- Ξεκινούν κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου για την αναγέννηση δοντιών, προσφέροντας εναλλακτική λύση στις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα.
- Το πειραματικό φάρμακο επικεντρώνεται στην απενεργοποίηση της πρωτεΐνης USAG-1, η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών, ενθαρρύνοντας τη σηματοδότηση της Μορφογενετικής Πρωτεΐνης των Οστών (BMP).
- Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν αρχικά ενήλικες με απώλεια δοντιών και στη συνέχεια παιδιά με ανοδοντία, με στόχο την ασφάλεια του φαρμάκου, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2030.
Ξεκινούν οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός πρωτοποριακού φαρμάκου για την αναγέννηση των δοντιών– με την ελπίδα ότι θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα. Οι προσθετικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για δόντια που χάνονται λόγω τερηδόνας, ασθένειας ή τραυματισμού συχνά θεωρούνται δαπανηρές και επεμβατικές.
Σε αντίθεση με τα ερπετά και τα ψάρια, τα οποία συνήθως αντικαθιστούν τους κυνόδοντές τους σε τακτική βάση, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά αναπτύσσουν μόνο δύο γενιές δοντιών. Ωστόσο, κάτω από τα ούλα μας “κρύβεται” μια αδρανη τρίτη γενιά δοντιών, σύμφωνα με τον Κάτσου Τακαχάσι, επικεφαλής στοματικής χειρουργικής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Ερευνών Kitano Hospital στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Η ομάδα του ξεκίνησε κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο τον Οκτώβριο, χορηγώντας ένα πειραματικό φάρμακο σε ενήλικα άτομα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτών των κρυφών δοντιών. Το φάρμακο επικεντρώνεται κυρίως στην απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται USAG-1, η οποία πιστεύεται ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Η απενεργοποίηση της αλληλεπίδρασης της USAG-1 με άλλες πρωτεΐνες ενθαρρύνει τη σηματοδότηση της Μορφογενετικής Πρωτεΐνης των Οστών (BMP), ένα μόριο που καθορίζει πόσα δόντια θα αναπτυχθούν πρώτα.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η ομάδα είπε ότι «η θεραπεία με αντισώματα σε ποντίκια είναι αποτελεσματική για την αναγέννηση των δοντιών και μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία των ανωμαλιών των δοντιών στον άνθρωπο».
Αυτή είναι μόνο η αρχή
Αρχικά, το φάρμακο θα προορίζεται για τους ασθενείς που έχουν χάσει έξι ή περισσότερα δόντια από τη γέννησή τους. Η κληρονομική πάθηση που ονομάζεται ανοδοντία επηρεάζει περίπου το 0,1% των ανθρώπων. Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν το φάρμακο σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών που παρουσιάζουν ανοδοντία ή που έχουν χάσει τουλάχιστον τέσσερα δόντια από τη γέννηση τους.
Κύριος στόχος των ερευνητών είναι να ελέγξουν την ασφάλεια του φαρμάκου και όχι την αποτελεσματικότητά του. Έτσι, προς το παρόν, οι συμμετέχοντες είναι υγιείς ενήλικες που έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι.
«Οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι η τεχνολογία μας μπορεί να επεκτείνει άμεσα το προσδόκιμο υγιούς ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από ανοδοντία», κατέληξε ο ερευνητής.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2030.
ΠΗΓΗ: Science Alert