Κλιματική κρίση: Επτά «ήσυχες» νίκες για το οικοσύστημα

Οκτώ θετικές εξελίξεις για το οικοσύστημα το 2024, παρά την κλιματική κρίση, περιλαμβάνουν τη μείωση της αποψίλωσης και την αύξηση της πράσινης ενέργειας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε τον τελευταίο του σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σημειώνοντας μια σημαντική πρόοδο στη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με την Κίνα να αναμένεται να καλύψει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030.
  • Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην νομική προστασία της φύσης, με ποτάμια και βουνά να αποκτούν νομική προσωπικότητα σε χώρες όπως ο Ισημερινός και η Νέα Ζηλανδία, ενισχύοντας τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν το 2024, ωστόσο είχαμε και κάποια θετικά στοιχεία για το περιβάλλον. Σε άρθρο του, το BBC εστιάζει σε επτά «σιωπηλές» νίκες για το περιβάλλον.

Το τέλος του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Φέτος, το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε τον τελευταίο του σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ήταν μια συμβολική στιγμή καθώς ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε άνθρακα για δημόσια παραγωγή ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα ήταν η πρώτη ύλη της βιομηχανικής επανάστασης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι στρόβιλοι στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Ratcliffe-on-Soar στο Nottinghamshire σώπασαν και οι καμινάδες του σταμάτησαν να βγάζουν καπνούς. Δεν είναι σαφές τι θα απογίνει το εργοστάσιο, αλλά μια πρόταση είναι να μετατραπεί σε τοποθεσία αποθήκευσης μπαταρίας.

Παγκόσμια αύξηση της πράσινης ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, η παραγωγή αιολικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την παραγωγή με καύση άνθρακα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι ο κόσμος θα προσθέσει 5.500 GW ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 και θα αυξήσει την παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 2,7 φορές σε σύγκριση με το 2022- εκτίμηση που αποκλίνει ελαφρά από τον στόχο του ΟΗΕ για τριπλασιασμό της ισχύος έως το 2030. Αυτή τη δεκαετία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μερίδα του λέοντος αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από μία μόνο χώρα: την Κίνα. Μέχρι το 2030, η Κίνα προβλέπεται να αποτελεί τουλάχιστον το ήμισυ της παγκόσμιας σωρευτικής δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τον IEA.

Τα ποτάμια, τα βουνά, τα κύματα και οι φάλαινες απέκτησαν νομική προσωπικότητα

Το 2021, η κυβέρνηση του Ισημερινού εξέδωσε μια απόφαση ορόσημο, σύμφωνα με την οποία, η εξόρυξη στο δάσος νεφών Los Cedros παραβιάζει τα δικαιώματα της φύσης. Μια άλλη απόφαση στο Εκουαδόρ ανέφερε ότι η ρύπανση είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του ποταμού Machángara που διασχίζει την πρωτεύουσα, Κίτο. Φέτος, δημοσιεύτηκε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι τέτοιες αποφάσεις μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην προστασία των οικοσυστημάτων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Εκτός από τον Ισημερινό, ένας αυξανόμενος αριθμός φυσικών χαρακτηριστικών και χώρων απέκτησε νομική προσωπικότητα το 2024. Στη Νέα Ζηλανδία, οι κορυφές του Εθνικού Πάρκου Egmont – που μετονομάστηκε σε Te Papakura o Taranaki – αναγνωρίστηκαν ως προγονικά βουνά και έγιναν από κοινού νομικό πρόσωπο, γνωστό ως Te Kāhui Tupua.

Στη Βραζιλία, μέρος του ωκεανού έλαβε νομική προσωπικότητα – με την παράκτια πόλη Linhares να αναγνωρίζει τα κύματα της ως ζωντανά όντα, παρέχοντάς τους το δικαίωμα στην ύπαρξη, την αναγέννηση και την αποκατάσταση. Εν τω μεταξύ, μια νέα συνθήκη που διαμορφώθηκε από ηγέτες των ιθαγενών του Ειρηνικού αναγνώρισε τις φάλαινες και τα δελφίνια ως «νομικά πρόσωπα».

«Η νομική προσωπικότητα παρέχει την κατανόηση ότι η φύση και τα ζωντανά μη ανθρώπινα όντα πρέπει να εκλαμβάνονται ως υποκείμενα- και όχι ως αντικείμενα– με εγγενή αξία και δικά τους ενδιαφέροντα και ανάγκες» εξηγεί η Ζακλίν Γκαλάντ, η οποία εργάζεται στο Πρόγραμμα Έρευνας και Δράσης για τα Δικαιώματα της Γης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Νέα προστασία των ωκεανών στις Αζόρες

Οι Αζόρες ανακοίνωσαν μια νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή (MPA) στον Βόρειο Ατλαντικό. Όταν δημιουργηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή, καλύπτοντας το 30% της θάλασσας γύρω από το πορτογαλικό αρχιπέλαγος. Η μισή από την προστατευόμενη περιοχή των 287.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα είναι «πλήρως προστατευμένη», χωρίς αλιεία ή άλλη εξόρυξη φυσικών πόρων, σύμφωνα με την πρωτοβουλία. Το άλλο μισό θα είναι «υψηλά προστατευμένο». Η περιοχή περιλαμβάνει εννέα υδροθερμικές οπές, 28 είδη θαλάσσιων θηλαστικών και 560 είδη ψαριών, μεταξύ πολλών άλλων.

Η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία της βιοποικιλότητας, εάν οι περιορισμοί τους επιβάλλονται επαρκώς. Συνολικά, μόνο το 2,8% των ωκεανών του κόσμου προστατεύονται αποτελεσματικά, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg Philanthropies Ocean Initiative.

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου σε νέο χαμηλό ρεκόρ

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας μειώθηκε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 9 χρόνων το 2024, μειούμενη κατά περισσότερο από 30% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το εθνικό ινστιτούτο διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας (INPE). Περίπου 6.288 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους καταστράφηκαν. Ωστόσο, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας αυξήθηκαν σχεδόν 18 φορές κατά την ίδια χρονική περίοδο μετά από μια ιστορική ξηρασία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δεσμεύτηκε να τερματίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030 και να πατάξει την παράνομη υλοτομία.

Η προστασία μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη βιοποικιλότητα

Μια φετινή ανασκόπηση των πρωτοβουλιών προστασίας διαπίστωσε ότι τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματικές στην επιβράδυνση ή την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας. Οι επιστήμονες εξέτασαν 665 δοκιμές μέτρων προστασίας σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι είχαν θετικό αποτέλεσμα σε δύο στις τρεις περιπτώσεις.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η Πρωτοβουλία Διατήρησης Altyn Dala στο Καζακστάν η οποία συνεργάστηκε με τοπικούς εταίρους και άλλους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να σώσει από την εξαφάνιση την κρίσιμα απειλούμενη αντιλόπη Saiga στο λιβάδι της Χρυσής Στέπας. Σήμερα ζουν 2,86 εκατομμύρια αντιλόπες στη Χρυσή Στέπα και το είδος δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «κρίσιμα απειλούμενο» αλλά «σχεδόν απειλούμενο» στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Οι προσπάθειες των ιθαγενών αποδίδουν

Στην Καλιφόρνια, η άγρια ​​ζωή έχει επωφεληθεί από τις μακροχρόνιες εκστρατείες της φυλής των ιθαγενών Αμερικανών Yurok για την αναπλήρωση των ζώων στα εδάφη τους. Το 2024, αυτό κορυφώθηκε με την επιστροφή του σολομού στον ποταμό Klamath. Μετά από απουσία 100 ετών, τα ψάρια εντοπίστηκαν στη λεκάνη του ποταμού Klamath του Όρεγκον, μετά από την ιστορική απομάκρυνση φράγματος πιο κάτω, στην περιοχή του Klamath στην Καλιφόρνια.

Εν τω μεταξύ, ένα εντατικό πρόγραμμα για την επανεισαγωγή των κονδόρων της Καλιφόρνια σημείωσε επίσης επιτυχία. Από το 2008, η φυλή τρέχει ένα πρόγραμμα απελευθέρωσης για το πουλί που μοιάζει με γύπα και το οποίο θεωρεί ιερό. Στις 4 Οκτωβρίου αυτού του έτους, η φυλή αύξησε τον αριθμό των κονδόρων της Καλιφόρνιας στην επικράτεια των Yurok σε 18.

ΠΗΓΗ: BBC


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τσιμτσιλή για το δράμα της Πρεζεράκου: «Μπορεί να μην απέκτησε παιδάκι αλλά είναι πραγματική ηρωίδα»

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Θριαμβευτική επανεκλογή Βέμπερ στην προεδρία – Κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη στο περιθώριο του συνεδρίου

Grand Hotel: Η Κυβέλη βάζει δηλητήριο στην Αλίκη για να χάσει το παιδί

Αδιανόητο και εξευτελιστικό: Διαγράμμιση πάνω σε ξερόκλαδα και σβουνιές

Ισχυρή δόνηση στην Κάσο: 4,3 Ρίχτερ συγκλόνισαν το νησί

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει η προθεσμία για την έκπτωση του 4% – Πόσο ανεβαίνει ο μέσος φόρος στα χρεωστικά εκκαθαριστικά

ΑΣΕΠ 2Κ/2024: Εγκρίθηκαν 200 νέες θέσεις στην Υγεία

ΗΠΑ: Αγωνία για την εξαφάνιση 29χρονου ομογενούς – Εντοπίστηκαν το όχημα και προσωπικά αντικείμενα του

Συνελήφθη ο Ισραηλινός που φέρεται να βασάνισε επιχειρηματία σε πολυτελές εστιατόριο της Γλυφάδας

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έκκληση για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική δράση στην Ουκρανία – Τι ζητεί η Ελλάδα

Μέμος Μπεγνής: Η ερωτική του ζωή – «Το ghosting είναι το φαινόμενο του «εγώ»! Μου έχει συμβεί να…»

Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Βάσω Λασκαράκη: «Εγώ τη θυμάμαι όταν είχε χωρίσει με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη…»

Άγιος Έρωτας: Ο Κωλέτσης δολοφονείται – Το μυστικό που κρύβει ο Παύλος

Γιώργος Παπαδάκης – Γιώργος Αυτιάς: Δεν μιλούσαν για 20 χρόνια! Ποια ήταν η αιτία

2ος γραπτός διαγωνισμός: «Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον υποψήφιο»

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

Ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανασύνθεσαν το πρόσωπο...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ