γυναίκες και άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
  • Ο εμβολιασμός συσχετίστηκε θετικά, καθώς μόνο το 15% των εμβολιασμένων ανέπτυξε long Covid, σε αντίθεση με το 46% των μη εμβολιασμένων.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων long Covid, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και κύριο συγγραφέα τον Έλληνα επιστημονικό διευθυντή του ISGlobal, καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα.

   Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και το ινστιτούτο «Germans Trias I Pujol Research Institute», παρακολούθησε περισσότερους από 2.800 ενήλικες, ηλικίας 40-65 ετών, από την πληθυσμιακή κοόρτη COVICAT, που διερευνά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Οι συμμετέχοντες ζουν στην Καταλονία και παρακολουθήθηκαν από το 2020 ως το 2023 συμπληρώνοντας τρία διαδικτυακά ερωτηματολόγια (2020, 2021 και 2023). Επίσης, συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις λοιμώξεις Covid-19, την κατάσταση εμβολιασμού, την κατάσταση της υγείας τους και κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτίμησαν για κάθε συμμετέχοντα την οικιστική έκθεση σε θόρυβο, σωματίδια, όζον, διοξείδιο του αζώτου, χώρους πρασίνου και τεχνητό φως τη νύχτα.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας σχετίζεται με παρατεταμένα συμπτώματα long Covid – Έρευνα από Έλληνα καθηγητή
(AP Photo/Markus Schreiber)

   Ως long Covid (μακροχρόνια Covid) ορίζεται η κατάσταση, κατά την οποία συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και σύγχυση (brain fog), επιμένουν για μήνες έπειτα από μόλυνση με SARS-CoV-2 και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλες διαγνώσεις. Η πραγματική επιβάρυνση του long Covid παραμένει ασαφής, αλλά εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται παγκοσμίως. Ακόμη και άτομα που έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 και εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19 μπορούν να αναπτύξουν long Covid.

   «Είναι πολύς ο κόσμος που έχει εκτεθεί στον ιό πια, οπότε ο long Covid είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας, γι’ αυτό και κάναμε την έρευνα για το κατά πόσο επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κογεβίνας, ο οποίος έχει επικεντρωθεί ερευνητικά στα θέματα της αστικής υγείας, την ποιότητα του περιβάλλοντος γύρω από τους χώρους κατοικίας.

   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Health Perspectives», περίπου το 25% των ατόμων που προσβλήθηκαν παρουσίασε παρατεταμένα συμπτώματα για τρεις μήνες ή περισσότερο. Μάλιστα, το 5% παρουσίασε επίμονα συμπτώματα για δύο χρόνια ή περισσότερο.

   Εντοπίστηκε, επίσης, ότι οι γυναίκες, τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, τα άτομα με προηγούμενες χρόνιες παθήσεις και τα άτομα που είχαν σοβαρή Covid-19 διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για long Covid.

   Σχετικά με τα ευρήματα για τις γυναίκες, ο κ. Κογεβίνας σχολιάζει: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για long Covid, ενώ την ίδια ώρα το ανοσολογικό τους σύστημα είναι πιο ισχυρό από των ανδρών και άρα λιγότερο σοβαρή η νόσηση με Covid-19. Οπότε βλέπουμε ότι μπορεί οι γυναίκες να έχουν πιο ισχυρό ανοσολογικό σύστημα και άρα να εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα Covid-19, ωστόσο αυτή η ίδια ανοσολογική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει τελικά long Covid».

   Ο επιστημονικός διευθυντής του ISGlobal διευκρινίζει, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη έρευνα δεν μελετήθηκαν τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά φύλο και χρειάζεται μια ακόμα μεγαλύτερη μελέτη για να διερευνηθεί αν υπάρχει διαφορετική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε άνδρες και γυναίκες.

   Ο εμβολιασμός από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε στην έρευνα ότι είχε θετική επίδραση, καθώς μόνο το 15% των εμβολιασμένων συμμετεχόντων ανέπτυξε μακροχρόνια Covid σε σύγκριση με το 46% των μη εμβολιασμένων.

   Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5 και PM 10) στον αέρα συσχετίστηκε κατά την έρευνα με μικρή αύξηση του κινδύνου επίμονων συμπτωμάτων long Covid, ωστόσο εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε γραμμικά με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα. Αντίθετα, άλλοι παράγοντες που διερευνήθηκαν, όπως η ύπαρξη κοντινών χώρων πρασίνου ή ο κυκλοφοριακός θόρυβος είχαν μικρή επίδραση στη μακροχρόνια Covid.

   Η έρευνα έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης μελέτης της ερευνητικής ομάδας του κ. Κογεβίνα, όπου είχε διαπιστωθεί ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, αλλά και με χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μην προκαλεί άμεσα long Covid, ωστόσο μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο long Covid.

   Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αναλυθούν οι διάφοροι τύποι μακροχρόνιων συμπτωμάτων και να σχηματιστεί πιο λεπτομερής εικόνα για το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Δίπλαρος: «Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε αθλητή να βιώσει αυτό που έχει δημιουργηθεί στην Καρδίτσα»

Ο Νίκος Δίπλαρος υπογράμμισε την καλή πορεία της ομάδας...

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στο Μιζούρι για τον βιασμό και τη δολοφονία 9χρονης

Ο Κρίστοφερ Κόλινγκς εκτελέστηκε στο Μιζούρι για τον βιασμό...

Ford: Με μπαταρία 52 kWh έως 393 χλμ. αυτονομία για τα Explorer και Capri

Σε δύο εκδόσεις με τη μικρότερη σε χωρητικότητα μπαταρία...

Α1 Γυναικών: MVP η Σέπαρντ, MVP Νέας Γενιάς Σακελλαρίου και Μπενέκη

Η Τζέσικα Σέπαρντ του Αθηναϊκού αναδείχθηκε MVP της 8ης...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η «ψηφιακή αποξένωση» αφαιρεί από τους νέους αληθινούς φίλους

Ο ψηφιακός κόσμος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν οδηγήσει σε «ψηφιακή απομόνωση» νέων, περιορίζοντας τη δια ζώσης επικοινωνία και δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στη...

Η Apple κατηγορείται για φίμωση και παρακολούθηση των κινητών των εργαζομένων της

Η Apple κατηγορείται για παράνομη παρακολούθηση των κινητών και προσωπικών συσκευών των εργαζομένων της, καθώς και για την επιβολή πολιτικών που περιορίζουν τη συζήτηση...

Η Samsung επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη με καινούργια μνήμη DRAM 24 Gb, GDDR7 και ταχύτητα πάνω από 40 Gbps

Η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας μνήμης GDDR7 DRAM με χωρητικότητα 24 GB και ταχύτητες άνω των 40 Gbps, που απευθύνεται σε εφαρμογές...

Η ανώτατη διάρκεια των YouTube Shorts επεκτάθηκε σε τρία λεπτά

Η μέγιστη διάρκεια των YouTube Shorts επεκτάθηκε σε τρία λεπτά από τις 15 Οκτωβρίου 2024, με σκοπό να προσφέρει περισσότερη ευελιξία στους δημιουργούς περιεχομένου.Η...

Η ρομποτική χειρουργική ως εργαλείο για πνευμονολογικά νοσήματα

Η ρομποτική χειρουργική μιας οπής προσφέρει μικρότερες τομές και ταχύτερη ανάρρωση για τους ασθενείς με πνευμονολογικά νοσήματα. Ειδικοί επιστήμονες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες...

1η Επιστημονική Πανελλήνια Εκδήλωση για Κανναβινοειδή – Ευκαιρίες και προκλήσεις της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα

Η 1η Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση για τα Κανναβινοειδή, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία για τα Κανναβινοειδή, εστίασε στις ιατρικές, φαρμακευτικές, νομικές και...

Το κρυφό λίπος «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ, 20 έτη πριν εκδηλωθούν τα πρώτα σημάδια

Ένας συγκεκριμένος τύπος σωματικού λίπους συνδέεται με τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες της νόσου Αλτσχάιμερ, με δυνατότητα πρόγνωσης έως 20 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.Η...

Greenpeace: Συνομιλίες για την Παγκόσμια Συμφωνία πλαστικών, σε αδιέξοδο δίχως αποτέλεσμα

Η πέμπτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τις χώρες να αποφασίζουν να συναντηθούν ξανά για...

Συμβουλές: Πώς να μπλοκάρετε τις διαφημίσεις στο Android κινητό ή το tablet σας

Οι διαφημίσεις, απαραίτητες για τη χρηματοδότηση ιστοτόπων και εφαρμογών, μπορούν να υποβαθμίσουν την εμπειρία του χρήστη στα Android, επιβραδύνοντας τη συσκευή και εξαντλώντας τη...

Ειλικρινά; Επωφελείται η Microsoft από τα αρχεία Word και Excel σας για να εκπαιδεύσει το AI της;

Η Microsoft διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι συλλέγει αυτόματα δεδομένα από τα έγγραφα Word και Excel για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της.Η σύγχυση...