Το χειμωνιάτικο ηλιοστάσιο και η διαδρομή του Ήλιου στον ουρανό

Το άρθρο αναλύει τη σημασία του χειμωνιάτικου ηλιοστασίου και πώς επηρεάζει τη διάρκεια των ημερών και νύχτων, καθώς και τις πολιτιστικές του προεκτάσεις.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Το χειμερινό ηλιοστάσιο, που συμβαίνει γύρω στις 21 Δεκεμβρίου, είναι η ημέρα με τη μικρότερη διάρκεια ημέρας και τη μεγαλύτερη νύχτα, σηματοδοτώντας την αρχή του χειμώνα.
  • Η κλίση του άξονα περιστροφής της Γης (περίπου 23° 26΄) επηρεάζει τη διαδρομή του ήλιου στον ουρανό, προκαλώντας τις διαφορές στη διάρκεια των ημερών και των νυχτών κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια έχουν σημαντική αστρονομική και πολιτιστική σημασία, επηρεάζοντας ημερολόγια, γεωργικές δραστηριότητες και θρησκευτικές γιορτές σε πολλές κουλτούρες.

ατά την διάρκεια του έτους παρατηρούμε ότι οι ημέρες και οι νύχτες δεν διαρκούν το ίδιο. Το χειμώνα οι ημέρες είναι μικρότερες, ενώ το καλοκαίρι μεγαλώνουν. Τα τόξα που διαγράφει ο ήλιος στον ουρανό διαφέρουν μέσα στο έτος, καθορίζοντας την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Επιμέλεια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός, Κέντρο Επισκεπτών Θησείου ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ,
Εθνική Συντονίστρια Διάχυσης Αστρονομίας της IAU

Καθώς η Γη μας περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση προς το επίπεδο περιφοράς, περίπου 23° 26΄. Το επίπεδο αυτό το ονομάζουμε εκλειπτική. Ως αποτέλεσμα, της κλίσης του άξονα περιστροφής τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με το μέγιστο να παρατηρείται περί τις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, ενώ την άλλη μισή χρονιά το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» αντίθετα από τον Ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο.  Σχήματα (1) και (2).

Το χειμωνιάτικο ηλιοστάσιο και η διαδρομή του Ήλιου στον ουρανό
Το χειμωνιάτικο ηλιοστάσιο και η διαδρομή του Ήλιου στον ουρανό
Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, όπως βλέπουμε στο Σχήμα (3) ο Ήλιος παρατηρείται στο νοτιότερο σημείο του στον ουρανό, από έναν παρατηρητή στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Το ημερήσιο τόξο του είναι το μικρότερο που διαγράφει στο έτος και το νυχτερινό το μεγαλύτερο. Τότε διανύουμε τη μικρότερη ημέρα του έτους και την μεγαλύτερη νύχτα, και αστρονομικά ξεκινά ο χειμώνας.
Ετυμολογικά το «ηλιοστάσιο» προέρχεται από τις λέξεις «ήλιος» και «στέκομαι» ή «στάση» ακριβώς επειδή κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη κίνησή του προς Νότο.
Την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου ο Ήλιος σταματάει την φαινόμενη κίνησή του προς Νότο και τρέπεται προς την αντίθετη φορά, προς τον Βορρά. Για το λόγο αυτό το χειμερινό ηλιοστάσιο ονομάζεται και ημέρα της χειμερινής τροπής του Ηλίου. Στην συνέχεια οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και τα μεσημέρια ο Ήλιος φαίνεται όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, μέχρι να φτάσουμε στην εαρινή ισημερία.
Στο Σχήμα (3) βλέπουμε επίσης την τροχιά του ήλιου στις ισημερίες. Πρόκειται για τις  μέρες του έτους όπου η διάρκεια της ημέρας γίνεται ίση με την διάρκεια της νύχτας. Αυτό συμβαίνει στην εαρινή ισημερία τον Μάρτιο και στην φθινοπωρινή ισημερία τον Σεπτέμβρη. Φτάνοντας στο θερινό ηλιοστάσιο η ημέρα αποκτά την μέγιστη διάρκεια της και η νύχτα την ελάχιστη.

Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν σημαντικές ημερομηνίες στο έτος, καθώς σηματοδοτούν την διάρκεια των εποχών.

Ο Μέτωνας, Αθηναίος αστρονόμος του 5ου αι. π.Χ. είχε τοποθετήσει στην Πνύκα ένα όργανο, το ηλιοτρόπιο, ή ηλιοσκόπιο, με το οποίο παρατηρούσε τις τροπές του Ηλίου και υπολόγισε την διάρκεια των εποχών. Από την θέση του αρχαίου αυτού παρατηρητηρίου έβλεπε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο τον Ήλιο να ανατέλλει από την κορυφή του Υμηττού.

Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όργανο του 2ου αι. π.Χ. αποτελούμενο από γρανάζια, περιείχε αστρονομικά ημερολόγια και έδινε πληροφορίες για αστρονομικά φαινόμενα μεταξύ των οποίων ήταν οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο υπήρξε σημαντική ημέρα του έτους για πολλούς λαούς, λόγω της αστρονομικής – ημερολογιακής σημασίας του. Καθώς άλλαζε η τροπή του ηλίου, επηρεάζονταν η διάρκεια της ημέρας, παράμετρος σημαντική για την καλλιέργεια της γης, τα ταξίδια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, το χειμερινό ηλιοστάσιο ορίζονταν στις 25 Δεκεμβρίου.

Τα Σατουρνάλια (ή Κρόνια) ήταν γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στον θεό Σατούρνους, προστάτη της γεωργίας και των καιρικών μεταβολών, ο οποίος ταυτίστηκε με τον θεό Κρόνο της αρχαίας Ελλάδας. Τα Σατουρνάλια εορτάζονταν από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου και κορυφώνονταν στις 25 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, με την  γιορτή του «αηττήτου ηλίου», καθώς ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και να μεγαλώνει η διάρκεια των ημερών.

Στην Περσία, η 25η Δεκεμβρίου γιορταζόταν ως η ημέρα της γέννησης της ηλιακής θεότητας του βασιλιά Μίθρα. Το 275 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός θέσπισε τη συγκεκριμένη γιορτή σ’ ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Η 25η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε επίσης ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων στη Ρώμη, αρχικά από τον πάπα Ιούλιο τον 4ο αι., ενώ ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατά τον 6ο αι. την καθιέρωσε και στις ανατολικές χώρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, πλην της Αρμενίας όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου.

Το χειμωνιάτικο ηλιοστάσιο και η διαδρομή του Ήλιου στον ουρανό

Γενικά, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούσαν σημαντικές ημερομηνίες του έτους καθώς συνδέονται με τον προσδιορισμό του χρόνου και τα ημερολόγια, τις ανθρώπινες δραστηριότητες (γεωργία, αλιεία, εμπόριο, ταξίδια), τις εορτές και τις θρησκευτικές τελετές. Στην αρχιτεκτονική των κτηρίων και κυρίως των ιερών, οι χρονολογίες των ισημεριών και των ηλιοστασίων χρησιμοποιήθηκαν για τον προσανατολισμό των κτισμάτων και την είσοδο του φωτός σε αυτά.

Κάθε ελληνική πόλη – κράτος όριζε το δικό της ημερολόγιο με το έτος να ξεκινά (πρωτοχρονιά) σε ισημερία ή ηλιοστάσιο.

Φέτος το χειμερινό ηλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Έως τότε οι ημέρες όλο και θα μικραίνουν. Στην συνέχεια θα αρχίσουν να μεγαλώνουν, μέχρι να φτάσουμε στην εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου όπου η διάρκεια της ημέρας θα εξισωθεί με την διάρκεια της νύχτας, για να συνεχίσουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο με τις ημέρες να όλο να μεγαλώνουν έως τις 21 Ιουνίου.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 39 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα σε Ντνίπρο και Χάρκοβο

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς

Καιρός σήμερα: Σαρώνουν θυελλώδεις άνεμοι τη χώρα και σφυροκοπούν καταιγίδες τα Δωδεκάνησα – Στους 24 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

ΟΗΕ: Περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια της Ουκρανίας λόγω κατάρρευσης χρηματοδοτήσεων

Νότια Κορέα: Αιφνιδιαστική επιδρομή εισαγγελέων στην έπαυλη του πρώην προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ

Μαζική αεροπορική επίθεση Βρετανίας – ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη

ΗΠΑ: Ισοπέδωσαν πάνω από 1000 ορμητήρια των Χούθι στην Υεμένη

Νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ: «Αποτυγχάνει παταγωδώς»

CEPAL: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρήνος και συντρίμμια από φονικά ρωσικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι έδωσε στον στρατό «επιχειρησιακή ελευθερία» να απαντήσει στην επίθεση στο Κασμίρ

Ακυβέρνητο πλοίο-γίγαντας με 27 ναυτικούς παλεύει στα νερά του Μαλέα

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο παλεύει με σοβαρή βλάβη ανοιχτά του ακρωτηρίου Μαλέα

Κίνα: Το Πεκίνο εξαπολύει επίθεση με βίντεο κατά Τραμπ: «Είναι νταής, δεν θα υποκύψουμε»

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

Ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανασύνθεσαν το πρόσωπο...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ