- Περισσότεροι από 140 συντονιστές περιεχομένου του Facebook έχουν διαγνωστεί με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή (PTSD) λόγω της έκθεσής τους σε βίαιο περιεχόμενο, όπως δολοφονίες και σεξουαλική κακοποίηση, ενώ εργάζονταν σε εγκατάσταση στην Κένυα.
- Οι συντονιστές κατέθεσαν αγωγή κατά της Meta και της Samasource Kenya, αναφέροντας σκόπιμη πρόκληση ψυχικής βλάβης και κακές συνθήκες εργασίας, με 81% από αυτούς να εμφανίζουν σοβαρά ή εξαιρετικά σοβαρά συμπτώματα PTSD.
- Η υπόθεση αναδεικνύει το ανθρώπινο κόστος της εργασίας στους τομείς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τους συντονιστές να πληρώνονται οκτώ φορές λιγότερο από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και να υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
Περισσότεροι από 140 συντονιστές περιεχομένου του Facebook έχουν διαγνωστεί με σοβαρή διαταραχή μετατραυματικού στρες που προκλήθηκε από την έκθεση σε βίαιο και σκληρό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, αυτοκτονιών, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τρομοκρατίας.
Όπως αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, οι συντονιστές εργάζονταν οκτώ έως 10 ώρες ημερησίως σε μια εγκατάσταση στην Κένυα για μια εταιρεία που είχε συνάψει συμβόλαιο με την Meta. Ο Δρ. Ίαν Κανάνια, επικεφαλής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο εθνικό νοσοκομείο Kenyatta στο Ναϊρόμπι, που εξέτασε τους εργαζομένους, διαπίστωσε πως έπασχαν από μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD).
Οι μαζικές διαγνώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αγωγής κατά της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, και της Samasource Kenya, μιας εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης που εκτελούσε τον συντονισμό περιεχομένου για τη Meta, χρησιμοποιώντας εργαζόμενους από όλη την Αφρική. Σύμφωνα με την αγωγή, οι εικόνες και τα βίντεο προκάλεσαν σε ορισμένους συντονιστές λιποθυμία και τάση προς έμετο. Κάποιοι ούρλιαζαν, ενώ άλλοι εγκατέλειπαν τα γραφεία τους.
Αυτή η υπόθεση ρίχνει φως στο ανθρώπινο κόστος της έκρηξης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, η οποία απαιτεί όλο και περισσότερο συντονισμό περιεχομένου, ειδικά στα φτωχότερα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον 40 από τους συντονιστές που διαγνώστηκαν με κάποια ψυχική διαταραχή, έκαναν κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών όπως κάνναβη, κοκαΐνη και αμφεταμίνες και φαρμάκων όπως υπνωτικά χάπια. Κάποιοι ανέφεραν ότι ο γάμος τους κατέρρευσε, ότι μειώθηκε δραματικά η επιθυμία τους για σεξουαλική οικειότητα και ότι έχασαν τη σύνδεση με τις οικογένειές τους. Ορισμένοι συντονιστές, των οποίων η δουλειά ήταν να αφαιρούν βίντεο που ανέβαζαν τρομοκρατικές και αντάρτικες ομάδες, φοβόντουσαν ότι τους παρακολουθούσαν και τους στοχοποιούσαν και ότι αν επέστρεφαν στην πατρίδα τους θα τους κυνηγούσαν και θα τους σκότωναν.
Το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε «στρατιές» συντονιστών περιεχομένου για να αφαιρούν αναρτήσεις που παραβιάζουν τα πρότυπα της κοινότητάς τους αλλά και για να εκπαιδεύουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν το ίδιο.
Οι συντονιστές από την Κένυα και άλλες αφρικανικές χώρες είχαν αναλάβει από το 2019 έως το 2023 να ελέγχουν αναρτήσεις που προέρχονταν από την Αφρική και στη γλώσσα τους, αλλά πληρώνονταν οκτώ φορές λιγότερο από τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής.
Οι ιατρικές εκθέσεις που κατατέθηκαν στο δικαστήριο απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων στο Ναϊρόμπι και τις οποίες είδε ο Guardian, αποτυπώνουν μια φρικτή εικόνα της εργασιακής ζωής μέσα στις εγκαταστάσεις. Οι εργαζόμενοι τροφοδοτούνταν με μια συνεχή ροή εικόνων για έλεγχο σε έναν κρύο χώρο σαν αποθήκη, κάτω από έντονα φώτα και με την εργασιακή τους δραστηριότητα να παρακολουθείται κάθε λεπτό.
Σχεδόν 190 συντονιστές έχουν υποβάλλει αγωγή η οποία περιλαμβάνει ισχυρισμούς για σκόπιμη πρόκληση ψυχικής βλάβης, αθέμιτες πρακτικές απασχόλησης, εμπορία ανθρώπων και σύγχρονη δουλεία και παράνομη απόλυση. Και οι 144 που εξετάστηκαν από τον Δρα. Κανάνια βρέθηκαν να πάσχουν από PTSD, GAD και MDD με σοβαρά ή εξαιρετικά σοβαρά συμπτώματα PTSD στο 81% των περιπτώσεων, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την αναχώρησή τους.
Η Meta και η Samasource αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αξιώσεις λόγω της δικαστικής διαδικασίας.
Στην Κένυα, το σκληρό περιεχόμενο τραυμάτισε το 100% των εκατοντάδων πρώην συντονιστών που εξετάστηκαν
«Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: ο συντονισμός του Facebook είναι μια επικίνδυνη εργασία που προκαλεί ισόβια μετατραυματική διαταραχή σχεδόν σε όλους όσοι τον συντονίζουν» δήλωσε η Μάρθα Νταρκ, ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Foxglove, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει υποστηρίξει τη δικαστική υπόθεση.
«Στην Κένυα, τραυμάτισε το 100% των εκατοντάδων πρώην συντονιστών που εξετάστηκαν για PTSD… Σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο, αν ανακαλύπταμε ότι το 100% των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας διαγιγνώσκονταν με μια ασθένεια που προκαλείται από την εργασία τους, οι υπεύθυνοι θα αναγκάζονταν να παραιτηθούν και αντιμετωπίζουν τις νομικές συνέπειες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που η Foxglove στηρίζει αυτούς τους γενναίους εργάτες να ζητήσουν δικαιοσύνη από τα δικαστήρια» τόνισε.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις στην υπόθεση του Ναϊρόμπι, ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κύρια αιτία των καταστάσεων ψυχικής υγείας μεταξύ των 144 ατόμων ήταν η εργασία τους ως συντονιστές περιεχομένου στο Facebook καθώς «αντιμετώπιζαν καθημερινά περιεχόμενο το οποίο περιλάμβανε βίντεο από φρικιαστικές δολοφονίες, αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονίες, απόπειρες αυτοκτονίας, σεξουαλική βία, ρητό σεξουαλικό περιεχόμενο, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, φρικτή βία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά».
Τέσσερις από τους συντονιστές υπέφεραν από τρυποφοβία, αποστροφή ή φόβο για επαναλαμβανόμενα μοτίβα μικρών τρυπών ή προσκρούσεων που μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος. Για μερικούς, η κατάσταση αναπτύχθηκε όταν βλέπουν τρύπες σε σώματα που αποσυντίθενται ενώ εργάζονταν σε περιεχόμενο στο Facebook.
Η Meta δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την υποστήριξη των συντονιστών περιεχομένου. Οι συμβάσεις με τρίτους επόπτες περιεχομένου στο Facebook και στο Instagram αναφέρουν λεπτομερώς τις προσδοκίες σχετικά με την παροχή συμβουλών, την εκπαίδευση και την 24ωρη επιτόπια υποστήριξη και πρόσβαση σε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Η Meta είπε ότι η αμοιβή ήταν πάνω από τα πρότυπα του κλάδου στις αγορές όπου δραστηριοποιείται και ότι χρησιμοποιεί τεχνικές όπως θόλωση, σίγαση ήχων και μονόχρωμη απόδοση, προκειμένου να περιορίσει την έκθεση των συντονιστών περιεχόμενου και στις δύο πλατφόρμες, σε σκληρό και βίαιο υλικό.
ΠΗΓΗ: Guardian