- Ο ψηφιακός κόσμος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν οδηγήσει σε «ψηφιακή απομόνωση» νέων, περιορίζοντας τη δια ζώσης επικοινωνία και δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους.
- Σύμφωνα με έρευνα, τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, με την πλειοψηφία των νέων να αναφέρει ότι είναι «όλο και πιο απομονωμένοι».
- Το 26,8% των νέων δήλωσε ότι δεν έχει σημαντικές σχέσεις με τακτικές συναντήσεις στον έξω κόσμο, υποδεικνύοντας ότι η γενιά αυτή αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανάπτυξη αυθεντικών σχέσεων και καλών συνηθειών.
Ο ψηφιακός κόσμος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «απομονώσει» εκατομμύρια νέους, απομακρύνοντάς τους από την δια ζώσης επικοινωνία με συνομηλίκους και φίλους τους, γράφει το adnkronos.it.
Ενώ εκατομμύρια νέοι προσπαθούν να βγουν από το σπίτι για να διασκεδάσουν, να αθληθούν τακτικά και να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής, πολλοί άλλοι αφήνουν τον εαυτό τους να υπνωτιστεί από την περιήγηση στον διαδικτυακό κόσμο με επιβλαβείς επιπτώσεις στη διάθεση και τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.
Τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα που διεξάγει η @associazionedite σε συνεργασία με τη φοιτητική πύλη @skuolanet. Σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι είναι «Όλο και πιο απομονωμένοι».
Η μειωμένη ικανότητα σύνδεσης «πρόσωπο με πρόσωπο» αντανακλάται στην αυξανόμενη έλλειψη πραγματικών φίλων. Το 26,8% δεν έχει σημαντικές σχέσεις που καλλιεργούνται με τακτικές συναντήσεις στον έξω κόσμο. «Αυτά τα δεδομένα μας περιγράφουν το πορτρέτο μιας γενιάς που γνωρίζει τη σημασία των αυθεντικών σχέσεων και των καλών συνηθειών, αλλά ταυτόχρονα βυθίζεται σε μια πραγματικότητα που ενισχύει τις ανασφάλειες και τη μοναξιά», τονίζει ο Giuseppe Lavenia, ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής.
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου
Πηγή: ATSH